U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Verkiezingen 2000

Achtergrond

Dossier Rechtszaak Bouterse

Links

Suriname doet beroep op Nederland

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 24 OKT. Suriname hoopt dat Nederland kan helpen bij het herstel van de democratie en de rechtsorde. Dit heeft minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) gisteren te horen gekregen van de Surinaamse ministers Gilds (Justitie en Politie) en Assen (Defensie).

"Er is een beroep op Nederland gedaan om te helpen, opdat Suriname geen terugslag maakt", aldus Van Aartsen, die een driedaags bezoek aan Suriname brengt. Eerder deze maand was minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) ook al in Suriname in de hoop de wederzijdse betrekkingen aan te halen. Van Aartsen had gisteren ontmoetingen met de Surinaamse president Venetiaan, vice-president Ajodhia en parlementsvoorzitter Lachmon. "We zijn weer met elkaar op goede voet, zoals het hoort", constateerde een tevreden Van Aartsen na afloop.

Hij zei veel vertrouwen te hebben in de regering-Venetiaan, die afgelopen zomer aantrad. Zijn doel is vooral te horen hoe de samenwerking tussen Nederland en Suriname, die jarenlang sterk was bekoeld, nieuw leven kan worden ingeblazen. "Ik ben hier niet met het opgeheven vingertje om aan te geven hoe het moet, maar om te luisteren naar wat Suriname wil", aldus de minister. Suriname heeft nog niet duidelijk aangegeven wat het precies wil van Nederland. Ook is nog onzeker of de kwestie-Bouterse, die de betrekkingen tussen beide landen lang heeft vertroebeld, aan de orde zal komen. Naar verwachting zal het Surinaamse Hof van Justitie binnenkort een uitspraak doen over de vervolging van de voormalige legerleider.

NRC Webpagina's
24 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad