U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Verkiezingen 2000

Achtergrond

Dossier Rechtszaak Bouterse

Links

Suriname vraagt hulp onderzoek moorden

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 31 OKT. De Surinaamse regering zal internationale hulp vragen bij het onderzoek en de vervolging van de 'Decembermoorden'. Dat heeft minister van justitie S. Gilds gisteren in het parlement gezegd.

Bijstand van buiten is nodig omdat het Surinaamse justitiële apparaat ernstig verzwakt is. Bovendien, zo melden bronnen binnen de Surinaamse regering, bestaat de vrees dat voormalig legerleider Bouterse op gewelddadige wijze het onderzoek naar de Decembermoorden zal frustreren. President Venetiaan waarschuwde Bouterse dit weekeinde al "veraf te blijven van elke aanzet tot criminaliteit. Wij krijgen signalen dat dit wel gebeurt", aldus Venetiaan. Gisteren organiseerde Bouterse een derde bijeenkomst waarin hij inging op de Decembermoorden, die in 1982 onder zijn verantwoordelijkheid werden gepleegd. Daarbij werden vijftien opposanten van het bewind standrechtelijk doodgeschoten. Bouterse onderstreepte nogmaals dat hij geen opdracht zou hebben gegeven voor de moorden en dat hij niet aanwezig was op de plek van het misdrijf.

Bouterse onthulde verder de naam van "een spion" die de toenmalige legerleiding zou hebben doorgegeven dat de opgepakte arrestanten een staatsgreep zouden willen plegen. Het zou gaan om vakbondsleider en tegenwoordig parlementariër Fred Derby. Bij de coupplannen zou de Amerikaanse inlichtingendienst CIA betrokken zijn. Derby behoorde overigens ook tot de arrestanten die in de nacht van 7 op 8 december werden opgepakt. Hij was de enige die, op bevel van Bouterse, niet werd doodgeschoten. De precieze achtergrond hiervan werd evenwel niet duidelijk. Ook kon Bouterse geen bevredigende antwoorden geven op een groot aantal overgebleven vragen. Zo blijft onbekend wie dan wel de opdracht tot de moorden zou hebben gegeven. Derby is nu leider van de kleinste coalitiepartij in de regering.

NRC Webpagina's
31 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad