U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

Vondst cocaïne in diplomatieke post Suriname

Door een onzer redacteuren
HAARLEM, 3 MAART. In de diplomatieke post uit Suriname is afgelopen woensdag op Schiphol een partij van negen kilo cocaïne aangetroffen. Naar aanleiding van het drugstransport heeft het ministerie van Buitenlandse zaken gisteren de Surinaamse ambassadeur in Nederland, E. Azimullah, ontboden.

De drugs werden volgens de Haarlemse officier van justitie Th. Bot per toeval aangetroffen. De cocaïne zat in twee diplomatieke tassen waarvan er een op de grond zou zijn gevallen. Toen er wit poeder uitkwam, is een nader onderzoek ingesteld. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken neemt de zaak hoog op. Het OM zegt zeer verrast te zijn door de vondst die naar men verzekert zuiver toevallig zou zijn. Diplomatieke post wordt normaal niet gecontroleerd.

Ambassadeur Azimullah vermoedt dat "enkele Surinaamse diplomatieke tassen in verkeerde, gevaarlijke handen" terecht zijn gekomen. Hij wijst erop dat zijn ambassade nog maar zeer sporadisch gebruik maakt van diplomatieke tassen. De communicatie met Paramaribo verloopt via Internet en goederen worden meestal door ambtelijke missies meegenomen. Azimullah zegt nu ook niet vooraf, zoals te doen gebruikelijk, te zijn verwittigd door zijn ministerie van Buitenlandse Zaken dat er post onderweg was.

In politieke kringen in Suriname wordt gesuggereerd dat de smokkel een opzetje is om het bewind van president Wijdenbosch in opspraak te brengen. Op de vlucht uit Paramaribo zat ook kolonel E. Boerenveen. Hij is eerder in de VS veroordeeld voor een drugsdelict en gold ook in Nederland lange tijd als drugsverdachte. Hij is nu campagneleider van Wijdenbosch, die sinds kort in onmin leeft met de wegens drugshandel veroordeelde D. Bouterse.

De Nederlandse justitie heeft in het verleden vaker vermoedens gehad dat Surinaamse diplomatieke post wordt misbruikt voor de smokkel van wapens en drugs. In Brazilië heeft een parlementaire onderzoekscommissie vorige maand bekend gemaakt dat de Surinaamse diplomatieke vertegenwoordiging in dat land door Bouterse-getrouwen wordt misbruikt als een soort filiaal van het Surinaamse drugskartel.

De Surinaamse ambassadeur in Brazilië, R. Christopher, is gevraagd zijn post te verlaten. Christopher weigerde de Braziliaanse onderzoekscommissie te woord te staan. Deze week zei hij dat de Brazilianen zich laten misleiden door twee vorig jaar verschenen boeken van de Nederlandse journalisten - "terroristen" volgens Christopher - J. van de Heuvel (De Telegraaf) en M. Haenen (NRC Handelsblad). Deze boeken over het Surinaamse drugskartel zijn door de onderzoekscommissie als grondslag gebruikt voor haar onderzoek.

NRC Webpagina's
3 MAART 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad