NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Eerder verschenen artikelen

Armstrong beter dan beste filmster
(24 juli 1999)
Lance Armstrong kan morgen in de voetsporen treden van Greg LeMond, in 1990 de laatste Amerikaanse winnaar van de Tour. Paris Texas aan de Champs-Elysées.

Vals plat
(24 juli 1999)
De commerciële fietstocht nadert het einde. Voorafgegaan door de karavaan met zijn rijdende tubes tandpasta, gaan de fietsende reclamezuilen morgen op weg naar de triomfboog.

Nog steeds geen Franse winnaar van een etappe
(24 juli 1999)
Met vijf Franse wielrenners in een kopgroep van dertien man had het er gisteren alle schijn van dat Frankrijk in Futuroscope zijn eerste etappe-winnaar van de Tour zou kunnen begroeten. De Italiaanse wielrenner Gianpaolo Mondini verstoorde de mooie droom; een paar kilometer voor de finish ontsnapte de coureur om even later zijn eerste Tour-etappe te winnen, drie seconden voor de Fransman Jean-Cyril Robin.

Wielrenners zijn geen robots meer
(24 juli 1999)
Hij was een waterdrager van Jan Janssen, de eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France. Later werd hij slippendrager van de gevestige journalisten bij de sportkrant L'Equipe. Sinds 1989 is hij directeur van de Tour. Jean-Marie Leblanc is tevreden over het verloop van de 86ste editie. " We hebben het fenomeen doping teruggedrongen."

Leeft de Tour?
(24 juli 1999)
Wielerliefhebbers moeten het in deze Ronde van Frankrijk zonder Nederlandse favorieten stellen. Leeft de Tour desondanks in Nederland?

Domme Belg
(24 juli 1999)
De Rabo's hebben in deze Tour tienduizend gulden bij elkaar gefietst. Niet eens de helft van het dagloon van Michael Boogerd. Daar houd je geen wielerploeg mee op de been. Jan Raas gaf in zijn glorietijd meer aan pils uit, tijdens de Tour. En op de avonden van de criteriums nog meer. Maar alla, liever arm dan dom.

Steels draagt overwinning op aan Tonkov
(23 juli 1999)
Met een menselijk drama begon gisteren de dag voor Mapei, met een sportief succes besloot de Italiaans-Belgische ploeg aan het einde van de middag de zeventiende etappe in de Tour de France.

'Ik ben nog steeds een aardig rennertje'
(23 juli 1999)
De buitenwereld zag hem al op het podium staan, maar Michael Boogerd heeft zich nooit blindgestaard op een hoge klassering in de Tour. In de Pyreneeën reed hij tussen de kneusjes. Over de heilzame werking van een wanprestatie.

Vals plat
(23 juli 1999)
Soms springt een toeschouwer op de weg om een foto te nemen van een aanstormende renner, soms om met de renner mee te hollen, hem te duwen, hem moed in te schreeuwen, hem water aan te reiken of over het hoofd te gooien.

De winnaar heeft veel vrienden
(22 juli 1999 )
De Tour de France stond de afgelopen dagen in het teken van doping. De verhalen in Le Monde blijken achteraf een tikje overdreven. Maar de geur van verboden middelen zal de wielersport blijven kenmerken.

Vals plat
(22 juli 1999 )
Vroeger klaagden Tour-renners niet zo gauw over kontpijn. Soms meer dood dan levend sleepten hun vermoeide lijven zich over de nog onbegaanbare wegen van de Franse Alpen en Pyreneeën. Om de pijn van het lijden te verzachten dronken ze elixers van alcohol en cafeïne.

Armstrong valt uit zijn rol van stoïcijnse pelotonleider
(22 juli 1999 )
Lance Armstrong, gele-truidrager in de Tour de France, heeft vanmorgen verklaard dat hij de Franse krant Le Monde gaat aanklagen. Hij beschuldigt het dagblad ervan dat het willens en wetens zijn naam in verband brengt met doping. Vanmorgen publiceerde de krant net als dinsdagavond een artikel waarin wordt beweerd dat Armstrong het verboden medicament corticosteroïden heeft gebruikt.

Gele-truidrager verdeelt en heerst
(21 juli 1999)
Het medisch wonder blijkt een tactisch brein. Lance Armstrong heeft niet alleen een ernstige ziekte overwonnen, hij toont zich ook een intelligente wielrenner in de Tour de France. De manier waarop hij gisteren in de vijftiende etappe zijn gele trui verdedigde, getuigde van een sterk ontwikkeld koersinzicht. Hij verloor Fernando Escartin zelden uit het oog op de brede flanken van de Pyreneeën. De Amerikaan verspeelde ruim twee minuten op de Spaanse ritwinnaar, die nog nooit een dagprijs had verdiend in een grote ronde.

'Armstrong gebruikte verboden medicijnen'
(21 juli 1999)
De Amerikaanse wielrenner Armstrong, gele-truidrager in de Tour de France, heeft volgens het Franse dagblad Le Monde verboden corticosteroïden gebruikt. Sporen van deze ontstekingsremmer zouden zondag 4 juli zijn aangetroffen in de urine die Armstrong afleverde na de eerste etappe in de Tour. De internationale wielrenunie (UCI) bestempelt het artikel als 'onzin' en onderstreept dat bij de controles in de Tour alle renners negatief zijn bevonden. Armstrong reageerde gisteren verbaasd op het nieuws. "Ik weet van niks", zei hij na afloop van de etappe naar Piau-Engaly.

Vals plat
(21 juli 1999)
Is Lance Armstrong onschendbaar? Is de gele-truidrager en vroegere kankerpatiënt het schoonheidsideaal van het nieuwe Tour-leven? Moet deze icoon van het Amerikaanse ideaal model staan voor wielrennen zonder doping en omkoping? Mag niemand zeggen of schrijven dat hij twijfelt aan zijn kracht?

Dierckxsens moet naar huis na bekentenis
(20 juli 1999)
De Belgische kampioen Ludo Dierckxsens is gisteren in Tarbes op de rustdag van de Tour de France door zijn Italiaanse werkgever Lampre naar huis gestuurd. Dierckxsens won vorige week donderdag de elfde etappe naar Saint-Etienne. Tijdens de dopingcontrole na afloop van die rit heeft hij tegenover artsen van de internationale wielrenunie (UCI) toegegeven vorige maand het verboden middel Synacthen te hebben gebruikt. De ploegleiding van Lampre werd hiervan pas gisteren op de hoogte gesteld en besloot Dierckxsens meteeen te schorsen.

'Boogerd geen Zoetemelk'
(20 juli 1999)
Rabobank bezet de laatste plaats in het ploegen- klassement. Ploegleider Theo de Rooy spreekt over een "vreselijke wanprestatie".

Vals plat
(20 juli 1999)
Als bij toverslag is de Tour tot leven gekomen. Doping, eindelijk doping. Eindelijk opwinding, menen veel mensen die de wielersport niet willen begrijpen en roepen dat er niets gebeurt - mogelijk omdat Nederlanders niet winnen.

Jong en vol klimtalent
(20 juli 1999)
Kurt van de Wouwer en Mario Aerts staan hoog in het Tour-klassement. Twee talentvolle Belgen.

Krachtmens klimt als berggeit
(19 juli 1999)
Op advies van zijn ploegleider Johan Bruyneel rijdt Lance Armstrong dit jaar een paar tandjes kleiner dan voorgaande jaren. Morgen gaat hij weer peddelend door de Pyreneeën. Drie kenners over het juiste verzet.

Zege Konisjev en Commesso
(19 juli 1999)
De Rus Dimitri Konisjev won gisteren in Saint-Gaudens de veertiende etappe in de Tour de France. In de eindsprint versloeg hij de Italiaan Gianni Faresin. Zaterdag ging de ritzege in Albi naar de Italiaan Salvatore Commesso. Hij was in de sprint sneller dan zijn medevluchter en landgenoot Marco Serpellini. De Amerikaan Lance Armstrong behield de leiding in het algemeen klassement. Vandaag is een rustdag in de Tour. Morgen wacht het peloton de bergrit door de Pyreneeën.

Vals plat
(19 juli 1999)
Hotels zijn er in Frankrijk in overvloed. Van goedkope, plastic prefabs tot luxueuze optrekjes van Relais & Chateaux. Maar tijdens de Tour is de keus veel kleiner. Vooral in en rondom de aankomstplaatsen is het behelpen wanneer een karavaan van ruim drieduizend mensen ondergebracht moet worden.

Knecht Lotz uit schaduw van Boogerd
(17 juli 1999)
De knecht trad gisteren uit de schaduw van zijn meester. Marc Lotz, bij de wielerploeg van Rabobank de trouwste helper van Michael Boogerd, mocht gisteren in het Centraal-Massief voor zijn eigen kansen rijden en greep die mogelijkheid met beide handen aan. In de twaalfde etappe, die werd gewonnen door de Spaanse klimmer David Extebarria (Once), zorgde de 25- jarige Limburger er voor dat de ploeg van Theo de Rooy voor het eerst in de Tour de France in positieve zin opviel.

Armstrong in VS populair als 'patiënt'
(17 juli 1999)
In Amerika kijken 21 miljoen mensen naar de dagelijke tv-uitzendingen van de Tour. Klassementsleider Lance Armstrong krijgt meer waardering voor zijn strijd tegen kanker dan voor zijn snelheid op de fiets.

Pistoolspuiter krijgt loon naar werken
(16 juli 1999)
Met zijn kale schedel, zijn eeuwige grijns van oor tot oor en zijn grote neus is de Belgische wielrenner Ludo Dierckxsens een markante verschijning in het peloton.

Oncoloog bewondert Armstrong
(16 juli 1999)
Lance Armstrong heerst in de Tour de France. De Amerikaan leek ruim twee jaar geleden afgeschreven nadat artsen teelbalkanker, uitgezaaid naar longen en hersenen, bij hem constateerden. Na twee operaties en intensieve chemotherapie keerde Armstrong begin vorig jaar terug in het profcircuit. Nu rijdt hij in de Tour de concurrenten op grote achterstand.

Verbruggen hekelt Franse aantijgingen
(16 juli 1999)
In de Franse pers staan suggestieve verhalen over geletruidrager Lance Arm- strong. De Amerikaanse leider in de Tour de France zou zijn goede prestaties te danken hebben aan doping. De Nederlandse wieler- bestuurder Hein Verbrug- gen is woedend. "De Fransen maken zichzelf onsterfelijk belachelijk."

Pantani keert mogelijk in Vuelta terug in peloton
(16 juli 1999)
Marco Pantani is teruggekomen op zijn besluit om met wielrennen te stoppen nadat hij vorige maand een rijverbod kreeg wegens een te hoge hematocrietwaarde.

Vals plat
(16 juli 1999)
Officieel is de identiteit van de toeschouwer die woensdag op Alpe d'Huez in botsing kwam met de Italiaanse renner Guerini, nog niet bekend. Het zou een Duitser zijn geweest die midden op de weg was gaan staan om een foto te maken.

Vals plat
(15 juli 1999 )
Zo zwijgzaam en zoekend naar woorden als Peter Post zich gisteravond in het fascinerende tv-programma over de Tour-zege van Joop Zoetemelk in 1980 presenteerde, is de ploegleider doorgaans nooit.

Onderzoek naar wielerdoden
(15 juli 1999 )
De Italiaanse officier van justitie Raffaele Guariniello is begonnen met een onderzoek naar vreemde ziektes en verdachte sterfgevallen onder Italiaanse beroepswielrenners die mogelijk het gevolg zijn van dopinggebruik. Guariniello is een van de zeven Italiaanse officieren van justitie die dossiers hebben geopend over dopinggebruik in verschillende takken van sport en over misstanden in de dopingcontrole.

Richard Virenque een pr-machine zonder weerga
(15 juli 1999 )
Voor het eerst sinds de Tour van 1997 reed Richard Virenque gisteren weer in de bolletjestrui. Over een denkbeeldige rode loper rijdt de omstreden wielrenner naar Parijs.

LeMond herkent zich in opvolger Armstrong
(15 juli 1999 )
Greg LeMond was de eerste Amerikaanse wielrenner die wereldkampioen werd en de Tour de France op zijn naam schreef. Gisteren fietste hij met een groep toeristen naar Alpe d'Huez. De 38-jarige LeMond is dik en grijs geworden.

Guerini blijft koel na val op Alpe d'Huez
(15 juli 1999 )
Bijna had de Italiaan Giuseppe Guerini gisteren niet de tiende etappe van de Tour de France gewonnen. Op ongeveer een kilometer voor de eindsteep in Alpe d'Huez botste hij op een roekeloze toeschouwer, die na het maken van een foto te laat opzij sprong. Guerini viel, werd door de geschrokken toeschouwer op de fiets geholpen en door een andere toeschouwer aangeduwd. De voorsprong van Guerini was groot genoeg om de rit te winnen. De Rus Pavel Tonkov werd tweede op 21 seconden. De Amerikaan Lance Armstrong behield de leiding.

Raboploeg trapt zonder illusies verder
(14 juli 1999)
De hoop dat Michael Boogerd zou opleven in de eerste bergrit van de Tour de France, was ijdel. Ver achter winnaar Armstrong bereikte hij de finish.

Armstrong klimt in onnavolgbare stijl
(14 juli 1999)
In de kenmerkende stijl van een Amerikaanse sportman heeft Lance Armstrong gisteren de eerste bergetappe in de Tour de France gewonnen. Hij versnelde in de laatste beklimming naar het Italiaanse skioord Sestriere en verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement. Volgens geijkte wielernormen had de geletruidrager rustig in het wiel van zijn tegenstanders kunnen blijven zitten. Maar Armstrong is geen doorsnee coureur en hij heeft maling aan de ongeschreven wetten in het cyclisme. "Ik wilde bewijzen dat ik wel degelijk goed kan klimmen", reageerde de kopman van US Postal op de argwanende reacties in de karavaan.

Vals plat
(14 juli 1999)
Willy Voet was terug in de Tour. Maar de ex-verzorger stond er dit keer niet om renners aan te moedigen. En ook niet om Richard Virenque moed in te schreeuwen, zoals hij een jaar geleden nog deed.

'Armstrong is en blijft een Texaan'
(13 juli 1999)
De Belg Johan Bruyneel (34) is de jongste ploegleider in de Tour de France. De technische baas van US Postal bagatelliseert zijn invloed op de prestaties van geletruidrager Lance Armstrong. "Ik moet hem alleen intomen."

In Au Bon Acceuil voelt Boogerd zich het beste thuis
(13 juli 1999)
In de Tour de France staat morgen de etappe naar Alpe d'Huez op het programma. Michael Boogerd hoopt dat zijn trainingstochten vanuit een fietshotel in de Alpen daar hun vruchten zullen afwerpen.

Mijn Tour
(13 juli 1999)
Een pure wielersportenthousiast ben ik niet en ook nooit geweest. Vroeger op de krant vroeg de hoofdredacteur mij bijna ieder jaar welk evenement ik met een bezoek dacht te vereren: Wimbledon of de Tour de France? Geloof het of niet, maar ik koos altijd Wimbledon. Misschien ben ik een eenzijdig mannetje, trouw aan mijn simpele voorkeuren.

Vals plat
(13 juli 1999)
Alpe d'Huez, dat is het ski-oord vol vakantiehuizen, appartementen en hotels als blokkendozen op 1780 meter hoogte.

Armstrong wacht nieuwe krachtproef
(12 juli 1999)
Bij gebrek aan grote sterren zou de Tour de France een spannend karakter krijgen, voorspelden de waarzeggers in de karavaan. Zonder Jan Ullrich en Marco Pantani, de winnaars van 1997 en 1998, waren vooraf geen uitgesproken favorieten aan te wijzen. Maar na ruim een week fietsen lijken de kaarten redelijk geschud in de top van het klassement. De manier waarop Lance Armstrong gisteren de ruim 65 kilometer lange tijdrit won, was misschien nog wel bepalender dan zijn voorsprong in het algemeen klassement. De Amerikaan verdedigt morgen in de Alpen een marge van ruim twee minuten op coureurs die niet bekend staan als erkende klimmers.

Vals Plat
(12 juli 1999)
Tijdritten boeien me matig. Zo'n sneu stuur, dat vliegwiel, die belachelijke helmen en dat aerodynamische windtunnelgeneuzel.

Boogerd haalt de finish met pijn en moeite
(12 juli 1999)
Met de Alpen in zicht hoopt Michael Boogerd op een opleving in de Tour de France. Met een pijnlijk achterwerk en voorovergebogen als een oude man stapte hij gistermiddag bij zijn hotel enkele kilometers ten zuiden van Metz van zijn gewone racefiets, ongeveer een uur nadat hij de tweede tijdrit van de Ronde van Frankrijk had voltooid. Net als in de proloog reed hij een slechte tijd, maar naar eigen zeggen had hij zich niet gespaard voor de bergen. "Ik heb volle bak gereden", zei de Nederlander met een van pijn vertrokken gezicht. Hij kwam er niet verder mee dan de 103de plaats, op 8,56 minuut van winnaar en de nieuwe gele-truidrager Lance Armstrong. In het algemeen klassement bezet hij de 97ste plaats.

Ook Zabel kan leed van zijn ploeg niet verzachten
(12 juli 1999)
Team Deutsche Telekom, de laatste jaren toonaangevend in de Tour de France, kampt dit seizoen met blessures, valpartijen en dopingperikelen. De chauvinistische Duitse wielerfans staken gisteren ook niet de Franse grens over.

Valse schijn van sympathie
(12 juli 1999)
Hij is nauwelijks ouder geworden sinds hij eerste Tour in 1978 won. Zoals hij daar in hemdsmouwen de dagwinnaars, de gele-, de groene- en de bolletjestruidragers de weg naar en van het erepodium van de Tour de France wijst. Waarschijnlijk heeft hij meer vet rond zijn heupen, waarschijnlijk hier en daar al grijs haar. Maar verder is hij niet veranderd. Nog steeds die grijns op het gezicht, die valse schijn van sympathie die beesten van wielrenners doorgaans uitstralen.

Armstrong wil krant voor rechter slepen
(10 juli 1999)
Lance Armstrong overweegt de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport aan te klagen. Het blad meldde gisteren dat de Amerikaanse renner vorige week bij een medische controle in de Tour de France is betrapt op het gebruik van corticosteroïden. De kopman van US Postal, vorig jaar genezen van teelbalkanker, ontkent de ontstekingsremmer te hebben gebruikt.

Vals Plat
(10 juli 1999)
Epische berichtgevingen van de Tour zijn niet van vandaag of gisteren. Vanaf de beginjaren zijn de verrichtingen van renners door journalisten al beschreven in heldendichten.

In afwachting van de eerste opwinding
(10 juli 1999)
Het peloton trekt maandag de bergen in. Na een week waarin de sprinters het voor het zeggen hadden, is de Tour de France hard toe aan opwinding. Al zit niemand te wachten op een nieuwe dopingaffaire.

Jury ontneemt sprinter Steels derde ritzege
(10 juli 1999)
De Belg Tom Steels was gisteren in Maubeuge de snelste sprinter, maar zijn derde etappezege in de Tour de France werd ongeldig verklaard. Volgens de jury maakte hij een gevaarlijke manoeuvre in de eindsprint. De beslissing kostte Steels de groene trui, de beloning voor de leider van het puntenklassement. Verder kreeg hij een boete van 200 Zwitserse franken (ongeveer 280 gulden) en werd hij teruggezet naar de laatste plaats in de uitslag van de zesde etappe.

De oude leeuw uit Toscane geeft sprintles
(9 juli 1999)
Op de van hem bekende wijze won de Italiaan Mario Cipollini gisteren in Amiens de vijfde etappe van de Tour de France. Met veel machtsvertoon versloeg hij de Belg Tom Steels en de Est Jaan Kirsipuu in de massasprint. Voor Cipollini was het de tweede opeenvolgende ritzege in de Tour. Kirsipuu bleef drager van de gele leiderstrui. Even leek het er deze Tour op dat supersprinter Mario Cipollini te oud was geworden voor weer een sprintzege.

Denen melden doping
(9 juli 1999)
In Denemarken is deze week opschudding ontstaan over een boek dat het gebruik van verboden producten in de wielersport blootlegt. De auteurs Olav Anderson en Niels Jung maken in Doping PA Landvejen (doping op de landwegen) melding van het systematisch gebruik van stimulerende middelen in het wielerpeloton. In januari maakte hetzelfde tweetal een documentaire over doping in het cyclisme.

Vals Plat
(9 juli 1999)
De Tour is nog geen week onderweg of het volk begint al te morren, de sponsors te twijfelen en de ploegleiders te dreigen.

Vals plat
(8 juli 1999 )
Tour-hoeren, zijn ze er nog wel? Die jonge vrouwen die illegaal meerijden in de rondekaravaan, die achter de finish met hun benen, billen en borsten de renners opwinden en 's avonds in het rennershotel rondhangen, wachtend op een uitgehongerde Tour-held.

Hoffmans honger naar de Tour de France
(8 juli 1999 )
Tristan Hoffman volgt de Tour de France vanuit zijn woonkamer in het Belgische Nieuw Moere. De waterdrager van TVM is nog steeds kwaad over het startverbod van de Nederlandse wielerploeg. "Zwaar klote."

Leen Steels volgt haar zoeteke in camper
(8 juli 1999 )
De meeste partners van de deelnemers aan de Tour de France zitten thuis voor de tv. Leen Steels- Goeman (23) rijdt haar man Tom (27) in een camper achterna, drie weken lang, van Le Puy du Fou tot Parijs.

Big Brother maakt opwachting in peloton
(7 juli 1999)
De tijd dat ploegleiders in de Tour schreeuwend uit hun autoraam hingen is voorbij. Een Nederlands communicatiebedrijf heeft het peloton uitgerust met oordopjes en portofoons.

Vals plat
(7 juli 1999)
Het is stil rondom de held. Een mislukte tijdrit en een spectaculaire val hebben voorlopig een eind gemaakt aan de hype.

Zestien wielrenners altijd boven EPO-grens
(7 juli 1999)
Slechts zestien van de vijfhonderd bij de internationale wielrenunie (UCI) geregistreerde beroepsrenners hebben van nature een hematocrietwaarde die boven de 50 procent ligt. Onder deze zestien, zo maakte de bond gisteren bekend, bevinden zich geen grote namen. De hematocrietwaarde is een indicatie van het aantal rode bloedlichaampjes.

Kannibaal keek in Blois dood in ogen
(7 juli 1999)
Niemand had op 9 september 1969 zin in die dernywedstrijd op de wielerbaan van Blois, vandaag de plaats van aankomst van de vierde etappe in de Tour de France. Dat vertelt Eddy Merckx in Rik Vanwalleghems boek Eddy Merckx, de mens achter de Kannibaal. In Blois beleefde de Belgische renner een van de zwartste dagen van zijn carrière.

Tour de France
(6 juli 1999)
Verliezers zijn notoire klagers. Een lek bandje, een glad weggetje, een pijnlijke knie, een bebloed lipje, altijd hebben verliezers wat te klagen.

Boogerd heeft alleen zijn tanden nog
(6 juli 1999)
Een combinatie van valpartijen, harde wind, hoge snelheden en een slechte onderlinge communicatie bij de wielerploeg van Rabobank beroofde Michael Boogerd gistermiddag van zijn kansen op een podiumplaats in de Tour de France. Het betekende een tweede en dit keer cruciale tegenslag na zijn slechte proloog van zaterdag in Le Puy du Fou, waar hij direct al op ruim een minuut achterstand werd gereden. Gisteren kwam daar nog eens zes minuten bij, waarmee de achterstand op gele-truidrager Jaan Kirsipuu al na drie dagen 7.19 minuut bedraagt, goed voor de 112de plaats. " Mijn Tour is om zeep", stelde Boogerd gisteravond jammerlijk vast nadat hij weer was opgelapt.

De Tour-verslaggeving van de Vlaamse televisie
(5 juli 1999)
De Tour-verslaggeving van de Vlaamse televisie is meestal beter, deskundiger en grappiger dan die van de Nederlandse televisie. Zo ook tijdens het eerste weekeinde. De Belgische co-commentator en oud-wielrenner Dirk de Wolf ging met een microfoon en camera naar de officiële 'bloedzuigers' van de Tour die alle wielrenners moesten testen op hun hematocrietwaarde.

Boogerd rijdt proloog als een koekenbakker
(5 juli 1999)
Tour-favoriet Michael Boogerd reed de proloog van de Tour de France naar eigen zeggen als 'een koekenbakker'. "Ik moet nu laten zien dat ik mettegenslagen goed kan omgaan."

In de Tour fietst een voormalig kankerpatiënt in gele trui
(5 juli 1999)
Voor het eerst sinds 1991 rijdt in de Tour de France weer een Amerikaan in de gele trui. De voormalige kankerpatiënt Lance Armstrong won zaterdag de proloog. Hij blijft de wereld verbazen.

Wielrennen
(5 juli 1999)
Ronde van Frankrijk

De tour, de tour, voor altijd
(5 juli 1999)
De Tour, de Tour, de Tour! Halverwege de jaren vijftig was ik er al helemaal bezeten van. Thuis in Brabant lazen we alleen de Volkskrant, maar bij vriendjes verslond ik ook de Tourverhalen in de Oost-Brabant en het Eindhovens Dagblad. Ik legde een schrift met knipsels aan van de verslagen, de uitslagen en de foto's, waarvan ik de onderschriften nóg uit mijn hoofd ken: 'Charly Gaul - zonder helpers'; 'Jean Forestier - negentiende etappe een kwelling'; 'Nello Laurédi - extra fles wijn'.

Toen doping nog onschuldig was
(3 juli 1999)
Peter Winnen eindigde in 1983 als derde in de Tour de France. Hij maakte kennis met onschuldige dopingproducten. Later leerde hij de gevaren kennen van EPO en groeihormonen. Plotseling werd hij uit het wiel gereden door minder begaafde klimmers. ‘Door de komst van EPO hecht ik geen enkele waarde aan de uitslagen van de afgelopen tien jaar.'

Fietsen door hemel en hel
(3 juli 1999)
In Le Puy du Fou begint vandaag de 86ste Tour de France met een 6,8 kilometer lange proloog. Sponsors, Tourdirectie, ploegleiders en renners hopen dat deze Tour het lot van de editie van '98 blijft bespaard. De angst voor een nieuw dopingschandaal hangt als een schaduw boven het peloton.

Tour de France?
(3 juli 1999)
De 86ste editie van de Tour de France begint vandaag met een korte tijdrit in Le Puy du Fou. Wat zijn de verwachtingen voor de Ronde van Frankrijk van dit jaar?

NRC Webpagina's
5 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad