NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Favorieten

Escratin / Gotti / Amstrong / Boogert / Zülle / Virenque / Tonkov / Vinokourov / Olano / Julich

 

FERNANDO ESCARTIN
(Kelme, 31 jaar)

De kleine, gebochelde Spanjaard zit bijzonder lelijk op zijn fiets, maar als klimmer heeft hij zijn sporen verdiend. In de Tour eindigde hij tussen 1994 en 1997 vier keer in de subtop van het eindklassement. Vorig jaar besloot zijn sponsor Kelme de ronde voortijdig te verlaten, uit protest tegen de dopingjacht van de Franse justitie. Escartin is geen goede tijdrijder.

 

IVAN GOTTI
(Polti, 30 jaar)

De tweevoudige winnaar van de Giro heeft in de Tour de reputatie van een onzekere bleekneus. In 1995 stond hij in Le Havre hevig rillend met de gele trui om zijn schouders. Hij eindigde dat jaar als vijfde. In de Giro profiteerde de Italiaanse klimspecialist dit jaar van het uitvallen van Marco Pantani. In de Tour deelt hij het kopmanschap met Richard Virenque.

 

LANCE ARMSTRONG
(US Postal, 27 jaar)
De Texaanse vechtjas won in 1993 als nobody de wereldtitel. Vorig jaar maakte hij een opmerkelijke rentree. Hij had kanker overwonnen en werd verrassend vierde bij het WK in Valkenburg. Dit seizoen toont Armstrong opnieuw progressie. Door het wegvallen van een aantal favorieten behoort hij in de Tour tot de outsiders. Maar de zwaargewicht is geen goede klimmer.

 

MICHAEL BOOGERD
(Rabobank, 27 jaar)

De nationale hoop in bange wielerdagen won dit voorjaar Parijs-Nice en de Amstel Goldrace. Vorige maand reed hij matig in de Ronde van Zwitserland en zwak bij het NK. Vorig jaar eindigde hij als vijfde in Parijs. Hij maakt een kans om na Jan Janssen en Joop Zoetemelk als derde Nederlander de Tour te winnen. Maar Boogerd is een zwakke tijdrijder.

 

ALEX ZÜLLE
(Banesto, 30 jaar)

De zoon van een Zwitserse vader en een Nederlandse moeder werd vorig jaar ontmaskerd als dopingzondaar bij zijn vorige werkgever Festina. Hij werd tot 1 mei van dit seizoen geschorst en mist wedstrijdritme. Zülle rijdt nu voor het Spaanse Banesto. Hij werd in 1995 tweede in de Tour. Hij won in 1996 de Vuelta en het WK tijdrijden. Als brildrager heeft hij een hekel aan fietsen in de regen.

 

RICHARD VIRENQUE
(Polti, 29 jaar)

De martelaar van het Franse cyclisme is de meest besproken renner van de afgelopen twaalf maanden. Hij ontkende betrokkenheid in het dopingschandaal van Festina, maar moest wel naar een andere ploeg uitkijken. Rijdend voor Polti leek hij de Tour te moeten missen. Wegens vormfouten heeft de organisatie hem alsnog een startbewijs moeten geven. Hij is fysiek slecht maar mentaal goed voorbereid.

 

PAVEL TONKOV
(Mapei, 30 jaar)

De Russische stilist bewaart slechte herinneringen aan de Tour. In 1994 en 1995 verliet hij de koers voortijdig. Daarna gaf hij telkens de voorkeur aan de Giro. Hij won deze ronde in 1996. Op advies van zijn sponsor heeft Tonkov het seizoen voor het eerst afgestemd op de Tour. In de Ronde van Zwitserland maakte hij vorige maand geen sterke indruk. Hij is de meest veelzijdige renner van alle kanshebbers.

 

ALEXANDER VINOKOUROV
(Casino, 25 jaar)
De tweedejaars beroepsrenner uit Kazachstan heeft het nadeel dat hij nog nooit een grote ronde heeft gereden. Om die reden gokt hij liever op een ritzege dan op de eindzege in de Tour. Dit voorseizoen maakte hij de beste indruk van alle kanshebbers. Hij won in februari de Ronde van Valencia. Hij werd in mei tweede in de Midi Libre. En hij won in juni de Dauphiné Libéré. Is hij nog steeds in vorm?

 

ABRAHAM OLANO
(Once, 29 jaar)
De gedoodverfde opvolger van Miguel Indurain bleef na zijn verrassende wereldtitel in 1995 steken in de categorie subtoppers. Hij werd tweede in de Vuelta, derde in de Giro, vierde in de Tour. Vorig jaar won hij de Vuelta, met dank aan de helpers van Banesto die hem bijna letterlijk over de bergen sleurden. Dit jaar rijdt de Baskische tijdritspecialist voor de Spaanse sponsor Once.

 

BOBBY JULICH
(Cofidis, 27 jaar)
Een product van de harde sportopleiding in Colorado. Hij heeft een groot zelfvertrouwen en gelooft in zijn missie om na Greg Lemond als tweede Amerikaan de Tour te winnen. Eerder zal hij niet met fietsen stoppen, zei hij vorig jaar in Parijs. Hij eindigde als derde. Dit seizoen heeft hij nog geen goede uitslagen gereden. In theorie kan hij in elke discipline uit de voeten.

NRC Webpagina's
3 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad