Klik hier
Zaterdag 3 - Maandag 5 februari 2001
NRC HANDELSBLAD
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
De website van NRC Handelsblad wordt dagelijks om 10.00 en 16.00 uur geactualiseerd (zaterdag en zondag om 11.00 uur)
Vers Nieuws

'Een varend volkspaleis'

in het magazine M

Dossier Lockerbie: Achtergronden bij het proces.
Meer asfalt? Discussieer mee in Profiel Snelweg.
Een debat over Jorge Zorreguieta: Nu of na de verloving?
Welke internetbedrijven krijgen nog wel durfkapitaal? Bekijk het overzicht bij het artikel over dotcoms en risicogeld en discussieer mee over de toekomst van de Nieuwe Economie.
Harry Potter een seksistisch varken in de Digitale leestafel.
Brief Herfens: 'EU-actie tegen abortusbeleid VS'
In het nieuws:
Dossier Brand Volendam
Dossier BSE
Dossier DNA
Dossier Euro
Dossier Echelon
Dossier Lockerbie
Dossier Suriname
Dossier Telecom

Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag
Financieel-economische achtergronden op www.nrc.nl/Economie

Filmfestival bekroont jonge cineasten
Met de bekroning van opvallend veel jonge Japanse en Duitse filmmakers en een stijging van het bezoekersaantal van acht procent (van 320.000 naar 345.000 bezette stoelen) werd de dertigste editie van het International Film Festival Rotterdam afgelopen weekeinde besloten.
Lees ook:
Tiger Awards naar films uit Japan, Duitsland en Uruguay
Verrassingen aan het slot van filmfestival
'We wilden de dingen niet mooi maken'

Newconomy belandt in rode cijfers
De raad van commissarissen van Newconomy heeft de cijfers van de participatiemaatschapij over het afgelopen jaar ingrijpend gewijzigd. In plaats van een kleine winst rapporteert Newconomy over het jaar 2000 een verlies van tussen de 33 en 38 miljoen euro.

Niet Romme, maar Ritsma naar WK schaatsen
Rintje Ritsma had nog één kans om zich te plaatsen voor het WK. Omdat hij gisteren bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen niet ruim voor bleef op de concurrentie, besloot de commissie topsport van de schaatsbond (KNSB) niet titelhouder Romme maar Ritsma als derde man naar het WK af te vaardigen, met Ids Postma en Jochem Uytdehaage.


Anil Ramdas: Liefde in Ahmedabad
Hij wilde me helpen met mijn bagage, maar die had ik niet. Hij wilde mijn handtas dragen, ik weigerde dat. Hij bleef met me meelopen, mij adviezen gevend over Ahmedabad, die nog net niet was overspoeld door verslaggevers en hulpverleners.
Lees ook:
Reddingsploegen trekken zich terug uit rampgebied India

Geluidsfragment
Muziek: Meebrullen met brave Eminem
Op papier heeft Eminem alles van een nieuwe Elvis Presley. De blanke rapper uit Detroit maakte zich een oorspronkelijk zwart muziekgenre eigen, veroorzaakte wereldwijde opschudding met controversiëel gedrag en scoorde ondertussen genoeg toegankelijke pophits om een groot publiek te bereiken.


Componist Xenakis overleden
De Grieks-Franse componist Iannis Xenakis, een van de grote avantgarde-componisten van tweede helft van de 20ste eeuw, is zondagmorgen na een lange ziekte op 78-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Parijs.
Lees ook:
Iannes Xenakis: Streng, emotioneel componist

Nederlanders gearresteerd voor veroorzaken lawine
De Italiaanse politie heeft twee Nederlandse skiërs gearresteerd omdat zij in de Dolomieten buiten de piste hadden geskied en betrokken waren bij een lawine die de dood veroorzaakte van hun vriend, een 20-jarige man uit de omgeving van Maastricht.

Verkeer ontregeld door ijzel en gladheid
Amerikanen houden vast aan ruimteschild
Freehosting.nl van faillissement gered
Amnesty: Zorreguieta verschafte junta financiële basis


Katte-belletjes: het wonderbaarlijke succes van SMS
De ansichtkaart is verleden tijd. Voor een korte geschreven boodschap is sms het nieuwe medium. Tik, tik, tik op de mobiele telefoon en je hebt direct contact met iemands kontzak.


Ha, daar is de schoolagent!
Diefstal, mishandeling, pesterijen, vernieling, seksuele intimidatie. Om dit soort zaken in te dammen zijn in Leeuwarden vier schoolagenten actief.


Hugo Camps: Doodstraf
Als a great big bundle of joy wekte hij zichzelf in december weer tot leven. Karel Aalbers was terug. Fonkelende ogen, een smile van hier tot Marbella, honderd miljoen in de pocket.


KIEV - Een graafmachine met snijbladen knipt de cockpit los van de laatste Oekraïense Toepolev-160 bommenwerper. De sloop is uitvloeisel van het door de VS gefinancierde programma voor de vernietiging van zwaar geschut in Rusland.

PvdA-fractie is Paars moe
Een groot deel van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer ziet geen heil in een nieuwe Paarse coalitie. Van de 38 PvdA-Kamerleden die een schriftelijke enquête van deze krant inleverden spraken zich 19 uit voor een andere coalitie, bij voorkeur met GroenLinks. 27 van hen achten GroenLinks rijp voor deelname aan de volgende regering. De fractie telt 45 leden.

Premier sust debat relatie kroonprins
Premier Kok heeft gisteren opgeroepen tot " geduld" ten aanzien van een mogelijk huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en zijn vriendin Máxima Zorreguieta.
Lees ook:
Slalommen rond een huwelijk
Het meisje en de meningen
Het einde van de monarchie

Fraude-onderzoek bij voetbalclubs
Justitie en de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) zijn een onderzoek begonnen naar belastingfraude bij een aantal clubs in het betaald voetbal. Dat heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie bevestigd. Zij wil niets zeggen over de omvang van de zaak, die gisteravond via het RTLnieuws in de publiciteit is gekomen.

  • Kabinet scherpt 'plukze'-wet aan
  • Kort nieuws
    Medianieuws
    Radio en televisie
    Dossiers
    Documenten
    Economie voor jou
    Digitale Leestafel
    Apestaartje
    Film en Video - premières
    Profiel
    Gastenboek
    Vacatures


    Het digitale krantenarchief
    voor abonnees

    Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag

    Financieel-economische achtergronden op www.nrc.nl/Economie



    Test je kennis van het nieuws op http://studiehuis.nrc.nl

    ( a d v e r t e n t i e )

    Elektronisch aangifte doen?
    Elektronisch aangifte doen?

    Klik hier


    Krekel
    Krekel
    Je bent juist zedendelinquent omdat je al DNA hebt afgestaan...


    Vuurwerk wordt zaak van provincie
    Gemeenten raken hun bevoegdheden kwijt aan de provincies bij de afgifte van vergunningen voor professionele vuurwerkbedrijven. Dat blijkt uit het vuurwerkbesluit van minister Pronk (Milieu) waar het kabinet gisteren mee akkoord is gegaan.

    DNA maakt verdachten doorzichtig
    Uit het DNA-debat van deze week bleek dat de Tweede Kamer het dilemma voorbij is. Zelfs partijen die zich vanouds sterk maakten voor de integriteit van het lichaam, wensen nu veel ruimte voor het justitieel gebruik van DNA.



    Niet voor dreuzels:

    het Harry Potterhoekje

     

    EU steunt Herfkens tegen Bush
    Europees commissaris Nielson (Ontwik kelingssamenwerking) steunt het initiatief van minister Herfkens tegen het anti-abortusbeleid van president Bush.

    Wenen moet beloofde 'Wende' nog waarmaken
    Eén jaar wordt Oostenrijk nu geregeerd door een coalitie met de omstreden FPÖ van Jörg Haider. Wat is er terechtgekomen van de belofte om het land te vernieuwen?

    Economie
    Economie
  • Topman van Alitalia treedt af
  • Aanval op netwerk-bedrijf in Amerika
  • Allochtoon geld
  • Bankieren tegen de bierkaai
  • Krajicek zegt af voor duel tegen Spanje
    Richard Krajicek heeft zich gisteren afgemeld voor het Davis-Cupduel, volgende week tegen Spanje. De tennisser ondervindt te veel hinder van een blessure aan de rechterelleboog.


    H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
    Máxima & het koningschap
    In politiek den haag IS het een debat op kousenvoeten, maar elders wordt er gewoon over gesproken. Hoewel, zodra het over Oranje gaat en de erfelijke troonopvolging, is er in Nederland niets gewoon.


    Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
    * De ongrijpbare verklikker
    Ze kennen elkaar al jaren - de politie en crimineel Kris J. Eind jaren tachtig gingen ze zaken doen. Maar die zaken liepen uit de hand. Kris, El Indio voor zijn Colombiaanse drugsvrienden, deed het opsporingsapparaat op tilt slaan. Maandag begint het strafproces tegen hem. 'Kris kan nog heel wat leed aanrichten.'

    W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
    * Raadselachtige genvariaties
    Nijmeegse celbiologen hebben genvarianten ontdekt die het risico op een kind met een open ruggetje (spina bifida) beïnvloeden. Van het gen met de tongbrekende naam Pdgfra komen in de Westerse bevolking vijf varianten voor. Twee daarvan (H1 en H2 genoemd) zijn verreweg het talrijkst.

    Columns

    J.L. Heldring
    H.J.A. Hofland
    Roel Janssen
    CS Vrijdag
    Elsbeth Etty
    Karel Knip
    Paul de Leeuw
    Leo Prick
    Youp van 't Hek

    ( s e r v i c e )

    E-mail
    Colofon
    Bezorging
    Abonnement


    Studiehuis NRC Handelsblad