U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Brand Volendam

Besluit Pronk na ramp

Vuurwerk wordt zaak van provincie

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG/ENSCHEDE, 3 FEBR. Gemeenten raken hun bevoegdheden kwijt aan de provincies bij de afgifte van vergunningen voor professionele vuurwerkbedrijven. Dat blijkt uit het vuurwerkbesluit van minister Pronk (Milieu) waar het kabinet gisteren mee akkoord is gegaan.

Het besluit wordt binnenkort van kracht. Volgens Pronk was één van de redenen om de verantwoordelijkheid voortaan bij de provincies te leggen dat de gemeenten het niet zo goed hebben gedaan. "Enschede is daar toch wel een duidelijk voorbeeld van", aldus Pronk. Bovendien was onlangs uit onderzoeken door zijn inspectie gebleken dat de situatie in de praktijk te vaak afwijkt van wat de vergunning toestaat. In het besluit staat verder dat bedrijven die professioneel vuurwerk opslaan, ten minste 800 meter van 'kwetsbare plekken', als huizen, bedrijven en recreatiecentra liggen. De maximumopslag is hier 6.000 kilo.

Rotjes, pijlen en sterren moeten straks op minimaal twintig meter van huizen en bedrijven opgeslagen worden. Dit betekent dat verkoop in fietsenwinkels, sportzaken en tabakszaken niet meer wordt toegestaan. De maximumopslag van consumentenvuurwerk wordt 50.000 kilo.

De Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland (VEN) en de Federatie Vuurwerkhandelaren Nederland (FVN) verwachten dat, naar aanleiding van deze besluiten, zo'n drieduizend verkooppunten van consumentenvuurwerk en ruim dertig opslagplaatsen van professioneel vuurwerk moeten stoppen of verplaatst moeten worden.

"Een hele branche wordt stuk gemaakt, zegt secretaris C. Reil van de VEN. Volgens haar wordt er door het besluit "schijnveiligheid" gecreëerd. Bij de VEN zijn achttien bedrijven aangesloten die professioneel vuurwerk opslaan. Bijna al die bedrijven waaronder Haarman in Enschede en Broekhoff in Dronten liggen volgens de nieuwe regels te dicht bij bebouwing. Secretaris L. Groeneveld van de FVN denkt dat zeker driekwart van de 4.200 verkooppunten voor vuurwerk zal worden getroffen door het besluit. De FVN vreest verder dat de eis dat bedrijven maximaal 50.000 kilo consumentenvuurwerk mogen opslaan, zal leiden tot meer opslagplaatsen. Groeneveld: "In Nederland importeren we zes miljoen kilo vuurwerk. Dat betekent dat we minimaal 120 opslagplaatsen nodig hebben. Ik vraag me af of dat wenselijk is."

Overigens zal de controle op de naleving van de nieuwe regels in handen komen van het ministerie van VROM. Nu houden diverse departementen zich ermee bezig.

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad