N R C   H A N D E L S B L A D  -  C O L U M N S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


J.L. HELDRING
HJAHOFLAND
CS VRIJDAG
ELSBETH ETTY
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
PAUL DE LEEUW
LEO PRICK

HUGO CAMPS

4 februari 2001

Doodstraf

Als a great big bundle of joy wekte hij zichzelf in december weer tot leven. Karel Aalbers was terug. Fonkelende ogen, een smile van hier tot Marbella, honderd miljoen in de pocket.

Sterker nog, hij presenteerde zich als de laatste gelukssteen tegen het verderf van Nuon. Gelderland had eindelijk zijn beschermheilige gevonden. Zelfs Andries Knevel moet in die dagen sprakeloos zijn geweest door de goddelijke pretenties van Kareltje.

Het sprookje met handrem heeft ruim anderhalve maand geduurd. Vitesse, Nuon, de media, de supporters, provincie en horeca - iedereen zat met open mond te wachten op het manna. Kareltje vond het prachtig dat hij, een puist op korte benen, opeens zoveel macht werd toegedicht. Hij jongleerde met ultimatums, manipuleerde notarissen, advocaten en woordvoerders, liet het bij nacht en ontij in alle hoeken van het land dolle faxen regenen, lachte zijn tegenstanders uit omdat zij het verschil niet kenden tussen metaforen en decreten. En als summum van onschendbaarheid bracht hij de kerstdagen door in Marbella, bij zijn beste vriend Gil y Gil, terwijl het goede volk hunkerde naar een verlossend gebaar.

Sommige mensen verdienen de doodstraf.

Wie kan lezen, had al jaren kunnen weten dat Aalbers een ordinaire oplichter is. Hij was er niet voor Vitesse, Vitesse was er voor hem. Het is wrang en raar dat een overheid meedogenloos de gaskraan dicht laat draaien als een bijstandsmoeder de keuze heeft tussen brood en gas, maar zich niet uit haar eeuwige slaap laat wekken door berichten over dubieuze transfers, overzeese BV's, spectaculair kasteelgedrag, pronk- en praalzucht van een herrieschopper uit Velp. Nederland is juist wel een standenmaatschappij, maar niemand wil het zien.

Elke vraag aan Aalbers over voetbal was er een te veel. Elk woord dat deze ex-preses over Vitesse heeft gezegd, was een vloek. Niets was waar ook al kon hij in de armen van Kees Jansma janken als de beste. Iedere galm van gemeenzaamheid met geel-zwart was een leugen. De relevantie van Aalbers voor Vitesse was een zelfbedachte constructie. Een narcistisch eenpersoonsbelang. Daarom hadden we hem al lang niet meer aan het woord mogen laten over deze respectabale club. Zelfs niet over de Gelredome. De enige vraag op het niveau van dit geparfumeerde ratje is: ontknaap je nog wel eens wat, mijnheer Aalbers? Een vraag voor de Story en Privé.

Geboren met de ziel van de knecht heb ik altijd de grootste bewondering gehad voor nutsbedrijven als Nuon. Je moet het maar doen: warmte brengen in een gezin met een ruk aan de kraan. Mijn hoofd is niet groot genoeg voor de ontrafeling van dit soort collectieve voorzieningen. Het moeten dus echte intellectuelen zijn, daar bij Nuon. Maar dan rijst toch de vraag: hoe kan zo'n elitair gezelschap zo lang en zo braaf en zo nederig in het slijmspoor staan te drentelen van een charlatan als Aalbers? Was er dat niet een Nuon-hoofd dat wist: eens charlatan, altijd charlatan? Je laat je, als Nuon zijnde, toch niet vernederen door een man die de hemel kan behangen met valse geschriften en notariële zeepbellen.

Toch kon het, wekenlang.

Ronald Koeman viel mij opeens ook zo tegen. Ik begroet de Vitesse-coach nog steeds als een trendsetter in vakkennis, artistiek genot en levenslust. Aan zijn mooi hoofd heb ik genoeg om de dug-out tot het plein der pleinen te verklaren. Waar Rome en Byzantium elkaar raken, afgezoomd met een beetje Groningse couleur locale - prachtig! Maar in het onsmakelijke Aalbers-feuilleton heeft ook Koeman zich van zijn opportunistische kant laten kennen. Hij zei niet 'nee', hij zei niet 'ja'. Dat bodemloze geschipper van een man die ik verheven achtte boven clubintriges, geld- en statushonger, wat jammer nou toch. Ook Ronald Koeman wist vanaf de eerste dag hoe onbetrouwbaar Karel Aalbers was. Zeg dat dan gewoon!

Zou de fanatieke aanhang nu ook het zelfrespect hebben om op de tribune te verschijnen met een spandoek: Nooit meer Aalbers! Ik meen mij te herinneren dat die andere oplichter, heer Olivier, een tijdje een programma mocht verzorgen op een Nederlandse tv-zender. Misschien is dat wel iets voor Kareltje. Maar dan wel in Marbella.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad