U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Het meisje en de meningen


Mening na mening kwam deze week naar buiten, over Máxima Zorreguieta en vooral over het verleden van haar vader:

  • Dinsdag: Tweede-Kamerlid Van Walsem (D66) zegt in de Volkskrant dat , ,Máxima mijn koningin niet kan zijn met zo'n vader". Het roept scherpe tegengeluiden in de Kamer op, behalve van de fracties van de PvdA, GroenLinks en de SP. CDA-leider De Hoop Scheffer vindt dat premier Kok "de regie" inzake de politieke kanten aan het prinselijke liefdesleven strakker ter hand moet nemen.

  • Woensdag: GroenLinks-leider Rosenmöller zegt "op korte termijn" een Kamerdebat te willen voeren om te voorkomen dat Máxima's vader, ex-functionaris onder dictator Videla, opeens bij de aankondiging van een verloving aanwezig zou zijn. Prins Willem- Alexander en Máxima gaan 's avonds voor het eerst de camera's van de media niet uit de weg bij een verjaarsfeest van koningin Beatrix. Overigens zijn de prins en Máxima al eerder samen in het openbaar verschenen.

  • Vrijdag: Premier Kok meldt dat de prins en Máxima nog geen besluit over een eventueel huwelijk hebben genomen. Voor het eerst zegt Kok in staat te zijn op termijn de politieke verantwoordelijkheid voor een huwelijk te kunnen dragen. Volgens een enquête van Netwerk en Algemeen Dagblad vinden ongeveer evenveel Nederlanders dat Máxima wel/geen afstand moet nemen van haar vaders verleden. NOVA komt met een medewerker van het Simon Wiesenthal Centre die meent dat Jorge Zorreguieta publiekelijk spijt moet betuigen wegens de circa 30.000 vermisten in Argentinië, onder wie een derde van joodse origine, ten tijde van de junta. In het radioprogramma Met het oog op morgen noemt oud-Tweede-Kamerlid H. van den Bergh Jorge Zorreguieta een fascist. In dezelfde uitzending noemt oud-minister van Buitenlandse Zaken C. van der Klauw Zorreguieta een "collaborateur".


    Zie ook:

    Kok: nog geen verloving op til (2 februari 2001)
    Is Zorreguieta sr. welkom of niet? (30 januari 2001)

  • NRC Webpagina's
    3 FEBRUARI 2001


        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad