U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Amerikanen houden vast aan ruimteschild

MÜNCHEN, 4 FEBR. De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld heeft zaterdag een stevig pleidooi gehouden voor de komst van een Amerikaans ruimteschild. Het plan zou voor niemand een bedreiging vormen en ondergraaft het internationale wapenevenwicht niet.

Donald Rumsfeld sprak zaterdag in München een conferentie van veiligheidsexperts toe. ,,Wij weten uit onze geschiedenis dat zwakte provoceert'', aldus de door de nieuwe president George W. Bush aangestelde Republikein. Later overlegde hij ook met een aantal van zijn Europese collega's.

Zowel in Europa als in Rusland hebben de plannen geleid tot kritiek. Moskou meent dat de VS met hun ruimteschild het uit 1972 stammende verdrag over ontwapening schenden. Rumsfeld hekelt dit ,,Koude-Oorlog-denken''. Het ruimteschild dat Washington voor ogen heeft kan alleen een ,,handvol'' raketten tegenhouden en vormt derhalve geen bedreiging tegen het grote kernwapenarsenaal van de Russen, zei hij.

De Russische vertegenwoordiger Rogosin herhaalde in München dat Moskou zich blijft verzetten tegen de Amerikaanse plannen. Volgens hem verhoogt een raketschild de veiligheid niet. ,,Wij moeten ons niet beschermen tegen raketten, maar tegen bommen in koffers.''

Rumsfeld beloofde dat Washington rekening zal houden met Europa. ,,De VS heeft er geen belang bij om een verdediging te ontplooien die ons verwijdert van onze vrienden en bondgenoten. Laat ik het duidelijk stellen: Wij zullen jullie raadplegen.''

Het ruimteschild moet in de visie van Washington bescherming bieden tegen aanvallen van 'schurkachtige' staten als Noord-Korea en Irak. Testen voor het systeem zijn tot dusver slechts deels succesvol geweest. Ex-president Clinton wilde geen besluit nemen over invoering van het systeem en legde de zaak op het bord van zijn opvolger Bush. Die heeft al vaker laten weten voorstander te zijn van het schild. Rumsfeld is de eerste afgevaardigde van de Amerikaanse regering die in Europa het Amerikaanse standpunt komt uitleggen. (ANP)

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad