U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Koninklijk Huis

De Stemming:
Nu of straks debat over Zorreguieta?


Premier sust debat relatie kroonprins

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 3 FEBR. Premier Kok heeft gisteren opgeroepen tot " geduld" ten aanzien van een mogelijk huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en zijn vriendin Máxima Zorreguieta.

Ook riep de minister-president op tot "vertrouwen" dat hij in samenspraak met de betrokkenen erin zal slagen een oplossing te vinden voor alle problemen die met een dergelijk huwelijk zijn verbonden.

Op zijn wekelijkse persconferentie antwoordde de premier op de vraag of hij vertrouwen had in de goede afloop met een eenvoudig 'ja'. Wel zei hij "dat het geen eenvoudig onderwerp is". Later sprak hij nog van een "ernstig probleem".

Alle parlementaire discussie over de kwestie van het "beladen verleden" van de vader van Máxima op dit moment is, volgens Kok, strijdig met de " staatsrechtelijke zuiverheid".

Eerst is het aan Willem-Alexander en Máxima om een huwelijksvoornemen formeel kenbaar te maken, aldus de premier. De "samenspraak" strekt zich vervolgens uit tot de koningin "die in dit geval zowel moeder als staatshoofd is", en vervolgens tot het kabinet dat een Goedkeuringswet bij het parlement moet indienen. Daarna is pas de volksvertegenwoordiging aan de beurt.

Kok zei begrip te hebben voor de emoties die het verleden van Zorreguieta, voormalig minister van Landbouw onder een Argentijns terreurbewind, in de samenleving losmaakt.

Bittere woorden had hij evenwel voor het Tweede-Kamerlid Van Walsem (D66), die deze week Máxima wegens het verleden van haar vader afwees als huwelijkspartner voor de kroonprins, als deze tenminste te zijner tijd koning wil worden. "Máxima kan mijn koningin niet zijn met zo'n vader", verklaarde Van Walsem toen.

"Ik hoop dat mijn verzoek om vertrouwen temperend kan werken op de neiging debatten te voeren die nog niet rijp zijn voor parlementaire oordeelsvorming", aldus de premier.

Ook de opvattingen van CDA-leider De Hoop Scheffer, die Kok "gebrek aan regie" had verweten, en van GroenLinks-voorman Rosenmöller, die de verzekering wenst dat vader Zorreguieta afwezig is bij de aankondiging van een verloving, wees de premier van de hand. "Of men het leuk vindt of niet: alles op zijn tijd", aldus Kok. Zijn zelfvertrouwen ten aanzien van een oplossing berust mede op zijn hoedanigheid van "vleesgeworden poldermodel", aldus Kok ironisch.

Dat Máxima deze week "door de voordeur" het verjaardagsfeest van koningin Beatrix in het Stedelijk Museum te Amsterdam bezocht maakt voor de zaak geen verschil, aldus de premier. Het was voor het eerst dat de Argentijnse in het openbaar in gezelschap van de prins bij een officiële gelegenheid aanwezig was. De opwinding die daarna ontstond heeft Kok verwonderd: "De casting is nog niet voltooid, maar aan toneelmeesters is geen gebrek."

In het voorbijgaan ontnam hij grond aan een in roddelbladen voorkomend scenario waarbij Willem-Alexander in de kritiek op zijn aanstaande schoonvader aanleiding zou zien af te zien van de troon. "De emoties zijn wel begrijpelijk", zei de minister-president, "omdat naar alle waarschijnlijkheid de toekomst van de prins ook een beetje onze eigen toekomst zal zijn."


Zie ook:

Kok: nog geen verloving op til (2 februari 2001)
Is Zorreguieta sr. welkom of niet? (30 januari 2001)

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad