U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Nederlanders gearresteerd voor veroorzaken lawine

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER

ROME, 4 FEBR. De Italiaanse politie heeft twee Nederlandse skiërs gearresteerd omdat zij in de Dolomieten buiten de piste hadden geskied en betrokken waren bij een lawine die de dood veroorzaakte van hun vriend, een 20-jarige man uit de omgeving van Maastricht. De twee mannen is dood door schuld ten laste gelegd.

Het drietal was aan het skiën bij het dorpje Pampeago, in de Val di Fiemme. De drie mannen waren vrijdagmiddag met de skilift naar boven gegaan en hadden toen met de ski's op de schouders nog een stuk verder naar boven gelopen. Zij wilden buiten de piste skiën, in verse sneeuw.

In de Dolomieten geldt dezer dagen fase 3 voor lawinegevaar. Dat is redelijk groot. Door de harde wind ligt er veel losse sneeuw opgehoopt. Maar het drietal negeerde daarbij afzettingen en waarschuwingsborden. Ooggetuigen hebben verteld dat de voorste skiër, Dennis C., halverwege de rotsige helling veel bochten maakte en daardoor de losse sneeuw waarop hij skiede in beweging bracht. De kleine lawine die daarop volgde, sleurde hem 200 meter mee de helling af. Reddingswerkers waren snel ter plaatse, maar toen was het al te laat. Volgens een eerste reconstructie is het slachtoffer met zijn hoofd tegen een rots geslagen. De twee andere skiers, door de politie aangeduid als de 27-jarige Merlijn S. en de 28-jarige Josef W., bleven ongedeerd.

In Noord-Italië geldt deze winter een harde lijn tegen bergsporters die zich niet aan de regels houden. ,,Het is buitengewoon ernstig wat er is gebeurd,'' zei openbare aanklager Giuseppe De Benedetto in Trento. ,,We moeten ook in aanmerking nemen dat de twee jongeren die zijn gearresteerd, op vakantie waren als begeleiders van een groep jongere landgenoten, dus dat ze duidelijke verantwoordelijkheden hadden.'' Er waren op het moment van het ongeluk geen andere skiërs bij hen.

De arrestatie van het tweetal heeft een discussie losgemaakt onder de plaatselijke skiërs. Een van de bekendste verse-sneeuw skiërs, Tone Valeruz, kritiseerde de arrestatie en zei tegen Italiaanse journalisten dat het er uitziet dat de lawine is veroorzaakt door het slachtoffer zelf, en niet door zijn twee vrienden. Maar advocaat Nicola Stolfi, gespecialiseerd in ski-ongelukken, zei dat mensen verantwoordelijkheid moeten dragen als ze regels overtreden. Het besluit om het strafrecht in te zetten tegen skiërs die zich niet aan de regels houden, is in zijn ogen een reactie op het groeiende aantal incidenten met mensen die te weinig ervaring hebben en de voorschriften en waarschuwingen negeren.

In november is een snowboarder gearresteerd omdat hij een lawine had veroorzaakt. Daarbij vielen geen slachtoffers. Later in het seizoen is een arrestatiepoging mislukt omdat de veroorzaker van een lawine wist te ontkomen, en is een zaak geseponeerd omdat een man die een lawine had veroorzaakt, daarbij zelf was omgekomen.

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad