U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ontwikkelingssamenwerking

Europese Unie

Witte Huis

Brief Herfkens
(Engelse versie)

Brief Herfkens
(Nederlandse versie)


Inzake abortusbeleid

EU steunt Herfkens tegen Bush


BRUSSEL, 3 FEBR. Europees commissaris Nielson (Ontwik kelingssamenwerking) steunt het initiatief van minister Herfkens tegen het anti-abortusbeleid van president Bush.

Hij is net als zij voorstander van een Europese actie om gedupeerde organisaties te compenseren voor het verlies van Amerikaanse subsidies. Nielson wil dat EU-voorzitter Zweden het voortouw neemt, zo zei gisteren zijn woordvoerder.

Herfkens is "volstrekt verbijsterd" over het besluit van de regering- Bush om geen geld meer beschikbaar te stellen aan organisaties in ontwikkelingslanden die abortus mogelijk maken. "Dit vraagt mijns inziens om een snelle en krachtige Europese reactie", schreef de minister vorige week in een pittige brief aan Nielson en enkele EU- collega's. "Ik stel voor dat we publiekelijk beloven om cempensatie te geven voor de begrotingstekorten van deze organisaties die voortkomen uit de Amerikaanse positie."

CDA, SGP en in mindere mate VVD reageerden afkeurend op het schrijven.

Nielson, de vroegere Deense minister van Ontwikkelingssamenwerking, heeft donderdag een brief teruggestuurd. Volgens hem moet worden nagegaan wat de praktische uitwerking van het Amerikaanse besluit is en dan uitzoeken of de lidstaten samen iets willen doen om het gat op te vullen.

Hij ziet meer in zo'n gecoördineerde actie "voor de broodnodige kritische massa". De Commissie kan in haar eentje bovendien niet zoveel geld vrijmaken, maar als het moet is Nielson volgens zijn woordvoerder bereid om iets te doen.

De zwaarst getroffen organisatie lijkt de International Planned Parenthood Federation (IPPF), die volgens de woordvoerder 8 miljoen dollar (18,7 miljoen gulden) subsidie zou mislopen.

In Nielsons ogen zijn organisaties zoals de IPPF "een deel van de oplossing en niet een deel van het probleem", omdat zij bijdragen tot een vermindering van het aantal abortussen in de Derde Wereld. (ANP)


Zie ook:

Herfkens: EU-actie tegen abortusbeleid VS (30 januari 2001)

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad