U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Reddingsploegen trekken zich terug uit rampgebied India

BHUJ, 5 FEBR. Tien dagen na de aardbeving die de Indiase deelstaat Gujarat heeft getroffen, beginnen de buitenlandse reddingsploegen zich terug te trekken uit het rampgebied. Hoewel afgelopen zaterdag in het dorp Sikarvadi, in de buurt van de Bhuj, nog een 17-jarige jongen levend onder het puin vandaan werd gehaald, is de hoop opgegeven dat nog meer overlevenden worden gevonden.

Hoeveel doden bij de aardbeving zijn gevallen, zal vermoedelijk nooit bekend worden. Gisteren zei minister Haren Pandya van de deelstaat Gujarat dat tot dusver de lichamen van 16.435 mensen zijn geborgen. Volgens premier Keshubhai Patel van de deelstaat zijn in totaal 228.900 huizen met de grond gelijk gemaakt en nog eens bijna 400.000 beschadigd.

De autoriteiten in Gujarat schatten het totale aantal doden in het westen van India op 300.000. Vorige week zei de Indiase minister van Defensie, George Ferandes, te vrezen dat mogelijk 100.000 mensen het leven hebben verloren. Vanochtend bracht Ferandes een bezoek aan Bhuj. ,,Ik heb (vorige week) gezegd dat als mijn ergste vrees wordt bewaardheid, het dodental zal stijgen. Men is nog steeds bezig puin te ruimen en er worden nog steeds lichamen aangetroffen. Ik denk niet dat we het werkelijke dodental ooit zullen kennen'', zei hij tegen verslaggevers.

Volgens de autoriteiten in Gujarat gaat het zoeken naar overlevenden nog steeds door, maar uit het vertrek van gespecialiseerde buitenlandse reddingsdiensten valt op te maken dat de prioriteit nu verschuift naar het opruimen van puinhopen, het bergen van de lijken en het opvangen van de duizenden daklozen. Deelstaat-minister Pandya zei dat nu wordt gewerkt aan het opzetten van grote tentenkampen met daarbij medische voorzieningen, scholen en winkels. ,,We hebben al 70.000 tenten uitgedeeld, en we hebben er ten minste 150.000 nodig. We doen een beroep op de hele wereld om ons te helpen'', zei minister Pandya.

De leider van een Zuid-Afrikaanse reddingsteam zei vanochtend dat het weinig zin heeft nog verder te zoeken naar overlevenden. ,,We hebben gedaan wat we konden. Maar na tien dagen moet je realistisch zijn'', zei hij. Sommige ploegen zijn al vertrokken, anderen zijn dat de komende dagen van plan. Hun plaats wordt ingenomen door niet-goevermentele hulporganisaties en organisaties van de Verenigde Naties. Zij bekommeren zich om de opvang van de overlevenden en proberen mee te helpen aan de wederopbouw. (Reuters, AFP)

NRC Webpagina's
5 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad