U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Justitie

Fraude-onderzoek bij voetbalclubs

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 FEBR. Justitie en de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) zijn een onderzoek begonnen naar belastingfraude bij een aantal clubs in het betaald voetbal.

Dat heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie bevestigd. Zij wil niets zeggen over de omvang van de zaak, die gisteravond via het RTLnieuws in de publiciteit is gekomen.

Over de clubs die bij het onderzoek betrokken zijn, wil zij evenmin mededelingen doen: "Het enige dat ik kan zeggen is dat het om fiscale onregelmatigheden gaat en dat de grootte van de fraude de aanleiding voor het onderzoek is geweest, niet de grootte van de betrokken clubs", aldus de woordvoerder.

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) was niet op de hoogte van het onderzoek en toont zich "uiterst verbolgen" over het nieuws. De directeur betaald voetbal, H. Kesler, noemt het "zeer onfatsoenlijk" dat justitie de zaak niet bij de bond heeft aangekaart.

KNVB wil snel uitleg krijgen van justitie


De affaire blijkt aan het rollen te zijn gebracht via een regulier onderzoek van de afdeling grote ondernemingen van de Belastingdienst in Utrecht. Bij deze dienst wordt de fiscale controle gehouden op alle Nederlandse betaald voetbalorganisaties.

Tijdens het reguliere onderzoek kwamen er signalen binnen over zaken die met belastingontduiking te maken hebben, aldus de justitiewoordvoerder. Een controleteam, dat gespecialiseerd is in voetbalaangelegenheden, heeft de zaak vervolgens verder onderzocht. Vanwege de ernst van de vermoedens is besloten de FIOD en het OM in te lichten. Justitie wil geen commentaar geven over het stadium waarin het onderzoek zich bevindt. Ook wordt niet meegedeeld wanneer de naspeuringen precies zijn begonnen en wat de aard van de belastingfraude is.

De KNVB verwacht maandag overleg te hebben met de Belastingdienst en het openbaar ministerie. De bond wil zo snel mogelijk geïnformeerd worden over het fraudeonderzoek. Volgens Kesler wordt door de publicitaire actie "grote schade aangericht bij het betaald voetbal". Hij benadrukt dat de bedrijfstak zeer gevoelig is voor media-aandacht: "Als straks blijkt dat dit bijvoorbeeld een actie is vanwege emblemen op pakken waarvan de fiscus vindt dat er een naheffing op van toepassing is, dan is dergelijke publiciteit buiten proportie. Vandaar dat we zo snel mogelijk willen weten waar dit allemaal op gestoeld is. " Gisteravond werd wel duidelijk dat de zaak losstaat van het lopende fiscale fraudeonderzoek bij Feyenoord. Dit onderzoek draait om valsheid in geschrifte bij buitenlandse transfers in de periode 1992-1996. De Rotterdamse club zou bij aankopen van spelers geen of te weinig loonbelasting hebben betaald. Feyenoord is overigens nog steeds in afwachting of de club zal worden vervolgd. Vorig jaar kwam het Arnhemse Vitesse in het nieuws vanwege mogelijke belastingfraude bij spelerstransfers.

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad