U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Sancties

Documenten

Links

Discussie

Buitenlandse reacties

Het buitenland heeft met bezorgdheid op de nieuwe Oostenrijkse regering gereageerd. Veertien lidstaten van de Europese Unie besloten dat bij FPÖ-regeringsdeelname Oostenrijk zal worden geïsoleerd. Dat houdt in dat Europese politici en diplomaten geen contacten zullen hebben met hun Oostenrijkse collega's, de lidstaten geen Oostenrijkse kandidaten zullen steunen voor internationale posten, en de Oostenrijkse ambassadeurs alleen op ,,technisch niveau'' zullen worden ontvangen. Ook de Amerikaanse regering heeft Oostenrijk gedreigd met diplomatieke sancties. De Israelische ambassadeur heeft uit protest het land verlaten.

De Oostenrijkers zelf vinden de FPÖ een gewone, democratische partij. Opiniepeilers melden dat de helft van de bevolking een regering van ÖVP en FPÖ accepteert en er wordt met onbegrip op de buitenlandse opwinding gereageerd. Vice-kanselier Wolfgang Schüssel heeft gezegd de bemoeienis met binnenlandse aangelegenheden onacceptabel te vinden.

Zie ook:

Top in Feira: hoog mysterieus gehalte
(21 juni 2000)
De Europese top in het Portugese Feira speelden de kwestie-Oostenrijk en het vraagstuk van de belasting op spaartegoeden een rol. Daarbij liepen ze op vreemde wijze dwars door elkaar heen.

Akkoord EU over opzet belastingplan
(21 juni 2000)
Oostenrijk heeft gister middag het veto ingetrokken tegen een regeling van de Europese Unie voor belasting op rente over spaartegoeden van niet-ingezetenen.

Conflict EU en Wenen verscherpt
(20 juni 2000)
Het conflict tussen veer tien lidstaten van de Europese Unie en Oostenrijk heeft zich vanmorgen verscherpt. Oostenrijk heeft met een veto een akkoord over belasting op rente over spaargeld geblokkeerd.

Geen zicht op einde boycot Oostenrijk
(19 juni 2000)
Er is nog geen enkel zicht op intrekking van de sancties van veertien lidstaten van de Europese Unie tegen Oostenrijk. Dit hebben Europese regeringsleiders en diplomaten gezegd.

EVP wil af van sancties Oostenrijk
(6 juni 2000)
De Europese christen-democraten steunen de poging van Oostenrijk af te komen van de sancties die de veertien andere lidstaten van de Europese Unie tegen het land hebben getroffen.

Tragikomedie met Oostenrijk moet stoppen
(24 mei 2000)
De boycot die veertien EU- landen tegen Oostenrijk hebben afgekondigd, heeft lang genoeg geduurd. Het experiment is niet geslaagd, vindt Paul Luttikhuis.

Landen EU handhaven sancties tegen Oostenrijk
(8 mei 2000)
Een poging van ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie om sancties tegen Oostenrijk af te zwakken is het afgelopen weekeinde mislukt. Diplomaten van verschillende EU-lidstaten gaven de schuld van de mislukking aan Oostenrijk zelf.

Oostenrijk dreigt de EU lam te leggen
(17 april 2000)
Als de veertien EU-landen nog lang doorgaan met hun boycot tegen mede- lidstaat Oostenrijk, zullen ze dat gaan voelen. De Oostenrijkse minister van Financiën Karl-Heinz Grasser waarschuwt vanmorgen dat hij niet uitsluit dat zijn land besluitvorming zal tegenwerken.

Haider zoekt in Brussel kans zich te manifesteren
(13 april 2000)
Haider kwam, zag en koesterde zich even in het licht van de opwinding. Het Europees Parlement stond even op stelten. Inhoudelijk gebeurde er rond Haider niets, gisteren in Brussel.

Oostenrijk en EU praten over relatie
(14 maart 2000)
De Oostenrijkse kanselier Schüssel gaat volgende week op de topbijeenkomst van Europese regeringsleiders in Lissabon intrekking van de diplomatieke sancties tegen zijn land bepleiten.

Goed gesprek Wenen-EU leidt tot niets
(9 maart 2000)
De Oostenrijkse president Klestil is gis teren bij een bezoek aan de Europese Commissie in Brussel niet veel opgeschoten met zijn poging om het isolement van zijn land binnen de Europese Unie te doorbreken.

EU moet met Oostenrijk een open dialoog aangaan
(1 maart 2000)
De EU is te laat op de Oostenrijkse politieke crisis ingesprongen. Het gevolg is dat een heel volk uit ons midden verbannen dreigt te worden. Toch is de meerderheid van de Oostenrijkers ervan overtuigd dat hun toekomst in een democratisch Europa ligt, en dus moet met hen de dialoog worden voortgezet, meent Dominique Moïsi.

Haider
(29 februari 2000)
Der Standard: [...]Met of zonder Haider - de FPÖ zal onder Europese verdenking blijven staan. [...] En ook de Europese conservatieven zullen niet vergeten dat het de ÖVP was die deze partij in het centrum van Europa heeft gehaald. Om op dit punt met een aanklacht te dreigen, zoals kanselier Schüssel en zijn minister van Buitenlandse Zaken hebben gedaan, is een alarmerende en hulpeloze reactie.

EU heeft het volste recht Oostenrijk de les te lezen
(19 februari 2000)
Bepaalde ontwikkelingen, bijvoorbeeld bedreigingen van fundamentele democratische rechten en procedures, zijn niet meer exclusief 'nationaal'. Zij gaan alle Europese burgers aan en de Europese Unie heeft derhalve het recht zich ermee te bemoeien. Daarom zijn de sancties tegen Oostenrijk ook legitiem, meent Siep Stuurman.

België ontpopt zich ineens als een gidsland
(19 februari 2000)
De Belgen demonstreren zondag massaal tegen extreem-rechts in Oostenrijk. Het ferme buitenlands beleid van minister Louis Michel heeft dan ook brede steun. België gidsland? Achter de eenheid gaan ook Vlaams-Waalse verschillen schuil.

Nederland mist middelen om Oostenrijk te treffen
(18 februari 2000)
Nederland beschikt nauwelijks over mogelijkheden om Oostenrijk in het bilaterale verkeer te laten merken dat het , ,bezorgd en ongerust" is over de nieuwe regeringscoalitie van christen-demcocraten (ÖVP) en de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider. Naast de contacten in de Europese Unie is er praktisch geen bilateraal verkeer tussen Wenen en Den Haag.

Oostenrijk vangt bot in Brussel
(15 februari 2000)
Veertien ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben gisteren het verzoek van hun Oostenrijkse collega, Ferrero-Waldner, afgewezen om zowel in Brussel als in de Europese hoofdsteden normaal te gaan samenwerken.

Strijd tegen ultra-rechts alleen samen met Oostenrijk mogelijk
(11 februari 2000)
De maatregelen van veertien EU- landen tegen Oostenrijk zijn niet alleen disproportioneel, onrechtvaardig en gespeend van een juridische grondslag, ze zijn ook politiek hoogst onverstandig. Ze zullen de Europese gedachte schaden, betoogt Alexander Christiani.

'Op extreem-rechts is het moeilijk greep krijgen'
(10 februari 2000)
Op rechts-radicale partijen is moeilijk grip te krijgen. Isoleringsmaatregelen werken contraproductief, zegt de sociaal-psycholoog Chirumbolo, die in Europa onderzoek doet naar extreem-rechts.

Oostenrijk terecht geïsoleerd
(10 februari 2000)
De Europese Unie is volkomen terecht in actie gekomen tegen Oostenrijk, meent Hans van den Broek. 'Business as usual'moet binnen de Unie uit den boze zijn als het om dit soort uitwassen gaat.

Dubbelzinnige signalen
(9 februari 2000)
Er is geen causaal verband tussen de geslaagde machts greep van Jörg Haider in Wenen, de machteloze poging in Brussel om die op de valreep te verijdelen en de rassenrellen in El Ejido. Toch hebben de gebeurtenissen zich in één week afgespeeld. Hoe verschillend de oorzaken, ze illustreren een groeiende machteloosheid als het om migratie gaat.

EU-sancties vallen in de praktijk mee
(8 februari 2000)
In de praktijk vallen de sancties die de Europese Unie vorige week tegen Oostenrijk heeft afgekondigd, mee. Zo heeft Portugal als fungerend voorzitter van de Europese Unie de Oostenrijkse minister van Sociale Zaken, Elisabeth Sickl, voor een bijeenkomst met haar Europese collega's in Lissabon uitgenodigd.

VS roepen gezant uit Wenen terug
(5 februari 2000)
De Verenigde Staten hebben gistermiddag hun ambassadeur in Oostenrijk teruggeroepen voor overleg.

EU is hypocriet jegens Oostenrijk
(5 februari 2000)
Veertien lidstaten van de EU lopen te hoop tegen Oostenrijk. Zij vinden dat dit land, met zijn goed lopende democratie, beschermd moet worden tegen Haider. Maar die democratie liep helemaal niet zo goed, meent André Spoor. Trouwens, buiten Oostenrijk is ook het een en ander mis.

Oostenrijk raakt snel in een isolement
(4 februari 2000)
De Israelische ambassadeur in Oostenrijk heeft het land verlaten uit protest tegen de nieuwe regering, waarin de extreem-rechtse FPÖ is vertegenwoordigd. Ambassadeur Nathan Meron is weliswaar voor een regulier bezoek naar Israel, maar de ambassade heeft laten weten dat hij voorlopig niet zal terugkeren.

Ook voor de EU gelden regels
(4 februari 2000)
Van tijd tot tijd komt de democratie zichzelf tegen. De opmars van uiterst rechts heeft ook in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland voor hoofdbrekens gezorgd.

EU kan weinig uitrichten tegen Oostenrijk
(4 februari 2000)
Van de maatregelen en sancties die de Europese Unie tegen Oostenrijk heeft afgekondigd naar aanleiding van de deelname aan de nieuwe Oostenrijkse regering van de partij van Haider, hoeft men niet veel te verwachten, stelt R. Barents vast.

Europese regels ondergeschikt in reacties op Haider
(2 februari 2000)
Wat beoogt de Europese Unie met haar harde taal tegen lidstaat Oostenrijk? In Brussel is er niemand die het weet. Het ontbreken van een regisserende rol van de Europese Commissie doet zich voelen.

Spelregels
(2 februari 2000)
Het is een novum: veertien Europese staats- en regeringsleiders hebben meegeformeerd aan de regering van de vijftiende lidstaat van de Europese Unie. Het zal nauwelijks zijn te bewijzen, maar het regeerakkoord dat ÖVP en FPö gisteravond publiceerden zal toch iets van de sporen dragen van de zware druk die de veertien de afgelopen dagen op beide Oostenrijkse partijen hebben geoefend.

VS dreigen Wenen met sancties
(2 februari 2000)
Na de Europese Unie heeft nu ook de Amerikaanse regering Oostenrijk gedreigd met diplomatieke sancties, mocht in dit land de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider aan de macht komen.

EU-landen zullen Oostenrijk isoleren
(1 februari 2000)
Veertien lidstaten van de Europese Unie hebben diplomatieke maatregelen aangekondigd tegen Oostenrijk, de vijftiende lidstaat, voor het geval de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider in dat land in de regering komt.

Kok: kabinet is heel alert over optreden Haider
(1 februari 2000)
In de Tweede Kamer heeft premier Kok bezorgde vragen beantwoord over politieke situatie in Oostenrijk.

Duitsland is bang voor de extremist Haider
(1 februari 2000)
Duitsland ziet Haider het liefst zoveel mogelijk geïsoleerd. De vraag is of dat isolement een debat met de omstreden Oostenrijker mag inhouden, of juist niet.

Schüssel is boos over reacties EU
(1 februari 2000)
Oostenrijk heeft geen les in democratie nodig. Dat verklaarde de leider van de conservatieve ÖVP, Wolfgang Schüssel, gisteren naar aanleiding van de reacties vanuit de Europese Unie op de mogelijke deelname van de extreem-rechtse FPÖ in een Oostenrijkse regering.

Het spook Haider
(31 januari 2000)
HET EUROPESE ONGENOEGEN stort zich uit over Oostenrijks grote partijen, over de socialisten (SPÖ) en meer nog over de Volkspartij (ÖVP). De aanleiding is de derde partij, de FPÖ van Jörg Haider, die zich weliswaar de liberale kleur blauw aanmeet maar te boek staat als een groepering met ultrarechtse sympathieën.

EU voert de druk op Oostenrijk op
(31 januari 2000)
De Europese Unie heeft de druk op Oostenrijk verder opgevoerd om te voorkomen dat de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider in de regering komt.

EU kan weinig uitrichten
(31 januari 2000)
De EU bemoeit zich doorgaans niet met de politieke situatie in de lidstaten. Toch heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, zijn ,,grote zorg'' uitgesproken over de besprekingen tussen de conservatieven en de extreemrechtse FPÖ. Volgens een woordvoerder heeft Prodi deze uitzonderlijke stap gezet omdat Oostenrijk de enige EU-lidstaat is waar extreem-rechts in de regering dreigt te komen. Toen in 1994 in Italië de extreem-rechtse Nationale Alliantie van de voormalige neo-fascist Fini in de regering kwam, uitte de toenmalige Commissie overigens niet dezelfde zorgen.

Nederland mag vooroplopen met afwijzen FPÖ
(31 januari 2000)
Het uitblijven van een kritische reactie op de mogelijke regeringsdeelname van de extreem-rechtse FPÖ in Oostenrijk, duidt erop dat de Nederlandse bureaucraten geen notie hebben van het risico van een zich krachtig manifesterend rechts-extremisme, meent Thom de Graaf.

Europa vreest regering met partij Haider
(27 januari 2000)
Europese regeringsleiders hebben zeer negatief gereageerd op de mogelijke deelname van de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider in een regering in Oostenrijk. ÖVP-leider Wolfgang Schüssel probeerde gisteren de verontrusting te temperen.

NRC Webpagina's
25 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad