U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

Schüssel is boos over reacties EU

Door onze correspondent
WENEN, 1 FEBR. Oostenrijk heeft geen les in democratie nodig. Dat verklaarde de leider van de conservatieve ÖVP, Wolfgang Schüssel, gisteren naar aanleiding van de reacties vanuit de Europese Unie op de mogelijke deelname van de extreem-rechtse FPÖ in een Oostenrijkse regering.

Schüssel, beoogd kanselier van zo'n regering, zei ,,het vreemd te vinden dat wij als gelijkberechtigde lidstaat niet zijn geconsulteerd'' over mogelijke maatregelen tegen zijn land. Hij wilde echter eerst contact hebben gehad met de Portugese premier Guterres, dit half jaar voorzitter van de EU, voor hij een meer concrete reactie zou geven. Schüssel zei begrip te hebben voor de zorgen en vragen vanuit Europa, maar eiste ,,oordelen en geen vooroordelen''. Schüssel zei dat ,,Oostenrijk geen ontwikkelingsland is als het gaat om de mensenrechten.'' Volgens Schüssel worden vrijheid en mensenrechten in Oostenrijk op dezelfde manier gerespecteerd als in andere EU-landen. ,,Dat zal zo blijven, dat garandeer ik.''

Ook FPÖ-leider Jörg Haider sprak zijn verontwaardiging uit over de reacties van de EU. ,,Ik ben enigszins ontzet door het gebrek aan serieusheid van mensen tegenover de democratie in Oostenrijk, dat in verkiezingen een duidelijke keuze heeft gemaakt'', aldus Haider.

Haider bood na een ontmoeting met president Thomas Klestil excuses aan voor zijn opmerkingen over Frankrijk en België. Hij had president Chirac een brokkenmaker genoemd en gezegd dat de Belgische regering corrupt was en zich beter kon concentreren op zijn kinderverkrachters.

,,Het was niet mijn bedoeling om andere regeringen voor het hoofd te stoten'', aldus Haider. ,,Als ik dat heb gedaan, betreur ik dat. Maar tegelijk eis ik respect voor de Oostenrijkse democratie.'' Haider benadrukte dat een regering nu snel gevormd moet worden ,,want als we onder deze druk bezwijken kunnen we de democratie meteen afschaffen.'' Vanmorgen zei een FPÖ-onderhandelaar dat mogelijk woensdag al een principe-akkoord bereikt kan worden.

Eerder gisteren had Haider overigens nog gezegd dat hij zijn kritiek op Chirac niet wenste in te slikken. ,,Waarom zou ik? Omdat het om Chirac gaat? Het zal mij worst wezen wie het is, ik zeg wat er gezegd moet worden. Het is altijd beter om voet bij stuk te houden dan om klein bij te geven. Je ontmoet eerst wat weerstand, maar dat gaat voorbij'', aldus Haider tijdens een persconferentie gisterochtend.

Haider wees er ook op dat de EU de Oostenrijkers massaal heeft teleurgesteld ,,en dat terwijl onder de bevolking al zo veel weerstand bestaat tegen de Unie.''

NRC Webpagina's
1 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad