U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

'Democratie gaat goed'

EVP wil af van sancties Oostenrijk

Door onze correspondent BEN VAN DER VELDEN
BRUSSEL, 6 JUNI. De Europese christen-democraten steunen de poging van Oostenrijk af te komen van de sancties die de veertien andere lidstaten van de Europese Unie tegen het land hebben getroffen.

Het bestuur van de christen-democratische Europese Volkspartij (EVP) zou vanmiddag de betrekkingen met de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) van kanselier Schüssel normaliseren. Begin dit jaar bevroor de EVP de relatie met de ÖVP uit protest tegen de regeringscoalitie die zij onder leiding van Schüssel heeft gevormd met de extreem-rechtse Vrijheidspartij.

Aanleiding voor de veranderde opstelling van de christen-democraten is het rapport van een speciale EVP-commissie die de situatie in Oostenrijk onderzocht. De commissie concludeert in haar vanmiddag verschenen verslag dat er geen problemen zijn met het functioneren van de democratie in Oostenrijk en dat de regering-Schüssel maatregelen heeft genomen die in het belang zijn van minderheden.

Tegelijkertijd heeft de Oostenrijkse kanselier zelf voorgesteld om bij de lopende onderhandelingen over wijziging van de Verdragen van de EU, die in december moeten worden afgesloten, ook te praten over de manier waarop moet worden omgegaan met een EU-lidstaat die dreigt de grondbeginselen van vrijheid en eerbiediging van de rechten van de mens te schenden. Bovendien wil Schüssel over twee weken tijdens de Europese top in het Portugese Feira van de andere regeringsleiders voorstellen horen om uit de impasse te komen.

In februari besloten veertien EU-landen tot bilaterale sancties tegen Oostenrijk, omdat de ÖVP een regeringscoalitie had gevormd met de extreem-rechtse Vrijheidspartij. Deze sancties mochten echter het functioneren van de EU niet belemmeren. Inmiddels wil een groot aantal regeringsleiders - onder wie de bij de EVP aangesloten Luxemburgse premier Juncker en de Spanjaard Aznar, alsmede verschillende sociaal- democratische premiers - van deze sancties af. Maar Frankrijk en België willen hiervan niet horen. Frankrijk is vanaf 1 juli voorzitter van de EU.

Na overleg met Schüssel spreekt de EVP-commissie vanmiddag de hoop uit dat de Europese Commissie het initiatief neemt tot voorstellen voor het beëindigen van de sancties en tot het opnemen van wijziging van artikel 7 van het Verdrag van de EU bij de lopende onderhandelingen tussen de lidstaten. Dit artikel voorziet momenteel alleen in sancties als een lidstaat EU-beginselen "ernstig en voortdurend" schendt, maar regelt niets als ze dreigen te worden geschonden. Dat was de reden waarom er officieel geen EU-maatregelen volgden, maar bilaterale sancties van veertien EU-lidstaten zijn getroffen. Oostenrijk is bereid in ruil voor opheffing van de sancties speciaal toezicht op naleving van de mensenrechten te aanvaarden.

NRC Webpagina's
6 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad