U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Sancties

Documenten

Links

Discussie

Regeringsformatie


Illustratie uit de Oostenrijkse krant Kronenzeitung van 4 februari 2000. ,,Kinderen jullie brengen mij niets dan zorgen."

Bij de parlementsverkiezingen van oktober haalde de extreem-rechtse FPÖ meer dan een kwart van de stemmen. De partij werd daarmee de tweede partij van het land. De sociaal-democratische SPÖ bleef de grootste partij, maar sloot samenwerking met extreem-rechts uit. Ook voortzetting van de oude coalitie met de conservatieve ÖVP bleek uitgesloten.

Terwijl Victor Klima, leider van de sociaal-democratische SPÖ, een minderheidsregering probeerde te formeren, zochten de ÖVP en de extreem-rechtse FPÖ samen naar een alternatief

Op 26 januari 2000 werd duidelijk dat een regeringscoalitie tussen de ÖVP en de FPÖ wel mogelijk was. Een week later sloten de leiders van beide partijen een akkoord en 4 februari beëdigde president Klestil de nieuwe Oostenrijkse regering.

Zie ook:

Haider stapt op, invloed op FPÖ blijft
(2 mei 2000)
Jörg Haider is gisteren op het congres van zijn rechts-extremistische FPÖ afgetreden als partijvoorzitter. Maar zijn opvolger, Susanne Riess-Passer, maakte duidelijk dat de FPÖ "de partij van Haider blijft".

Haiders FPÖ blijft voor rumoer zorgen
(4 maart 2000)
Jörg Haider is afgetreden als partijchef van de ultra-rechtse FPÖ. Maar de commotie over de toe- treding van de FPÖ tot de regering met de conserva- tieve ÖVP is niet bedaard. Diverse FPÖ-ministers zijn in opspraak gekomen.

Jörg Haider weg als partijvoorzitter
(29 februari 2000)
Jörg Haider, leider van de extreem rechtse Freiheitlichen in Oostenrijk, is gisteravond afgetreden als par tijvoorzitter. Het buitenland ziet in zijn vertrek geen reden om de kritische houding tegenover Oostenrijk te versoepelen.

Haider verdwijnt niet van het politieke toneel
(29 februari 2000)
In Oostenrijk wordt het vertrek van Jörg Haider als partijvoorzitter gezien als een tactische manoeuvre. Zijn ambitie om kanselier te worden blijft hij koesteren.

'De echte schuld aan de crisis in Oostenrijk ligt bij SPÖ en ÖVP'
(25 februari 2000)
De Oostenrijkse liberaal Heide Schmidt heeft begrip voor de bezwaren tegen een regering met Haiders partij. Maar de ware schuld van de crisis ligt bij de socialisten en de conservatieven

Volk loopt te hoop tegen Jörg Haider
(21 februari 2000)
Naar schatting een kwart miljoen mensen demonstreerden afgelopen zaterdag op de Heldenplatz in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen tegen de regeringsdeelname van de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider.

FPÖ-bewindsman klaagt krant aan
(18 februari 2000)
De Oostenrijkse minister van Justitie, Michael Krüger (FPÖ), heeft gerechtelijke stappen tegen het weekblad Falter aangekondigd.

Oostenrijk demonstreert rustig voort
(17 februari 2000)
Elke avond demonstreren Oostenrijkers tegen extreem-rechts in de regering. De marsen verlopen rustig: zonder ME maar mèt gemeentereiniging.

Praktijk blijkt weerbarstig in Oostenrijk
(12 februari 2000)
Op de tekst van het nieuwe Oostenrijkse regeerprogramma valt weinig aan te merken. Maar het komt op de uitvoering aan.

'Dwangarbeiders van nazi's compenseren '
(10 februari 2000)
De nieuwe regering in Wenen wil zo snel mogelijk financiële compensatie te bieden aan burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid hebben moeten verrichten voor de nazi's in Oostenrijkse fabrieken.

Ministers FPÖ zijn in opspraak
(9 februari 2000)
Nog voordat de nieuwe Oostenrijkse coalitie van FPÖ en ÖVP haar regeringsverklaring heeft afgelegd, zijn twee van de Freiheitliche ministers in opspraak geraakt.

'Jongetjesploeg' Haider in Oostenrijkse regering
(5 februari 2000)
Alleen degenen die strikt loyaal waren aan FPö-leider Jörg Haider, mochten toetreden tot de nieuwe Oostenrijkse regering. Ze vergezelden hem in disco's en biertenten. Een portret van Haiders hofhouding.

Klestil beëdigt kabinet met FPÖ
(4 februari 2000)
De Oostenrijkse president Thomas Klestil heeft vanmiddag in een sobere plechtigheid een regering van extreem-rechts en conservatieven beëdigd. Direct na installatie werden sanctiemaatregelen van veertien lidstaten van de Europese Unie tegen Oostenrijk van kracht.

Rechts experiment in het 'hart van Europa'
(4 februari 2000)
Hoewel de conservatieve ÖVP de meest ervaren ministers levert, wordt verwacht dat juist zij het meest te verliezen heeft bij de nieuwe coalitie in Oostenrijk, die aankondigt het land diepgaand te hervormen.

Zes departementen elk
(4 februari 2000)
De ministers per partij

ÖVP en FPÖ sluiten coalitie na tekenen verklaring
(3 februari 2000)
De Oostenrijkse conservatieve ÖVP en de extreem-rechtse FPÖ hebben vanmiddag een coalitieovereenkomst gesloten. Ook hebben ze een 'verklaring over de waarden van de Europese democratie' ondertekend. Die verklaring was een voorwaarde voor president Thomas Klestil om een coalitie van beide partijen goed te keuren.

Haider en ÖVP sluiten akkoord
(2 februari 2000)
In Oostenrijk hebben de extreem-rechtse FPÖ en de conservatief/christen-democratische ÖVP gisteren een akkoord bereikt over de vorming van een regering.

Patriottisme is volgens FPÖ redding Oostenrijk
(1 februari 2000)
Oostenrijkers hebben 'recht op een Heimat' vindt de FPÖ. Hoe extreem zijn de standpunten van Jörg Haiders partij?

Oostenrijk stevent af op regering met extreem- rechts
(26 januari 2000)
Oostenrijk stevent af op een regering met de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider, nu de sociaal-democratische kanselier Viktor Klima zijn poging heeft opgegeven om een minderheidsregering te vormen.

Weense wedloop om regering te formeren
(25 januari 2000)
In Oostenrijk is een wedloop ontstaan over wie als eerste een regering heeft geformeerd. De sociaal-democratische SPÖ probeert een minderheidsregering te formeren, de conservatieve ÖVP en de extreem-rechtse FPÖ zoeken samen naar een alternatief.

Coalitie van Oostenrijkse partijen strandt
(21 januari 2000)
Het overleg tussen de sociaal-democratische SPÖ en de conservatieve ÖVP over de vorming van een nieuwe regering in Oostenrijk is op het laatste moment mislukt.

Schadelijk pokerspel Oostenrijkse politiek
(8 januari 2000)
Door het machtsspel van politici heeft Oostenrijk drie maanden na de verkiezingen nog steeds geen regering.

Extreem-rechts wint in Oostenrijk
(4 oktober 1999)
Bij de parlementsverkiezingen gisteren in Oostenrijk heeft de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider meer dan een kwart van de stemmen behaald. De FPÖ wordt daarmee de tweede partij van het land.

NRC Webpagina's
2 mei 2000

Foto kabinet

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad