U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

EU voert de druk op Oostenrijk op

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 31 JAN. De Europese Unie heeft de druk op Oostenrijk verder opgevoerd om te voorkomen dat de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider in de regering komt.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, zinspeelde vanmorgen op schorsing van Oostenrijk als lid van de Unie. Volgens Védrine leeft "Europa niet langer in de jaren dertig. Het beschikt over mechanismen om het lidmaatschap van een land op te schorten". Maar volgens de minister " is het nog lang niet zo ver". Védrine sprak de hoop uit dat Oostenrijk door de felle kritiek alsnog zal besluiten de FPÖ buiten een regering te houden en waarschuwde dat het land anders "in de gaten zal worden gehouden zoals nooit eerder een land van de Europese Unie". Gisteren liet Nicole Fontaine, voorzitter van het Europees Parlement, zich in soortgelijke bewoordingen uit. Het Verdrag van Amsterdam biedt geen mogelijkheid tot algehele schorsing. Wel kan een lidstaat het stemrecht ontnomen worden.

Binnen de Europese Unie is de afgelopen dagen, vooral door de Franse president Chirac, intensief telefonisch verkeer geweest om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een gezamenlijk optreden tegen een eventuele deelname van de FPÖ aan een regering.

De Oostenrijkse president, Thomas Klestil, is "verontrust en verbijsterd" over opmerkingen van Haider aan het adres van de Franse president en de Belgische regering. Volgens Klestil bewijst Haider, die dit weekeinde president Chirac een brokkenmaker en de Belgische regering "corrupt" noemde, dat hij "elk gevoel voor internationale omgangsvormen ontbeert". De president wil Haider vandaag uitleggen dat "een partij die regeringsverantwoordelijkheid wenst andere taal moet gebruiken". Klestil spreekt vanmiddag met Haider en met Wolfgang Schüssel, de leider van de conservatieve ÖVP, over de vorderingen van coalitiebesprekingen tussen beide partijen. Schüssel zei zondag dat Haiders woorden "niet van goede stijl getuigden", maar dat er "een kern van waarheid" inzat. Schüssel vindt de bemoeienis van andere landen met binnenlandse aangelegenheden van Oostenrijk onacceptabel.

Intussen gaan de coalitiebesprekingen tussen ÖVP en FPÖ door. Schüssel herhaalde gisteren nog eens dat ook een regering met de FPÖ duidelijk "ja zal zeggen tegen Europa, tegen de uitbreiding, tegen democratische waarden". Haider zei gisteren dat de partijen het ook over het immigratiebeleid eens waren. Er zou een quotaregeling zijn afgesproken die er "in de praktijk op neerkomt dat het aantal immigranten tot nul wordt gereduceerd".

NRC Webpagina's
31 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad