U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Uitslagen

  • Een verkiezingsnacht van 37 dagen

    Republikeins bestuur Florida ontkent schuld
    (13 januari 2001)
    Gouverneur Jeb Bush van Florida en zijn hoogste ambtenaar, Katherine Harris, ontkennen iedere verantwoordelijkheid voor de recente verkiezingschaos in de staat.

    Hof VS effent pad voor George Bush
    (13 december 2000)
    Met de krapst mogelijke meerderheid heeft het Supreme Court George W. Bush gelijk gegeven. Handmatige hertelling van stemmen in Florida is nu ongrondwettig. De Republikein heeft daarmee het presidentschap binnen handbereik.

    Een in juristentaal vermomde veldslag
    (13 december 2000)
    Achteraf gezien had Amerika beter kunnen loten. Na vijf weken politieke en juridische guerrilla hebben vijf conservatieve rechters in Washington de dobbelsteen neergelegd waar zij hem wilden hebben: bij George W. Bush.

    Belast presidentschap
    (13 december 2000)
    Aan de lijdensweg van de Amerikaanse presidents campagne lijkt met de jongste uitspraak van het federale Hooggerechtshof een einde te zijn gekomen. Vice-president Gore en gouverneur Bush, de twee kandidaten voor het Witte Huis, hebben ieder hun 'ups' en 'downs' gekend.

    Rechters geven Gore weinig hoop
    (12 december 2000)
    Het federale Supreme Court van de Verenigde Staten heeft gisteren anderhalf uur de advocaten van de presidentskandidaten George W. Bush en Al Gore ondervraagd. De felle vragen geven Gore weinig hoop dat de zaak voor hem nu beter uitpakt. Het oordeel van het Supreme Court werd in de loop van vandaag verwacht.

    Oppergerecht riskeert partijdige ingreep
    (11 december 2000)
    Door het verbieden zaterdag van het hertellen van de stemmen in Florida zette het Amerikaanse Supreme Court zijn gezag als onpartijdige hoogste rechter op het spel.

    Stemgedrag mag niet duister blijven
    (11 december 2000)
    Het Amerikaanse Hooggerechtshof verbood zaterdag de hertelling van 'blanco' stemmen in Florida. Daarmee laadt het de verdenking op zich medewerking te verlenen aan een politieke campagne die wil verdoezelen hoe in Florida is gestemd. Dat is niet goed voor het land, meent E.J. Dionne Jr.

    Gore houdt hoop na uitspraak Hof
    (9 december 2000)
    Het Supreme Court van Florida heeft opdracht gegeven zo snel mogelijk de 'blanco' stemmen te hertellen in de hele staat. De uitspraak betekent dat de Democratische kandidaat Gore hoop houdt op het presidentschap.

    Eén ding is zeker: Bush of Gore wordt president
    (9 december 2000)
    Gooide Bush zand in de machine van eerlijke verkiezingen of misbruikte Gore het recht om zijn verlies uit te stellen?

    Hof pakt advocaten Al Gore stevig aan
    (8 december 2000)
    e rechters in Florida die sleutelzaken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen behandelen, hebben zich na harde ondervragingen teruggetrokken om vonnis te wijzen. Vooral de advocaten die de zaak bepleitten van de Democraat Al Gore werden stevig aangepakt.

    Het harnas van Bush vertoont nog kieren
    (7 december 2000)
    Het Republikeinse parlement in Florida heeft een noodscenario klaarliggen, mocht Al Gore daar alsnog de meeste stemmen in de wacht sleept.

    Parlement Florida kiest kiesmannen
    (7 december 2000)
    Het parlement van Florida heeft besloten 25 kiesmannen vóór George W. Bush te benoemen mocht Al Gore voor de hoogste rechter gelijk krijgen en de verkiezingen in Florida alsnog winnen.

    Seminole county kan Gore winnaar maken
    (6 december 2000)
    Advocaten van de Republikeinen hebben de zaak steeds getracht belachelijk te maken. Het is ook een 'zij-zaak' in Florida, in de schaduw van de grote rechtszaken die bepalen wie de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Maar Seminole county kan Al Gore op het nippertje winnaar maken.

    Gore blijft optimistisch in race VS
    (6 december 2000)
    Al Gore blijft optimistisch: hij schatte zijn kansen op het winnen van de presidentsverkiezing gisteren op vijftig procent. Morgen speelt voor het hoogste Hof van Florida in hoger beroep de rechtszaak die algemeen wordt gezien als zijn laatste kans.

    Hof van Florida moet zijn besluit beter motiveren
    (5 december 2000)
    Alle ogen in de strijd om het Amerikaanse presidentschap zijn nu gericht op het Supreme Court van Florida. Het federale Hooggerechtshof in Washington heeft de zaak over handmatige tellingen gisteren terugverwezen naar Florida's hoogste hof. Datzelfde hof behandelt ook Gore's protest tegen de 'officiële' uitslag van Florida, nadat een lagere rechter Gore daarin ongelijk gaf.

    Supreme Court lijkt Bush welgezind
    (2 december 2000)
    Op basis van de vragen van de rechters van het federale Gerechtshof gisteren lijkt Bush in het voordeel. Maar niets is zeker.

    Al Gore incasseert opnieuw klappen
    (2 december 2000)
    Het hooggerechtshof van Florida weigerde gisteren een onmiddellijke hertelling te verordonneren van 14.000 omstreden stembiljetten in Miami Dade en Palm Beach County.

    Florida wil kiesmannen aanwijzen
    (1 december 2000)
    Het parlement van Florida gaat eigen kiesmannen benoemen om het presidentschap van George W. Bush veilig te stellen. De Republikeinen, die beide huizen van het parlement beheersen, beleggen daartoe volgende week een speciale zitting.

    Presidentschap reist in een gele rent-a-truck
    (1 december 2000)
    Het beeld van een gehuurde vrachtwagen op reis door Florida domineerde gisteren urenlang de Amerikaanse televisie. O.J. Simpson gaf commentaar.

    Hooggerechtshof met wisselende voorkeuren
    (1 december 2000)
    Wordt het Amerikaanse Supreme Court de laatste halte op de lange zoektocht naar een nieuwe president?

    Konvooi stemmen trekt door Florida
    (30 november 2000)
    De advocaten voor de Republikeinse kandidaat George W. Bush hebben gisteren een belangrijke slag gewonnen voor de rechtbank in Tallahassee, de hoofdstad van Florida.

    Nieuwe president VS erft wankele economie
    (30 november 2000)
    Wie het ook worden mag, steeds meer gegevens wijzen er op dat de nieuwe Amerikaanse president te kampen krijgt met een conjuncturele neergang.

    Rechter stelt geduld van Gore op proef
    (29 november 2000)
    Al Gore moet tot zaterdag wachten voordat de rechter in Florida wil ingaan op de vraag of alle 13.800 omstreden stemmen alsnog kunnen worden geteld. Deze nieuwe tegenslag is het begin van een race tegen de klok.

    Een burgeroorlog zonder kruitdamp
    (29 november 2000)
    Als Al Gore niet snel een succes boekt, gaat hij roemloos ten onder. Voor Bush is het makkelijker. Hij moet zijn normale schema aanhouden, dus doet hij niets.

    VS gewend aan aanvallen op rechterlijke macht
    (28 november 2000)
    Aanvallen op de rechterlijke macht zijn gebruikelijk in de VS. Hoogleraar Robert Post: "Wij leven in een verdeeld land, en accepteren dat de rechterlijke macht dat ook is."

    Beide partijen 50 zetels in Senaat VS
    (24 november 2000)
    De Amerikaanse Senaat krijgt naar alle waarschijnlijkheid een gelijke verdeling tussen beide partijen: 50 zetels voor de Republikeinen en 50 voor de Democraten. Het zou de eerste keer zijn sinds 1881.

    Gore krijgt nu ongelijk van Hof
    (24 november 2000)
    Het hoogste Gerechtshof in Florida weigert de kiescommissie in het district Miami- Dade op te dragen alsnog alle 654.000 vóór zondag vijf uur met de hand te tellen.

    Het federale Congres als laatste arbiter
    (24 november 2000)
    De race naar het Witte Huis is de afgelopen week in de hoogste versnelling geraakt. De Democraten namen het zekere voor het onzekere en maakten nog voor het weekeinde bij het Hooggerechtshof van Florida bezwaar tegen de opstelling van de Secretary of State van die staat.

    Een stembiljet kan heel wat hebben
    (23 november 2000)
    Stembiljetten zijn bij handmatige hertelling niet zomaar te manipuleren, zo wijst een test met magnetron, ventilator , auto en kat uit.

    Bush in beroep bij hoogste hof in VS
    (23 november 2000)
    De Republikeinse presidentskandidaat George W. Bush heeft het federale Hooggerechtshof in Washington gevraagd een laatste oordeel te vellen over de fel omstreden handmatige telling van stemmen in Florida.

    Hof Florida: tellen mag tot zondag
    (22 november 2000)
    Het Opperste gerechtshof van Florida heeft bepaald dat de handmatige hertelling van de stemmen mag doorgaan en dat de resultaten moeten worden meegerekend. Maar ze moeten wel zondag binnen zijn.

    Scenario's voor drama na 'Florida'
    (22 november 2000)
    Alles kan goed aflopen. Maar stel dat de uitverkiezing van de 43ste president van de Verenigde Staten niet vanzelf soepel verloopt. En tot nu toe is het niet soepel verlopen. Dan kan het in januari nog vreemd toegaan.

    Kuiltjes bepalen wie de volgende president wordt
    (22 november 2000)
    De hertelling van stemmen in Zuid-Florida levert Gore minder extra stemmen op dan zijn staf verwachtte. Het maakt de vraag nog actueler hoe onjuist ingevulde stembiljetten moeten worden geïnterpreteerd.

    Hof van Florida let op 'wil van het volk'
    (22 november 2000)
    Fragmenten uit de uitspraak van het Hooggerechtshof van Florida van 21 november 2000.

    Deadline in Florida
    (22 november 2000)
    Het geduld van de Amerikanen bij de presidentsverkiezing - liever gezegd: met de saga van de ponsgaatjes - is opmerkelijk. Nu lijkt er dan toch een eindstreep in zicht. Het Hooggerechtshof van de deelstaat Florida heeft bepaald dat de omstreden hertellingen in beginsel moeten worden meegenomen, maar dat het aanstaande zondag en uiterlijk maandag afgelopen moet zijn.

    Rechters hebben de schijn tegen
    (21 november 2000)
    De rechters van het Hooggerechtshof van de staat Florida hebben, zeker in Republikeinse ogen, de schijn van partijdigheid tegen.

    Geen nieuwe ronde in district Palm Beach
    (21 november 2000)
    Een rechter in Palm Beach zegt dat hij zich wettelijk niet bevoegd acht een geheel nieuwe verkiezing in het district uit te schrijven. Alleen de gekozen volksvertegenwoordigers van de staat kunnen dat doen.

    Voor het juridisch vuurpeloton van het Hof
    (21 november 2000)
    Het Hooggerechtshof van de Staat Florida had gisteren geen tijd voor politieke teksten. Advocaten werden tot op het bot gefileerd in een historisch proces. Inzet: wie wordt de volgende president van de VS?

    Hof zoekt praktische oplossing
    (21 november 2000)
    Het Hooggerechtshof van Florida zoekt naar een praktische oplossing die het mogelijk maakt dat eerder ongeldig verklaarde stemmen wel meetellen, zonder dat de staat te laat is om een rol te spelen bij het aanwijzen van de volgende president van de Verenigde Staten.

    Bush: Hertellen duurt te lang
    (20 november 2000)
    De secretary of state heeft zich geheel volgens de wet gedragen, zo betogen de Republikeinen in een reactie.

    Gore: Hertellen met de hand mag
    (20 november 2000)
    De (Republikeinse) secretary of state van de staat Florida heeft onrechtmatig gehandeld, betogen de Democraten.

    VS wachten gespannen op besluit Hof
    (20 november 2000)
    Amerika wacht gespannen op het oordeel van het hoogste gerechtshof in Florida dat vanavond vanaf acht uur Nederlandse tijd pleidooien zou aanhoren over de geldigheid van handmatige hertelling van stemmen.

    Florida mag doortellen, nog geen president
    (18 november 2000)
    lorida mag vandaag niet de definitieve uitslag vaststellen van de verkiezingen in die staat. Het Supreme Court van Florida heeft dat gistermiddag bepaald. Daarmee weet Amerika ook dit weekeinde niet wie de nieuwe president zal zijn.

    'Nieuwe president moet schipperen'
    (18 november 2000)
    Worden de VS onregeerbaar? Die vraag wordt nu steeds vaker gesteld. Deskundigen zijn optimistisch: 'Het wordt niet moeilijker als onder Clinton.'

    In Florida alle hens aan dek, ook de boswachters
    (17 november 2000)
    Het handmatig tellen van stembiljetten mag doorgaan, oordeelde het hoogste rechtscollege van Florida gisteren. Hoe gaat dat tellen in de praktijk?

    Chronologie van de slag om Florida
    (17 november 2000)
    Chronologie van de gebeurtenissen na de presidentsverkiezingen op 7 november: 8 november, 08.16 uur (Nederlandse tijd): Bush door televisiestations uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen op basis van hun eigen berekeningen.

    Handmatig tellen mag doorgaan
    (17 november 2000)
    De kiesdistricten in Florida die met de hand de stemmen willen hertellen, mogen dat doen. Dat heeft het Supreme Court van de staat gisteren bepaald. De vraag blijft of Florida die stemresultaten nog wil aanvaarden.

    Die gekke Amerikanen?
    (17 november 2000)
    Die gekke Amerikanen. Die ondertoon valt te beluisteren in veel Europese commentaren over de impasse waarin de presidentsverkiezing zich - op het ogenblik van schrijven - vooralsnog bevindt. Wie laat zo'n verkiezing nu afhangen van een grondwet uit 1787? Vooral het college van kiesmannen, dat de president kiest, wordt veelal als een volstrekt verouderd instituut gezien.

    Er zijn veel beren op de weg naar het Witte Huis
    (17 november 2000)
    De voorraad rechters in de omstreden districten van Florida raakt uitgeput. De bereidheid om voor de politiek de kastanjes uit het vuur te halen, slinkt met de dag.

    Gore en Bush nu hard tegen hard
    (16 november 2000)
    Katherine Harris, de hoogste ambtenaar van de staat Florida, weigert rekening te houden met resultaten van drie kiesdistricten die de stemmen opnieuw tellen, met de hand. Twee rechters hadden haar impliciet gezegd dat wel te doen.

    Gore en Bush spelen president
    (16 november 2000)
    Hun advocaten leveren slag, maar Gore en Bush proberen de publieke opinie het hof te maken.

    Snippertjes, ponskaarten en poststempels
    (16 november 2000)
    Onder het vergrootglas van het wantrouwen van de publieke opinie blijkt veel niet te deugen aan de manier waarop vorige week gestemd is in Florida. Over snippers, ponskaarten en poststempels.

    Bush ligt nog 300 stemmen voor
    (15 november 2000)
    Na de officiële sluiting van de tellingen in Florida heeft de Republikeinse presidentskandidaat George W. Bush een voorsprong van 300 stemmen. Maar de handmatige hertelling gaat door, aangevochten voor diverse rechters.

    Rechters VS 'politiek maar niet partijdig'
    (15 november 2000)
    Van alle rechters die in Florida de Gordiaanse knoop van de Amerikaanse presidentsverkiezing ontwarren, is de politieke achtergrond bekend. Maar dat wil nog niet zeggen dat zij partijdige uitspraken doen. Een paradox.

    Verkiezingsblues in het bejaardenhuis
    (15 november 2000)
    In geriatrisch centrum Joseph Morse in West Palm Beach wordt nog steeds gemopperd over de verkiezingen. Een vrouw die per abuis Buchanan koos: "Ik moest overgeven van woede."

    Een e-mail van Bush aan zijn vrienden
    (15 november 2000)
    'Help de Bush-overwinning beschermen' is de titel van de e-mail die de Bush- campagne aan tienduizenden aanhangers heeft gestuurd.

    Amerika's kiespijn
    (15 november 2000)
    Nu Amerika's partijen niet alleen elkaar de maat ne men, maar ook de rechters tot wie zij zich in het verkiezingsdispuut wenden, is het moment van bezinning aangebroken.

    Florida en de wereld
    (15 november 2000)
    De volgende gang van zaken is ook nog denkbaar. Hertellen van de stemmen is op zichzelf niet verboden, zeker niet in de bakermat van het vrije initiatief.

    Falen networks schaadde geloofwaardigheid pers
    (14 november 2000)
    De chaos tijdens de verkiezingsnacht vorige week in de VS was voor een groot deel te wijten aan de tv-stations. Deskundigen maken een week na dato de balans op. "Toen één blunder was gemaakt ging iedereen onderuit".

    Duwen en trekken in Palm Beach
    (14 november 2000)
    Jesse Jackson mobiliseerde zijn achterban in Florida voor een historisch protest tegen het onrecht de kiezers aangedaan. Maar Bush-aanhangers dwarsboomden de manifestatie. Resultaat: toespraken in het donker.

    Hertelling Florida in handen rechters
    (14 november 2000)
    De Amerikaanse presidentsverkiezing is in een dramatische fase gekomen. Het Republikeinse bestuur van Florida wil dat vandaag alle handmatige hertellingen van stemmen worden gestopt. Democraten vechten die beslissing voor verschillende rechters aan.

    Kaart: Nek-aan-nekrace Gore en Bush nog steeds onbeslist
    (13 november 2000)
    Uitslagen

    Kansen voor Gore nemen toe
    (13 november 2000)
    De kiescommissie in Palm Beach, Florida, heeft besloten dat alle 425.000 uitgebrachte stemmen opnieuw en met de hand moeten worden geteld. Een handmatige proeftelling van één procent van de stemmen leverde zaterdag voldoende verschillen met de machinale telling op om tot de maatregel te besluiten.

    Bush vraagt Gore verlies te aanvaarden
    (11 november 2000)
    George W. Bush vraagt zijn Democratische opponent voor het presidentschap zijn verlies te aanvaarden. Nadat de stemmen in Florida opnieuw waren geteld hield de Republikein een minieme voorsprong.

    Zorgeloos Amerika verdeeld in twee blokken
    (11 november 2000)
    De verdeeldheid van de Amerikanen in twee vrijwel even grote kampen is de echte reden voor het uitblijven van een verkiezingsuitslag.

    Hayes en Tilden verkenden het pad voor Bush en Gore
    (11 november 2000)
    Ruzie over de uitslag van de presidentsverkiezingen is in de Verenigde Staten vaker voorgekomen. Anno 2000 tekent zich een opmerkelijke parallel af met de gang van zaken in 1876.

    Toon verhardt in verkiezingsstrijd
    (10 november 2000)
    De toon verhardt in de strijd om het Amerikaanse presidentschap. De Democraten dreigen met rechtszaken als de onregelmatigheden bij de verkiezingen in Florida niet worden opgehelderd.

    Vlinderbiljet ontketent slag om kiesmannen
    (10 november 2000)
    De VS zijn in de ban van de hertellingen van een paar duizend stemmen in een district in Florida. Maar inmiddels verdiept zich het conflict tussen Republikeinen en Democraten tot een vuile publiciteitsoorlog.

    Bush en Gore rekenen op zege
    (9 november 2000)
    George W. Bush en Al Gore rekenen allebei op de overwinning zodra alle zes miljoen stemmen in Florida opnieuw zijn geteld. Dat hebben de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten én de campagne-directeur van de Democraat Al Gore gezegd.

    Patstelling dreigt in Congres VS
    (9 november 2000)
    In het Amerikaanse Congres dreigt politieke verlamming. De verkiezingsuitslag geeft Republiekeinen slechts minieme meerderheden in Huis van Afgevaardigden en Senaat. De einduitslag was nog niet zeker omdat de strijd om diverse zetels nog onbeslist is.

    Presidentsverkiezingen VS onbeslist
    (8 november 2000)
    Amerika heeft gekozen, maar wie de 43ste president van de Verenigde Staten wordt is nog onzeker. In de staat Florida worden vandaag de stemmen opnieuw geteld omdat de meerderheid van de Republikein Bush er te klein is om officieel te kunnen worden vastgesteld: 987 stemmen.

    Republikeinen op winst in Congres
    (8 november 2000)
    De Republikeinen behouden waarschijnlijk de meerderheid die ze al zes jaar hebben in het Huis van Afgevaardigden. Ook in de Senaat lijken de Democraten er net niet in te zijn geslaagd om de meerderheid te heroveren.

    Hertellen kan dagen duren
    (8 november 2000)
    Florida geeft de doorslag voor de uitslag van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Door een uitzonderlijk klein verschil tussen de beide kandidaten moeten daar eerst de stemmen worden herteld.

    Wat te doen bij een patstelling?
    (8 november 2000)
    Is er ook een scenario voor het geval de Amerikaanse verkiezingen in een patstelling eindigen? Ja, maar alleen als die patstelling er uit bestaat dat beide kandidaten elk 269 kiesmannen achter zich hebben gekregen. Dat zal deze keer niet gebeuren: gezien de uitslagen in de andere staten is het zo dat wie Florida met zijn 25 kiesmannen wint, de hele verkiezingen wint.

    Verkiezingen zijn nu al historisch
    (8 november 2000)
    Tot nu toe golden de presidentsverkiezingen van 1960, toen Kennedy Nixon versloeg, als de spannendste. Maar ze haalden het niet bij die van gisteren.

    Gore en Bush nek aan nek naar de eindstreep
    (7 november 2000)
    De Verenigde Staten gaan vandaag naar de stembus om in een ongemeen spannende verkiezingsstrijd tussen de Democraat Al Gore en de Republikein George W. Bush hun nieuwe president aan te wijzen.

  • NRC Webpagina's
    13 januari 2001

    Uitspraak van het Opperste gerechtshof van Florida inzake handmatig tellen stemmen presidentsverkiezingen (pdf-bestand)
    Bron: CNN

    Kaart: Nek-aan-nekrace Gore en Bush nog steeds onbeslist
    (13 november 2000)
    Uitslagen

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad