U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Getuigenissen van chaos bij verkiezingen

Republikeins bestuur Florida ontkent schuld

Door onze correspondent
WASHINGTON, 13 JAN. Gouverneur Jeb Bush van Florida en zijn hoogste ambtenaar, Katherine Harris, ontkennen iedere verantwoordelijkheid voor de recente verkiezingschaos in de staat. Zij verschenen deze week voor de federale Commissie voor de Rechten van de Mens. De getuigenissen deden een lid van commissie gisteren uitroepen: "Dit is een draaimolen van ontkenningen. De verantwoordelijkheid wordt steeds naar een lager niveau geschoven. Het is de kiezer die daar uiteindelijk de prijs voor heeft betaald."

Tijdens de verhoren bleek dat slechts een gering deel van de voor verkiezingen beschikbare 171 miljoen dollar in Florida zijn besteed aan voorzieningen in stemlokalen. Gouverneur Jeb Bush, de broer van de Republikeinse presidentskandidaat George W. Bush, blijkt een voorstel te hebben afgewezen om 100.000 dollar te besteden aan voorlichting van de kiezers.

Veel nieuwe kiezers, vooral uit de Afrikaans-Amerikaanse bevolking, zouden hun stem effectiever hebben uitgebracht als hen de werking van de omstreden prikkaartstemmachines te voren was uitgelegd. Dankzij de inspanningen van organisaties voor burgerrechten was de opkomst onder zwarte inwoners van Florida was dit jaar 65 procent hoger dan bij de verkiezingen van 1996. Tijdens de nasleep van de presidentsverkiezingen van 7 november bleek dat veel kiezers niet hard genoeg geprikt hadden, en daarom soms ook nog een tweede keer hadden geprikt. In beide gevallen was hun stem ongeldig. De uitslag van de nationale verkiezingen hing af van de resultaten in Florida, waar Bush uiteindelijk won met enkele honderden stemmen verschil. Het wordt aannemelijk geacht dat de Democraat Gore had gewonnen als alle stemmen die door onregelmatigheden verloren gingen, waren geteld.

De commissie hoorde deze week getuigenissen van burgers en organisaties die vertelden over zware intimiderende politiecontroles in de buurt van stembureaus. De zwarte dominee Willie D. Whiting uit Tallahassee had in het stembureau gehoord dat zijn naam uit het kiesregister was verwijderd omdat hij een misdrijf had begaan. "U hebt uw burgerrechten verloren", zei het hoofd van het stembureau. Whiting bleek na veel telefoneren en hulp van een advocaat verwisseld te zijn met een zekere Willie J. Whiting, die wel veroordeeld was. , ,Ik voelde me teruggeworpen in de de Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis, in de tijd van de slavernij", verklaarde de dominee gisteren.

In heel Amerika zijn initiatieven op gang gekomen om de misstanden, die ook in andere staten veelvuldig zijn opgetreden recht te trekken. Men wil moderne stemmachines en meer uniforme procedures. De prikkaartmachines, die veel staten nog worden gebruikt, lijken hun laatste diensten te hebben verleend. De plaatselijke krant The Miami Herald, die de geschiedenis van de verkiezingen in Florida al weken onderzoekt, is een veelheid van onopgeloste onregelmatigheden tegen gekomen.

NRC Webpagina's
13 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad