U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Rechters hebben de schijn tegen


De rechters van het Hooggerechtshof van de staat Florida hebben, zeker in Republikeinse ogen, de schijn van partijdigheid tegen.

  • Peggy A. Quince (52) Afgezien van rechter Peggy A. Quince, die een gezamenlijke benoeming is van een uitgaande Democratische gouverneur én van de zittende Republikeinse gouverneur Jeb Bush (een broer van Republikeinse presidentskandidaat), zijn alle rechters in het college benoemd door Democratische gouverneurs. Quince heeft wel een carrière achter de rug op het kantoor van de Democratische minister van Justitie van Florida, Robert ('Bob') Butterworth. De laatste is voorstander van handmatige telling en één van de appellanten in de zaak die nu speelt.

    Bovendien hebben de meeste rechters van het Hof een achtergrond als advocaten, en die gelden al gauw als politiek actief zowel op het gebied van fondsenwerving als van lobbyen.

  • Harry Lee Anstead (63) Anstead is opgegroeid in een sociale woningbouwbuurt, voormalig advocaat, geldt als 'linkse rakker'.

  • Barbara J. Pariente (51) Ook Pariente, die een carrière als directeur van de Academie voor de advocatuur in Florida achter de rug heeft, geldt als links. Zij zit volgens sommige waarnemers in de organisatie van de progressieve vleugel van het Hof. Pariente en Anstead hebben beiden een achtergrond als hoger beroepsrechter in West Palm Beach, een van de omstreden counties, waar gevraagd wordt om nieuwe verkiezingen.

  • Leander J. Shaw jr. (70) Als linksig geldt ook Leander J. Shaw jr., die tegen zijn pensioen aanzit. Hij heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als een van de meer progressieve leden van het Hof. Hij heeft in het verleden ook herhaaldelijk op de bres gestaan voor de onafhankelijkheid van dit college. Shaw was eerder staatsaanklager in Jacksonville en rechter in het Hof van Beroep.

  • R. Fred Lewis (52) Lewis, een voormalige advocaat uit Miami, is geïnteresseerd in kwesties betreffende kinderen en in de rechten van slachtoffers, en heeft geen eerdere ervaring als rechter.

  • Major B. Harding (65) In de ogen van Republikeinen al helemaal niet te vertrouwen is rechter Major B. Harding, die voorheen Republikein was maar nu als Onafhankelijke door het leven gaat. Laatstelijk is hij overgegaan naar de progressieve vleugel in een zaak betreffende de doodstraf, tot woede van (Republikeinse) wetgevers.

  • Charles T. Wells (61) De President van het Hooggerechtshof, Charles T. Wells, is door zijn conservatieve stellingname in een aantal strafzaken recentelijk wat verwijderd geraakt van de meer progressieve leden van het Hof. Hij geldt als een goede organisator en vriendelijk tegenover burgers die zaken voor het Hof brengen. Was vroeger advocaat.

  • NRC Webpagina's
    21 november 2000

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad