U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Amerikaanse Verkiezingen 2000

Nieuws

Uitslagen

Kandidaten

Debatten

Voorrondes

Links

Florida mag doortellen, nog geen president

Door onze correspondent MARC CHAVANNES
WASHINGTON, 18 NOV.Florida mag vandaag niet de definitieve uitslag vaststellen van de verkiezingen in die staat. Het Supreme Court van Florida heeft dat gistermiddag bepaald. Daarmee weet Amerika ook dit weekeinde niet wie de nieuwe president zal zijn.

Het Hof behandelt maandag de eis van presidentskandidaat Gore dat met de hand getelde stemmen alsnog moeten worden meegerekend. Eerder vrijdag oordeelde een lagere rechter in Florida dat de staat geen rekening hoeft te houden met de resultaten van de handmatige hertelling van de stemmen. In drie kiesdistricten wordt nog met de hand geteld.

Gisteravond laat kreeg de Bush-campagne een tweede tegenslag te verwerken toen het federale Hof van Beroep in Atlanta ook weigerde de handmatige tellingen te verbieden. Bush c.s. hadden daar om gevraagd op grond van het veertiende Amendement in de Amerikaanse Grondwet dat alle burgers gelijke behandeling garandeert. Het federale hof verwees naar het Supreme Court van Florida.

Katherine Harris, de hoogste ambtenaar van Florida, was van plan in de loop van zaterdag bekend te maken wat de definitieve uitslag van de verkiezingen in Florida is. Zij wilde daarbij uitgaan van de uitslagen zoals die dinsdagavond bij haar waren gemeld plus de telling van de poststemmen, die vrijdag tot middernacht mochten binnenkomen. De hertellingen met de hand wilde zij negeren.

Pogingen van Harris en andere Republikeinen om het handmatig tellen te laten verbieden strandden vrijdag opnieuw, na verschillende processen eerder deze week. In Broward County (Fort Lauderdale en omgeving) zei een rechter vrijdag dat de tellingen mochten doorgaan. De interim- uitspraak van het Supreme Court bevestigde die uitspraak.

Al Gore leek gisteren ook verrast door de aanwijzing van het Supreme Court. Hij stond op het punt een tv-verklaring af te leggen, naar men aannam over de 'uitslag' die Florida zou gaan bekendmaken. Toen hij zijn ambtswoning later alsnog uitkwam, zagen zijn kansen er weer iets beter uit. Gore: "De uitslag van deze verkiezingen moet worden bepaald door de wil van het volk, in het kader van de rechtsstaat."

NRC Webpagina's
18 november 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad