U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

Artikelen uit 1998:

'Microsoft moet op compromis aansturen'
(21 december 1998)
Het proces tegen Microsoft is twee weken verdaagd. Eigenlijk had de zaak al afgerond moeten zijn, maar de rechtszittingen kunnen nog maanden duren.

South Carolina trekt zich terug uit zaak Microsoft
(8 december 1998)
De Amerikaanse staat South Carolina heeft besloten zich terug te trekken uit de anti-mededingingszaak tegen Microsoft. Dat heeft procureur-generaal David Condon van de staat gisteren bekendgemaakt.

Millenniumprobleem in Windows 98
(8 december 1998)
De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft ontdekt dat zijn besturingsprogramma Windows 98 problemen kan opleveren met de eeuwwisseling. Het concern heeft al een aanpassing op de markt gebracht om het euvel te verhelpen.

Overheid zit fout met proces tegen Microsoft
(3 december 1998)
Bill Gates, topman van het zwaar onder vuur liggende automatiseringsbedrijf Microsoft, vindt dat de Amerikaanse overheid fout zit met de beschuldiging dat Microsoft zijn marktdominantie heeft misbruikt.

Gates schenkt 100 mln
(3 december 1998)
Microsoft-topman Bill Gates wil 100 miljoen dollar schenken aan vaccinatieprogramma's voor kinderen in ontwikkelingslanden. Dat heeft Microsoft gisteren bekendgemaakt. Het is de tweede grote donatie van Gates in korte tijd. Vorige week liet Gates, al weten dat hij samen met zijn vrouw 20 miljoen dollar zal schenken aan de openbare bibliotheek in Seattle.

Strijd tegen Microsoft ontbrandt op alle fronten
(25 november 1998)
America Online, Netscape en Sun Microsystems bundelen hun krachten. Daarmee ontstaat voor Microsoft een geduchte tegenstander op vele fronten.

Lachen om Bill Gates
(20 november 1998)
Microsoft en Justitie hebben achter het hekje allebei een grote tafel waar zeven man aan zitten. Stapels documenten liggen voor ieders neus. Verder zijn er thermoskannen met water, Kleenex, en bij Microsoft een grote zak zuurtjes.

E-mail als vingerafdruk
(20 november 1998)
In het proces tegen Microsoft dient e-mail als bewijsmateriaal. ,,Wij moeten Netscape verpletteren.'

`AOL en Netscape praten over browser'
(19 november 1998)
America Online, 's werelds grootste Internetprovider, en Netscape willen samen een Internetbrowser op de markt brengen, die de browser van concurrent Microsoft in sommige gevallen moet vervangen.

Microsoft verliest in zaak over gebruik software Sun
(18 november 1998)
Microsoft mag het besturingsprogramma Windows 98 en de browser Internet Explorer voor surfen op Internet niet meer leveren in zijn huidige vorm. Het bedrijf moet de onderdelen die zijn gebaseerd op de Java-software van Sun binnen 90 dagen veranderen.

Gates als Rockefellers echo
(14 november 1998)
Het Amerikaanse departement van justitie laat zich voor het karretje spannen van concurrenten, maar Microsoft zal dit proces winnen, zegt Gates.

`Microsoft bedreigde partner Intel'
(11 november 1998)
Intel heeft onder zware druk van Microsoft afgezien van de ontwikkeling van software die bedreigend was voor het bedrijf van Bill Gates. Aan deze verklaring hield Intelbestuurder Steven McGeady gisteren vast.

Microsoft ergert rechter
(7 november 1998)
In de antimededingingszaak tegen Microsoft heeft rechter Thomas Penfield Jackson het bedrijf gewaarschuwd de woorden van getuigen niet te verdraaien. Ook maande de rechter tot spoed.

Microsoft-lab in China
(5 november 1998)
Microsoft opent een internationaal onderzoekscentrum in Peking, zo maakt de Amerikaanse softwarereus bekend. Het laboratorium zal onder leiding staan van Kai-fu Lee, een expert in onder meer kunstmatige intelligentie, drie-dimensionale grafieken en Internet-multimedia. Microsoft investeert 80 miljoen dollar in de bouw van het laboratorium.

Rechtszaal ziet boze en snauwende Bill Gates
(3 november 1998)
Bill Gates was verbeten en nijdig. Toch nog onverwacht werd gisteren in de rechtszaal in Washington de videoband van de Microsoft-topman gespeeld.

Dreigen mag, maar niet als monopolist
(2 november 1998)
In de geruchtmakende anti-trustzaak tegen Microsoft staat de vraag centraal of de softwarefabrikant misbruik maakt van een monopoliepositie. Een hoge functionaris van Apple legt een nieuwe belastende verklaring af.

`Apple moest voor Microsoft kiezen'
(28 oktober 1998)
Microsoft komt steeds meer onder druk te staan in de lopende rechtzaak naar het misbruik van zijn sterke positie. Pas na harde dreigementen zou pc-fabrikant Apple gezwicht zijn.

Microsoft legt schuld bij Netscape
(22 oktober 1998)
Microsoft heeft gisteren geprobeerd in de rechtszaak over vermeend misbruik van haar dominante positie op de markt voor informatietechnologie de geloofwaardigheid van concurrent Netscape aan te tasten. De onderneming van Bill Gates kwam met een geheime e-mail van Netscape op de proppen waaruit bleek dat laatstgenoemd bedrijf Microsoft had uitgenodigd om samen te werken op het gebied van software voor het Internet.

Netscape uit harde beschuldiging
(21 oktober 1998)
Topman James Barksdale van softwareproducent Netscape heeft op de tweede dag van het proces van de Amerikaanse staat tegen Microsoft harde beschuldigingen geuit tegen de concurrent. De uitlatingen stonden in zijn officiele getuigenverklaring die gisteren werd gepubliceerd.

Justitie opent aanval op Microsoft
(20 oktober 1998)
Op de eerste dag van de rechtszaak tegen Microsoft heeft de Amerikaanse regering gisteren de aanval geopend op Bill Gates, de oprichter en topman van de software-producent. Gates zou in augustus tijdens zijn verhoor onder ede gelogen hebben.

Rechter bepaalt lot Microsoft
(19 oktober 1998)
De Amerikaanse rechter buigt zich de komende weken over de vraag of softwarereus Microsoft anti-trustwetten heeft overtreden. Een definitieve uitspraak kan lang op zich laten wachten.

De grote boze wolf voor de rechter
(16 oktober 1998)
Microsoft moet op 19 oktober terechtstaan op beschuldiging van oneerlijke concurrentiepraktijken. De voorgeschiedenis: hoe de werknemers van Microsoft langzamerhand de bad guys werden, een rol die voordien de mensen van IBM speelden. En wat zijn de vooruitzichten?

Rechter stelt zaak Microsoft verder uit
(10 oktober 1998)
Een federale rechter heeft ermee ingestemd de rechtszaak tegen Microsoft wegens misbruik van economische macht verder uit te stellen van 15 tot 19 oktober. Zowel Justitie als Microsoft hadden om uitstel verzocht.

Microsoft wil het graag uitleggen
(10 september 1998)
Over twee weken begint in de VS de anti-mededingingszaak tegen het softwarebedrijf Microsoft. Op welke terreinen probeert Microsoft zijn hegemonie te vestigen?

'Microsoft dreigde Intel'
(27 augustus 1998)
Softwaregigant Microsoft heeft in 1995 de chipproducent Intel gewaarschuwd om niet te veel activiteiten richting Internet te ontwikkelen. Intel heeft daar uit vrees voor verlies van zijn goede band met Microsoft en van zijn marktaandeel aan toegegeven.

Microsoft vraagt seponeren klacht over monopolie
(11 augustus 1998)
De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft gisteren, zoals verwacht, de rechter gevraagd de anti-monopoliezaak die in mei is aangespannen door de federale overheid en 20 deelstaten te seponeren. In een 88 pagina's tellend stuk probeert Microsoft duidelijk te maken dat zijn Internet-zoekprogramma Explorer niet op ongeoorloofde wijze is gekoppeld aan zijn Windows-besturingsprogramma's.

Bill Gates verkoopt aandelen Microsoft
(11 augustus 1998)
Microsoft-topman Bill Gates heeft de afgelopen dagen 2,5 miljoen aandelen van zijn eigen bedrijf van de hand gedaan. Het pakket heeft een waarde van 540 miljoen gulden. Ook medeoprichter van Microsoft Paul Allen heeft een deel van zijn aandelen verkocht.

Microsoft moet codes prijsgeven
(7 augustus 1998)
Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft moet de de zogenoemde bron-code van versies van de besturingsprogramma's Windows 95 en Windows 98 aan de Amerikaanse overheid overhandigen.

Microsoft neemt belang; Thomson biedt partners aandelen
(31 juli 1998)
Thomson Multimedia (TMM) breidt zijn kapitaal uit en komt voor 30 procent in handen van vier strategische partners. Microsoft, NEC, Alcatel en Direct TV nemen ieder 7,5 procent. De prijs wordt in het najaar vastgesteld.

Nieuwe president Microsoft
(22 juli 1998)
Bestuurslid Steve Ballmer van Microsoft, algemeen beschouwd als de opvolger van de huidige topman Bill Gates, is gisteren benoemd tot president van het softwarebedrijf. De aanstelling geeft Ballmer, al lange tijd bevriend met Gates, verantwoordelijkheid over de marketing en dagelijkse activiteiten van Microsoft.

Winst Microsoft stijgt 30 procent tot 4,4 mrd dollar
(17 juli 1998)
Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft over het zojuist afgesloten boekjaar 1998 een nettowinst behaald van 4,4 miljard dollar (bijna 9 miljard gulden), 30 procent meer dan een jaar eerder.

Lancering Windows 98 geruisloos
(27 juni 1998)
De wereldwijde lancering van het nieuwe computerbesturingsysteem Windows 98 is de afgelopen twee dagen ondanks alle promotie-inspanningen van fabrikant Microsoft vrij geruisloos verlopen.

Microsoft boekt succes in procedure
(24 juni 1998)
Een Amerikaanse rechtbank heeft in hoger beroep het softwarebedrijf Microsoft in het gelijk gesteld ten aanzien van integratie van programma's. Het bedrijf mag de Internet Explorer integreren in Windows 95.

'Ja, klik maar, nooit meer driver problemen met Windows 98
(13 juni 1998)
Honderdzevenentwintig randapparaten kan hetnieuwe Windows aan: de virtuele thuiscockpit is in zicht. Maar Windows 98 is geen doorbraak zoals w95 dat was.

Tweede aanval op monopolie in hart van pc
(10 juni 1998)
Minder dan een maand nadat de Amerikaanse rechter de strijd aanbindt met softwaremaker Microsoft is een tweede gevecht aangekondigd met een dominant bedrijf in het hart van de pc: chipfabrikant Intel.

Chipmaker Intel in VS voor rechter
(9 juni 1998)
De federale handelscommissie (FTC) heeft een antitrustzaak aangespannen tegen chipproducent Intel. Volgens de commissie heeft Intel zich schuldig gemaakt aan misbruik van zijn dominante marktpositie.

Intel bedreigd door antitrustzaak, uitstel
(3 juni 1998)
Intel hangt een antitrustzaak boven het hoofd, de koers daalt al sinds februari van dit jaar en eind vorige week kondigde het bedrijf uitstel van zijn Merced-chip aan.

Misbruik monopoliepositie; Ook zaak tegen Intel in voorbereiding
(29 mei 1998)
De Federal Trade Commission (FTC) bereidt een anti-trustzaak voor tegen Intel, 's werelds grootste producent van halfgeleiders. De chipproducent zou misbruik maken van zijn monopoliepositie.

De trustbusters
(23 mei 1998)
Dit beroemde juridische breekijzer uit de rauwe expansiefase van het Amerikaanse industriële kapitalisme is deze week ingezet in de strijd om de elektronische technologie op de drempel van de 21ste eeuw. Honderd jaar geleden werd Standard Oil, het imperium van John D. Rockefeller, opgebroken en nu is Microsoft, het bedrijf van Bill Gates, het doelwit van de Amerikaanse anti-trustautoriteiten.

Microsoft wil uitstel van justitie
(22 mei 1998)
Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft de rechter gevraagd om zeker zeven maanden uitstel van de eis van de regering dat het zijn browser Explorer loskoppelt van zijn computerbesturingsprogramma Windows 98, om concurrenten met andere browsers een kans op de markt te geven.

Aanpak Microsoft nodig
(20 mei 1998)
Microsoft heeft aan de computerbranche de afgelopen decennia een grote bijdrage geleverd. Toch waren de juridische stappen die deze week in Amerika tegen het bedrijf zijn genomen onvermijdelijk.

'Zaak tegen Microsoft kan wel vijf jaar duren'
(20 mei 1998)
Gebruikers van het besturingsprogramma Windows zullen voorlopig niets merken van de grote antitrustzaak tegen het bedrijf. De gang langs de rechters kan de nodige tijd kosten.

Rechtszaak tegen Microsoft begonnen
(19 mei 1998)
Twintig Amerikaanse staten en het Amerikaanse ministerie van justitie zijn gisteren een rechtszaak begonnen tegen Microsoft, het grootste softwarebedrijf ter wereld. De zaak, wegens misbruik van economische macht, is de grootste sinds het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf AT&T medio jaren tachtig gedwongen werd tot splitsing in acht bedrijven.

Bill Gates als moderne John D. Rockefeller
(19 mei 1998)
Wat Microsoft overkomt, past in de traditie van de Amerikaanse anti-trustwetgeving. Nu is Bill Gates het doelwit, begin deze eeuw was dat magnaat John D. Rockefeller van Standard Oil.

'Zuurstof van Netscape moest afgesneden'
(19 mei 1998)
Minister van justitie Janet Reno en het hoofd van de antitrustdivisie Joel Klein verschenen samen met een aantal procureurs-generaal voor de pers om de zaak toe te lichten.

Rechtszaak tegen Microsoft nabij
(18 mei 1998)
Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal vandaag waarschijnlijk een grootschalige rechtszaak beginnen tegen softwareproducent Microsoft. Onderhandelingen over een schikking zijn het afgelopen weekeinde zonder resultaat afgebroken.

Joel Klein; Marionet toont tanden
(18 mei 1998)
Joel Klein heeft weer geen vrij weekend gehad. De hoogste Amerikaanse ambtenaar voor het toezicht op de naleving van de antitrustwetten onderhandelde zaterdag met Bill Gates en was gisteren bezig met de voorbereidingen van een antitrustzaak tegen Microsoft.

Justitie legt het vuur aan de schenen van Bill Gates
(16 mei 1998)
Microsoft zal flinke concessies moeten doen in het pokerspel met Justitie. Acht dagen van onderhandelingen gingen vooraf aan het besluit van Justitie om de antitrustzaak tegen Bill Gates op te schorten. Ook de politiek en het publiek krijgen nu een hekel aan het dominante bedrag van Gates' softwaregigant in Redmond in de staat Washington.

Windows 98 uitgesteld
(15 mei 1998)
Microsoft heeft de geplande levering van Windows 98 aan computerproducenten en groothandels een werkdag uitgesteld tot na dit weekeinde. Deze stap is onderdeel van een poging om een grootscheepse antitrustzaak tegen het softwarebedrijf af te wentelen. Microsoft en vertegenwoordigers van justitie voeren gesprekken over een schikking. Deze gesprekken kunnen ,,mogelijk enkele dagen in beslag nemen'', liet justitie weten.

Rechtszaak nabij tegen Microsoft
(13 mei 1998)
Het softwarebedrijf Microsoft heeft gisteren een kleine overwinning geboekt in de juridische strijd rond zijn besturingsprogramma Windows. Tegelijkertijd hangt het bedrijf volgens hardnekkige geruchten morgen een omvangrijke anti-trustzaak boven het hoofd.

Bill Gates ontketent pr-circus
(6 mei 1998)
Microsoft is een zware publiciteitscampagne begonnen, nu op grond van monopoliepraktijken de verkoop van het besturingsprogramma Windows 98 dreigt te worden gedwarsboomd. ,,Het is te gek voor woorden'', zegt topman Bill Gates.

Steun 26 bedrijven voor introductie Windows 98
(2 mei 1998)
Softwaregigant Microsoft heeft gisteren een brief verstuurd naar het Amerikaanse ministerie van justitie met het dringende verzoek de introductie van het nieuwe softwareprogramma Windows 98 niet tegen te houden. De brief was mede-ondertekend door 26 grote bedrijven, zoals computerproducenten Compaq en Hewlett-Packard en chipproducent Intel.

Staten in VS willen nieuwe versie Windows tegenhouden
(1 mei 1998)
Dertien Amerikaanse staten zijn dichtbij aanklachten tegen softwareconcern Microsoft. Onderdeel daarvan is het tegenhouden van de introductie van Windows 98.

Groep keert zich tegen Microsoft
(21 april 1998)
Bedrijven die concurreren met Microsoft hebben een pressiegroep gevormd onder leiding van de Amerikaanse voormalig presidentskandidaat Bob Dole. De groep, die opereert onder de naam 'ProComp', richt zich op ondersteuning van bedrijven die met Microsoft concurreren.

'Microsoft mag door met Windows 98'
(13 maart 1998)
Het Amerikaanse ministerie van Justitie staat Microsoft waarschijnlijk toe in zijn nieuwe besturingssysteem Windows 98 een zogeheten browser te integreren waarmee op Internet kan worden gesurft. Dat meldde gisteren The Wall Street Journal.

Strijdlustige Gates weert zich tegen verwijt van dominantie
(4 maart 1998)
Topman Bill Gates van Microsoft bestreed gisteren voor het Amerikaanse Congres dat zijn software-bedrijf een monopolie bezit. Of Microsoft inderdaad anti-trustwetten overtreedt moet de rechter beoordelen.

Rebacks kruisvaart tegen Gates
(26 januari 1998)
High tech advocaat Gary Reback is een erkend kruisvaarder tegen Micro- soft en de grote machts- positie van die software- gigant. Het akkoord van afgelopen donderdag, waarbij Microsoft de kopers van zijn Windows niet ver- plicht tevens zijn Internet Explorer aan te schaffen, kan hem niet imponeren.

Regeling Microsoft
(23 januari 1998)
De Amerikaanse justitie en softwarefabrikant Microsoft hebben onverwachts een overeenkomst gesloten, waarbij Microsoft voorlopig een eind maakt aan de koppelverkoop van zijn besturingssysteem Windows 95 en het internetzoekprogramma Explorer. De rechter had zo'n koppelverkoop eerder verboden.

Netscape biedt browser gratis aan
(23 januari 1998)
Netscape zal de volgende versie van zijn browser, een computerprogramma waarmee op Internet kan worden gesurft, voortaan gratis ter beschikking stellen. Met deze stap volgt het Internetbedrijf aartsrivaal Microsoft dat zijn browser Internet Explorer van het begin af aan gratis ter beschikking heeft gesteld.

Hoorzitting over 'macht' Microsoft gespannen
(14 januari 1998)
De hoorzitting, waarin Microsoft betoogt dat het besturingsprogramma Windows en de browser Internet Explorer onlosmakelijk verbonden zijn, is gistermiddag na een gespannen start opgeschort en wordt vandaag voortgezet.

Microsoft-zaak versneld
(2 januari 1998)
Microsoft zal sneller worden gehoord door het federale hof van beroep inzake de beschuldiging dat de softwaregigant zich van monopoliepraktijken bedient. Dit is woensdag in Washington bekend gemaakt.

NRC Webpagina's
1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad