U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier KPN Telecom

Nieuws

Achtergrond

Cahier KPN Mobile

KPN Qwest

Telefónica

Cahier Frequentieveiling

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Nieuws

KPN Qwest stelt omzetcijfers niet bij
(23 april 2001)
Beleggers hebben KPN Qwest vanochtend beloond voor de mededeling dat het telecombedrijf zijn omzetverwachting voor dit jaar handhaaft, ondanks de huidige malaise in de telecomsector.

Financiële bellenblazerij
(31 maart 2001)
De bedrijfsbalans is opgepompt. De financiële buffers ook. De waarde van cruciale bezittingen is de afgelopen maanden dramatisch gedaald. En KPN torst meer dan 25 miljard euro schuld met zich mee. De actie handje contantje en wat financieel bellenblazen moeten op korte termijn soelaas bieden. Is er leven na de BBB-rating?

KPN door schulden in financiële ademnood
(31 maart 2001)
Kan KPN op tijd zijn schuldenlast naar beneden brengen? Analist Duncan Warwick-Champion van kredietbeoordelaar Standard & Poor's denkt dat het mogelijk is. "Maar er zijn nog wel stappen te nemen. De rating van KPN blijft onder druk staan", zegt hij. Standard & Poor's ontnam KPN in januari zijn zogeheten A-status en gaf het telecombedrijf de kredietclassificatie BBB. Daardoor moet KPN meer rente betalen over nieuwe leningen.

One.Tel daagt dominant KPN uit
(31 maart 2001)
Het Australische telecombedrijf One.Tel daagt KPN uit. Klanten van de Nederlandse dochter kunnen vanaf maandag gratis bellen, zes maanden lang, vijf uur per maand. Met de actie wil het telecombedrijf marktaandeel veroveren op KPN, dat in Nederland de 'vaste' telefonie domineert. Volgens One.Tel houdt KPN de snelle liberalisering van de vaste telecommarkt tegen. "Actie is de enige mogelijkheid om de markt alsnog open te gooien."

Belgisch KPN Orange wil einde aan 'luxe- periode'
(29 maart 2001)
KPN Orange, het Belgische dochterbedrijf van KPN, gaat met bezuinigingen een bijdrage leveren aan het verlichten van de schuldenlast van het moederbedrijf. Volgens bestuursvoorzitter Yves Farjot kan er bij KPN Orange 10 procent worden bespaard op arbeidskosten en door uitstel van bepaalde investeringen.

Meevaller van fiscus voor KPN
(28 maart 2001)
De Nederlandse overheid kent het door schulden geplaagde KPN een belastingvoordeel toe van ongeveer 150 miljoen euro (331 miljoen gulden). Daardoor kan de winst per aandeel van KPN dit jaar ruim 40 procent hoger uitkomen dan waarop analisten rekenden.

KPN is groter dan Joop Drechsel
(27 maart 2001)
Twee bestuursleden van KPN stappen op. Een van hen, Joop Drechsel, speelde een belangrijke rol bij de allianties die KPN het afgelopen jaar is aangegaan. "KPN kon niet anders. Anders was het nog steeds een Beneluxbedrijf geweest."

Verminderen van recordschulden kost KPN 3 jaar
(26 maart 2001)
KPN verwacht drie jaar nodig te hebben om zijn kredietwaardigheid weer op peil te brengen. Het telecomconcern zal de komende jaren moeten leven met een zware schuldenlast ondanks de verkoop van circa twintig binnenlandse en buitenlandse belangen.

KPN stoer onder schuldenlast
(26 maart 2001)
De schuldenlast van KPN is groot, maar niet onoverkomelijk, zei topman P. Smits vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers. Aan vastberadenheid ontbrak het de KPN- top niet.

KPN in gesprek met Telefónica
(23 maart 2001)
Telecombedrijf KPN praat met het Spaanse Telefónica Móviles over samenwerking in Duitsland op het gebied van geavanceerde mobiele telefonie. Dat heeft een woordvoerder van KPN vanochtend bevestigd.

Alles draait om vondsten die geld opleveren
(16 maart 2001)
Een telefoon laten rinkelen met een muisklik op een website. De complexiteit in de telecomwereld is enorm toegenomen na de overstap op internet. KPN Research in Leidschendam kent zijn plaats, fundamenteel onderzoek gebeurt er niet meer. De research beperkt zich tot het toepassen van apparatuur die anderen ontwikkelen. "We moeten zoveel mogelijk nieuwe producten in de pijplijn rammen."

KPN niet in toptien
(16 maart 2001)
Bestaat sinds: 1946

Wat goed is voor KPN, is goed voor Nederland
(27 februari 2001)
De overheid geeft haar extra macht bij KPN op, maar blijft een machtsfactor. Wat goed is voor KPN, is goed voor Nederland.

Kabinet wil beschermde positie KPN beëindigen
(26 februari 2001)
Het kabinet heeft aan de Tweede Kamer een wetswijziging voorgesteld die een einde moet maken aan de beschermde positie van telecombedrijf KPN. De Kamerfracties kunnen tot aanstaande woensdag schriftelijke vragen stellen over het voorstel.

De permanente campagne van KPN
(23 februari 2001)
Wat een verschil maakt een jaar. Morgen is het precies een jaar geleden dat operatie Rhino succesvol werd afgerond. Rhino? Dat was de codenaam bij KPN voor de overname van een meerderheidsbelang in het Duitse mobiele telefoniebedrijf E-Plus. Bij de aankondiging in december 1999 goed voor meer dan 20 miljard gulden.

'KPN pest partijen weg bij internet'
(16 februari 2001)
Het telecombedrijf KPN heeft zijn concurrenten de afgelopen jaren met pesterijen buiten de markt voor snel internet weten te houden. Daardoor heeft de ex-monopolist een dominante marktpositie gekregen.

Een pesterige ex-monopolist
(16 februari 2001)
KPN moet het telefoonnet openstellen voor nieuwe telecombedrijven. Maar de ex-monopolist maakt het de concurrenten knap lastig. De waslijst van vertragingstactieken die KPN - die het net beheert- de afgelopen twee jaar heeft gehanteerd is eindeloos.

Problemen KPN escaleren
(14 februari 2001)
Nu de beursgang van het Franse mobiele telecombedrijf Orange op een fiasco dreigt uit te lopen, staat KPN tot zijn middel in het drijfzand.

KPN Mobile duimt voor concurrent Orange
(10 februari 2001)
Dinsdag gaat Orange naar de beurs. Dan zal blijken hoe beleggers over de telecomsector denken. Het is de vraag of KPN Mobile hierna nog naar de beurs wil - of kan het niet anders?

KPN-dochter E-plus stelt strategie bij
(30 januari 2001)
KPN-dochter E-plus stelt de strategie bij omdat er het afgelopen jaar in Duitsland fors marktaandeel is verloren. Het bedrijf gaat zich meer richten op de zakelijke markt voor mobiele telefonie.

KPN komt met spellen van Sony op mobieltje
(29 januari 2001)
KPN heeft samen met enkele andere telecombedrijven plannen om Playstation- spelletjes aan te bieden via de mobiele telefoon. Het heeft daartoe een samenwerkingsverband met Sony gesloten, dat de Playstation op de markt heeft gebracht.

KPN gaat in zee met Italianen
(18 januari 2001)
PN Mobile is een alliantie aangegaan met Telecom Italia Mobile (TIM). Samen met het Japanse NTT Docomo introduceren deze bedrijven in september diensten voor internet op de mobiele telefoon in Europa.

Lenen wordt duurder voor KPN
(16 januari 2001)
Standard & Poor's heeft KPN gisteren zijn A-status van kredietwaardigheid afgenomen. KPN is in Europa de eerste voormalige telecommonopolist die met een B-status genoegen moet nemen.

KPN-dochter E-Plus levert terrein in
(8 januari 2001)
De omzetgroei van het telecombedrijf KPN neemt af. Verlies aan marktaandeel van de Duitse dochter E-Plus (mobiele telefonie) is daarvan een belangrijke oorzaak.

Uitverkoop op mobiele markt
(6 januari 2001)
Om niet onder hun schuldenberg te bezwijken moeten mobiele telecombedrijven activa in de uitverkoop doen. Alleen de afgeslankte bedrijven overleven.

KPN droomt van diepe zakken
(15 december 2000)
De grote uitverkoop van KPN komt maar niet van de grond, terwijl het geld hard nodig is. Maar bestuurder Drechsel laat zich niet opjagen.

KPN breidt voor 1,1 mrd uit in België
(14 december 2000)
KPN Mobile koopt voor 500 miljoen euro (1,1 miljard gulden) het belang van France Telecom in KPN Orange in België. KPN Mobile krijgt daarmee de Belgische aanbieder van mobiele telefonie geheel in handen.

KPN-topman steekt geld in eigen bedrijf
(25 november 2000)
Bestuursvoorzitter P. Smits van KPN heeft afgelopen week voor 160.000 gulden nieuwe aandelen van het concern gekocht. Twee van de zes bestuursleden van het concern hebben geen aandelen gekocht, zo blijkt uit de lijst met transacties van beslissers in de aandelen van hun "eigen" onderneming van de beurswaakhond Stichting Toezicht Effectenverkeer.

Moeder volkskapitalisme laat kleine belegger zakken
(22 november 2000)
Met de beursgang van KPN begon in Nederland ooit het volkskapitalisme. Weinig particulieren tekenden nu echter in in op nieuwe emissie en die het wel deden, leden verlies. Markeert de koersval van KPN nu het einde van de kleine kapitalisten?

Emissie bezorgt KPN kater
(21 november 2000)
KPN is per saldo weinig opgeschoten met de uitgifte van nieuwe aandelen, behalve dat het bedrijf als overnamekandidaat aantrekkelijker is geworden.

Belegger doet aandelen KPN van de hand
(17 november 2000)
Telecombedrijf KPN bracht vandaag op het Damrak veel leven in de brouwerij. Kort voordat de prijs van de nieuwe aandelen wordt bepaald, deden beleggers stukken massaal van de hand.

KPN saneert: weinig geld en veel haast
(17 november 2000)
KPN bestrijdt dat de onlangs bekendgemaakte reorganisatie te maken heeft met de slechte financiële positie van het bedrijf. Vakbonden zien dat anders.

Klein KPN geeft trots niet op
(14 november 2000)
Telecombedrijf KPN heeft een groeistrategie. Maar de belangrijkste buitenlandse dochter, E-Plus in Duitsland, verkeert in een moeilijke uitgangspositie.

Opkoper op de pof moet rentestijging voorblijven
(12 november 2000)
KPN, een van de grootste Nederlandse schuldenaars, probeert zijn rentebetalingen te drukken.

KPN loopt in emissiecampagne op eieren
(11 november 2000)
Politieke bezorgdheid over reclame bij de uitgifte van aandelen weerhoudt KPN niet van een intensieve campagne. Deel één in een serie over de nieuwe emissie.

Topman KPN strooit niet met ontslagbriefjes
(30 oktober 2000)
KPN-topman Paul Smits, de man van het personeel, moet nu hard ingrijpen. "We kunnen niet anders", zegt hij.

Achtduizend banen
(30 oktober 2000)
Toen KPN nog het staatsbedrijf voor Post, Telegraaf en Telefonie heette, was de PTT het bedrijf met het grootste per soneelsbestand van Nederland. Sinds de beursgang in 1994 is KPN gedeeltelijk geprivatiseerd en na de afsplitsing van de post in 1998 is het een telecombedrijf dat zich staande moet houden in de Europese markt.

Ingreep KPN kon niet wachten
(30 oktober 2000)
Sinds de verzelfstandiging reorganiseerde KPN zonder oponthoud. Maar de beweegredenen achter de jongste ingreep zijn anders dan de motieven van toen.

Zeker 8.000 banen verdwijnen bij KPN
(28 oktober 2000)
KPN schrapt de komende twee jaar ten minste achtduizend banen. Hoeveel gedwongen ontslagen er vallen is onbekend. De vakbonden spreken van "buitensporig hard optreden in de richting van het personeel".

KPN sluit vestiging Singapore
(26 oktober 2000)
KPN sluit zijn Aziatische hoofdkwar tier in Singapore. Dat heeft het telecombedrijf gisteren bevestigd. De sluiting, die nog dit jaar moet zijn afgerond, past in KPN's besluit zich uit Azië terug te trekken.

KPN moet belangen in uitverkoop doen
(17 oktober 2000)
KPN doet volgende maand een groot beroep op de kapitaalmarkt. Om zijn vermogenspositie te verbeteren moet het expansieve telecomconcern ook nog veel tafelzilver slijten.

Schuldenlast drukt KPN's ambities
(13 oktober 2000)
KPN steekt zich diep in de schulden om zijn Europese expansiestrategie te financieren. De vraag is of het straks voldoende geld kan vinden om die schulden af te betalen en of het zijn kredietwaardigheid kan behouden.

Onderzoek naar lagere prijzen KPN
(11 oktober 2000)
Opta gaat toetsen of prijsverlagingen van voormalig monopolist KPN leiden tot oneerlijke concurrentie. Dat heeft de onafhankelijke toezichthouder op de telecommunicatie gisteren bekendgemaakt.

Emissie KPN voor 4 miljard
(9 oktober 2000)
KPN denkt eind november met de uitgifte van nieuwe aandelen tussen de 4 en 6 miljard euro te kunnen verdienen, zo heeft een woordvoerder vanochtend bevestigd. Dat is een lager bedrag dan onder analisten circuleerde.

AOL in de de markt voor KPN-portal
(30 september 2000)
Internetaanbieder AOL Europe is een serieuze kandidaat voor deelname aan het internetportaal dat KPN en het Japanse mobiele telecombedrijf NTT DoCoMo volgend jaar willen introduceren op de Europese markt voor mobiel internetten.

KPN maakt geld uit lucht
(23 september 2000)
Hoe robuust zijn de financiële buffers van KPN? De koersval van de aandelen ondergraaft ook het concernvermogen.

Beleggers vrezen voor zwak KPN
(23 september 2000)
Beleggers vrezen voor de vermogenspositie van telecombedrijf KPN. Als gevolg van de koersval van het fonds is eenderde van de financiële buffers, die bijna 37 miljard gulden bedragen, verdampt.

KPN-krediet riskanter na afwaardering
(2 september 2000)
Telecomconcern KPN zal meer rente moeten gaan betalen op toekomstige schulden, omdat het als minder kredietwaardig te boek staat na de miljardenuitgaven aan overnames en UMTS-licenties.

Benauwde dagen voor KPN
(31 augustus 2000)
De expansiedrift zet KPN onder spanning. Mede door de hoge rentelasten is het concern nu verliesgevend. Beleggers stemmen met hun voeten.

Staat houdt KPN vast
(30 augustus 2000)
De Nederlandse staat zal dit jaar geen aandelen KPN verkopen. Dit hebben staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat en minister Zalm van Financiën vandaag bekendgemaakt.

Meer telefooncellen verdwijnen
(29 augustus 2000)
KPN gaat binnenkort opnieuw een deel van zijn telefooncellen wegdoen. De telefooncellen zijn onrendabel geworden als gevolg van de opkomst van de mobiele telefoon. De intentie is om vooral cabines weg te halen daar waar er een blokje is van drie of vier telefooncellen, zoals bij winkelcentra en bij stations.

KPN komt met grote obligatielening
(25 augustus 2000)
KPN schrijft volgende maand een forse obligatielening uit in dollars. Dit heeft het telecomconcern gisteren bekendgemaakt. Hoe groot de lening, die in de tweede helft van september in de markt wordt gezet, wordt wilde KPN niet kwijt.

KPN struikelt over Bulgaarse bureaucratie
(5 augustus 2000)
KPN verkeert in raadsels over de mislukte overname van het Bulgaarse staatstelecombedrijf BTC. De meningen over het afketsen van de deal lopen nogal uiteen.

KPN'er Wierenga heeft buik vol van Bulgarije
(5 augustus 2000)
Henk Wierenga heeft even zijn buik vol van Bulgarije. Een jaar geleden toog hij als gevolmachtigde onderhandelaar van KPN naar het Oost-Europese land om daar het staatstelecomconcern BTC te kopen. Vorige maand leek de deal in kannen en kruiken. Deze week keerde Wierenga met lege handen terug. "Als je mij vraagt of er van Bulgaarse kant sprake was van onvermogen, dan zeg ik daar volmondig ja op."

KPN verovert Europa via Azië
(13 juli 2000)
KPN heeft gisteren een alliantie gevormd met twee Aziatische tijgers. Het drietal wil de 'derde generatie' mobiele telefonie gaan lanceren in Europa - op z'n Japans. 'Cultuurbotsingen kunnen juist heel vruchtbaar zijn.'

KPN strijdt met Fransen om Orange
(25 mei 2000)
De veiling van het Britse mobiele telefoniebedrijf Orange, waar het Nederlandse KPN belangstelling voor heeft, is in een stroomversnelling gekomen. Orange moet meer dan 100 miljard gulden kosten. Het leek erop alsof mogelijke kopers dat bedrag volledig in contanten moesten aanbieden, maar de Europese Commissie heeft gisteren laten weten dat zij zich niet zal verzetten tegen een bod dat deels uit aandelen en deels uit contanten bestaat.

KPN blaast fusie af met Telefónica
(6 mei 2000)
KPN heeft de voorgenomen fusie met branchegenoot Telefónica gisteren afgeblazen. De top van het Spaanse bedrijf stemde in met de fusie, maar KPN is niet overtuigd van de toewijding van de Spanjaarden.

Boekwinst KPN maakt daling operationeel resultaat goed
(20 maart 2000)
De winst van KPN is het afgelopen jaar volgens verwachting uitgekomen op ongeveer 1,8 miljard gulden. De boekwinst op de beursgangen van dochters KPNQwest en Infonet compenseerden grotendeels een daling van de operationele resultaten.

Kwart miljard voor managers KPN
(23 december 1999)
Het bestuur en het hogere management van Koninklijke PTT Nederland (KPN) beschikken op dit moment over een papieren winst van een kwart miljard gulden uit lopende optieplannen. Ook het overige personeel van KPN verdient tientallen miljoenen aan de sterk gestegen beurskoers van KPN.

NRC Webpagina's
23 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad