U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier KPN Telecom

Nieuws

Achtergrond

Cahier KPN Mobile

KPN Qwest

Telefónica

Cahier Frequentieveiling

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Antennes E-plus te koop

KPN droomt van diepe zakken


De grote uitverkoop van KPN komt maar niet van de grond, terwijl het geld hard nodig is. Maar bestuurder Drechsel laat zich niet opjagen.

Door onze redacteuren STÉPHANE ALONSO en MICHIEL VAN NIEUWSTADT

ROTTERDAM, 15 DEC. Was het een droom, of heeft KPN het echt gehoord? Topman D. Karsten van KPN Mobile vertelde de pers gisteren in Brussel dat de Belgische regering "mogelijk" afziet van een veiling van vergunningen voor UMTS, het nieuwe snelle mobiele netwerk, en dat zij kiest voor een vergelijkende toets van bedrijven. Bij zo'n toets zou KPN, dat de Belgische markt goed kent, het goed doen.

"Ik moet eerlijk zeggen dat we hier de streettalk napraten", aldus KPN-bestuurslid J. Drechsel gisteren in een interview na afloop van de persconferentie. "Bij andere veilingen in Europa haakten veel bieders op het laatste moment af. In zo'n geval is het denkbaar dat er in België wordt gekozen voor een schoonheidswedstrijd."

Een beetje wishful thinking is KPN niet te verwijten. Een veiling kost KPN in principe veel meer geld. Het kredietbureau Moody's maakt zich zorgen over de risico's die zijn verbonden aan de schulden die KPN op de balans heeft staan. De verkoop van het tafelzilver - bedrijven als Cesky Telekom, Infonet en Eircom - verloopt moeizaam. De verkoop van het antennepark van de Duitse dochter E-Plus is een belangrijke optie aan het worden.

De overweging van zo'n drastische maatregel wijst erop dat de nood aan de man is, maar volgens Drechsel heeft KPN geen haast. "Je moet nooit de tijd in je nadeel laten werken. We gaan niet handelen uit desperaatheid en alles voor niets de deur uit doen. Ik verkoop goede assets tegen goede prijzen."

Jammer genoeg zijn de bezittingen van KPN niet erg waardevast. Het Ierse Eircom is bijna in waarde gehalveerd sinds KPN dit voorjaar de beoogde verkoop aankondigde. Uiterste deadline voor KPN's grote uitverkoop is eind volgend jaar. Tegen die tijd moet de verhouding tussen de schulden en het resultaat van KPN drastisch zijn verbeterd. De doelstellingen zijn helder. Drechsel: "We hebben nu een A-rating. Die status willen we behouden. De schulden op onze balans zijn op dit moment acht keer zo groot als de ebitda [winst voor rente, belasting en afschrijvingen]. Op middelange termijn moet die ratio terug naar 3,5."

In zijn toelichting op de gisteren voltooide overname van het Belgische KPN Orange werd gisteren nog eens duidelijk dat KPN grenzen heeft gesteld aan de Europese uitbreidingen. Over plannen voor expansie in Frankrijk werd gisteren niet gesproken. De ambities beperken zich tot Nederland, België en Duitsland "een sterke driehoek", aldus Drechsel. KPN's belangen in het Verenigd Koninkrijk werden terzijde genoemd. Drechsel: "Wij hebben altijd gezegd dat een leiderspositie in Europa de speerpunt van ons beleid is. We zitten inmiddels in het hart van Europa. Het gaat om 180 miljoen Europeanen, onder wie ook nog eens de rijksten en de meest intensieve gebruikers van internet zitten. Wij blijven zeer ambitieus ten aanzien van de rest van Europa."

KPN heeft zich met de situatie verzoend. Gezamenlijke ondernemingen, zelfs die waarin KPN een meerderheidsbelang heeft, zijn toch ook niet zaligmakend, zo maakte Karsten gisteren duidelijk: "Partners zijn huiverig om zich in de kaarten te laten kijken. Ze willen de goodies van de afdeling productontwikkeling niet zo maar ter beschikking stellen. Dat betekent dat partners nogal eens worden buitengesloten bij de nieuwste ontwikkelingen van een bedrijf." KPN overweegt het antennepark van zijn Duitse dochter E-plus te verkopen met het doel de schuldenlast te verlichten. Het telecombedrijf is benaderd door partijen die de antennes willen overnemen, zo heeft een woordvoerder van KPN vanochtend bevestigd.

Bij de uitgifte van nieuwe aandelen, vorige maand, meldde KPN in het emissieprospectus dat er plannen zijn voor zogeheten cross-border lease- transacties. Het gaat hier om een constructie waarbij apparatuur wordt verkocht en weer teruggehuurd door KPN. Op deze manier kan KPN eenmalig een heel groot bedrag krijgen, aldus de woordvoerder. KPN heeft op dit moment een schuld van 21 miljard dollar (52 miljard gulden). De antennes kunnen 6,6 miljard gulden opleveren. Dit bedrag staat gelijk aan de waarde van het landelijke antennepark van Deutsche Telekom. Volgens KPN worden er nog geen "serieuze onderhandelingen" gevoerd met eventuele kopers, maar biedt de lease-back-constructie in Duitsland een interessante mogelijkheid om de vermogenspositie te verbeteren. E-plus heeft in Duitsland 7800 basisstations staan voor mobiel telecomverkeer.

NRC Webpagina's
15 december 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad