U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier KPN Telecom

Nieuws

Achtergrond

Cahier KPN Mobile

KPN Qwest

Telefónica

Cahier Frequentieveiling

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Achtduizend banen


TOEN KPN NOG het staatsbedrijf voor Post, Telegraaf en Telefonie heette, was de PTT het bedrijf met het grootste per soneelsbestand van Nederland. Sinds de beursgang in 1994 is KPN gedeeltelijk geprivatiseerd en na de afsplitsing van de post in 1998 is het een telecombedrijf dat zich staande moet houden in de Europese markt. De staatsbedrijven zijn ook elders geprivatiseerd, de grenzen zijn opengegooid en de technologische vernieuwingen volgen elkaar razendsnel op. De investeringen die gedaan moeten worden nemen astronomische vormen aan.

Onder het bewind van Wim Dik, de inmiddels vertrokken bestuursvoorzitter van KPN, lag de nadruk van het KPN-be leid minder op diepte- investeringen dan op het bereiken van een aantrekkelijke beurskoers en op voortzetting van het monopoloïde gedrag door concurrenten zoveel mogelijk op afstand te houden. Herhaaldelijk werd KPN door de Opta, de onafhankelijke toezichthouder op de telecommarkt, op de vingers getikt. Soms met tegenzin, soms na openlijke ruzies werd dat bijgelegd en uiteindelijk bracht de liberalisering van de telecommarkt, de toetreding van nieuwe aanbieders en de introductie van technologische vernieuwingen lagere tarieven en meer mogelijkheden waarmee de consumenten zijn gebaat.

Deze zomer heeft KPN zich zowel in Nederland als in Duitsland voor vele miljarden guldens gecommitteerd aan veilingen voor UMTS, de frequenties die gebruikt gaan wor den in de toekomstige ontwikkelingen van draadloze communicatie. Daarnaast moeten ook enorme investeringen in de moeren en bouten van de nieuwe breedbandtechnologie gedaan worden en heeft KPN in Duitsland E-Plus overgeno men. Ter financiering van dit alles geeft KPN binnenkort nieuwe aandelen en obligaties uit. Maar helaas is de beurskoers van KPN, en van telecombedrijven wereldwijd, deze zo mer sterk gedaald, mede omdat er aarzelingen bestaan over de vraag of die UMTS-toekomst wel zo rooskleurig is als en thousiaste telecomaanbieders voorspellen. The Economist vroeg zich onlangs af of de investeringen van zo'n driehonderd miljard dollar in de combinatie van mobiele telefoons en internet ooit hun geld zullen opbrengen.

KPN HEEFT AANGEKONDIGD het mes in de eigen organi satie te gaan zetten. De komende twee jaar zullen er ten minste achtduizend banen verdwijnen. Dat is zo'n twintig procent van het huidige personeelsbestand. De bedoelingen van het management zijn duidelijk: KPN moet afslanken om de kosten te verlagen en de beurskoers te verhogen. Daarnaast bieden technologische veranderingen in de aangeboden telecomdiensten de mogelijkheid tot personeelsvermindering. Toch blijft er iets knagen. K PN heeft lang aan zijn positie als voormalig staatsbedrijf vastgehouden. De overheid, de grootste afzonderlijke aandeelhouder, heeft nog altijd forse invloed. De omschakeling naar een flexibele particuliere onderneming vergt meer dan de verhuizing van het hoofdkantoor van Groningen naar Den Haag. Het heeft er alle schijn van dat de KPN'ers moeten opdraaien voor de arrogantie van het bedrijf uit het verleden. Gelukkig zijn er volop andere telecombedrijven gekomen waar ze in de huidige krappe arbeidsmarkt terechtkunnen.

NRC Webpagina's
30 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad