U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 DOSSIER ZAÏRE

 INTRODUCTIE

 ACTUEEL

 NIEUWSOVERZICHT

 MOBUTU

 TIJDBALK

 GESCHIEDENIS & ACHTERGRONDEN

 KAARTEN

 FOTO'S

 LINKS

Actueel

Dit overzicht met het laatste nieuws over Zaïre wordt regelmatig aangevuld.


  Kabila wil over twee jaar verkiezingen
  26 MEI. Laurent Kabila, de nieuwe president van Congo, heeft gisteren gezegd twee jaar nodig te hebben om algemene verkiezingen uit te schrijven.

  Kabila houdt oppositieleider buiten kabinet
  23 MEI. De oudgediende oppositieleider Étienne Tshisekedi heeft geen plaats gekregen in de gisteravond bekendgemaakte overgangsregering van de Democratische Republiek Congo. Tshisekedi bleef de post van premier opeisen, wat hem het recht zou hebben gegeven zelf de regering te vormen.

  Vertrouwen in Kabila
  Steun Z-Afrika bij wederopbouw Congo

  22 MEI. De regering van Zuid-Afrika heeft gisteren met grote nadruk haar vertrouwen uitgesproken in de nieuwe leider van Congo, president Lauerent-Désiré Kabila, en volledige steun toegezegd bij de wederopbouw van het land.

  Nog geen nieuw kabinet
  Kabila komt in stilte aan in Kinshasa

  21 MEI. President Laurent-Désiré Kabila van Congo is gisteravond zonder fanfare aangekomen in de door zijn troepen veroverde hoofdstad Kinshasa. De besprekingen over de vorming van een nieuw kabinet verlopen moeizaam.

  Kabila president van "Democratisch Congo"
  20 MEI. Laurent-Désiré Kabila heeft zich dit weekeinde, na de snelle inname door zijn troepen van de hoofdstad Kinshasa, uitgeroepen tot president van de Democratische Republiek Congo. Hij zal niet meteen verkiezingen uitschrijven, maar een regering vormen van meer partijen.

  Inslapen in Zaïre, ontwaken in Democratisch Congo
  20 MEI. De eerste geweerschoten in de vroege zaterdagmorgen blijken de laatste afrekening van Mobutu's gardesoldaten. Tijdens het Pinksterweekeinde voltrekt zich in Kinshasa het laatste bedrijf van Kabila's meesterstuk. Verslag van een ooggetuige.

  Kabila - van verlegen rebel tot volksheld
  20 MEI. Laurent-Dé siré Kabila maakte een nog wat verlegen indruk toen hij in oktober bij het begin van de oorlog een groepje journalisten te woord stond. Op een lelijk bankstel in een bescheiden woning in het zojuist veroverde Uvira verkondigde de toen nog obscure guerrillastrijder: ,,We marcheren naar Kinshasa''.

  Legerleider Zaïre doodgeschoten
  KINSHASA, 17 MEI.Binnen het Zaïrese leger is een afrekening begonnen nadat president Mobutu gisteren naar het noorden vluchtte en afstand deed van de macht. Vannacht schoten leden van de presidentiële garde de legerleider dood.

  Rebellen naderen vliegveld
  President Mobutu ontvlucht Kinshasa

  KINSHASA, 16 MEI. President Mobutu van Zaïre is vanochtend uit de door rebellen omsingelde hoofdstad Kinshasa gevlucht naar Gbadolite, zijn geboortedorp. Generaals zeiden gisteravond niet langer in te staan voor zijn veiligheid.

  Zaïrese rebellenleider nu naar Z-Afrika
  KINSHASA, 15 MEI. De Zaïrese rebellenleider Laurent Kabila zal vandaag voor een spoedbijeenkomst met Nelson Mandela afreizen naar Zuid-Afrika na het niet doorgaan van besprekingen met president Mobutu op de boot Outeniqua in de Congolese haven Ponte Noire.

  Avondklok in belegerd Kinshasa
  KINSHASA, 14 MEI. De militaire regering van Zaïre heeft gisteren de avondklok ingesteld in de hoofdstad Kinshasa, die vandaag geheel werd lamgelegd als gevolg van een algemene staking.

  Buitenlanders verlaten Kinshasa
  Zaïrese rebellen forceren doorbraak

  KINSHASA, 13 MEI. Zaïrese rebellen hebben gisteren bij Kenge, 200 kilometer ten zuidoosten van Kinshasa, een doorbraak geforceerd. Ze versloegen soldaten van de Angolese verzetsbeweging UNITA, die het leger van Mobutu steunen.

  Zaïrese bisschop houdt opvolging Mobutu in beraad
  KINSHASA, 12 MEI. Het overgangsparlement van Zaïre koos zaterdagavond, na een demonstratief vertrek van de oppositie, een aartsbisschop tot voorzitter en daarmee tot potentiële opvolger van president Mobutu.

  Mbeki reist naar Gabon
  Mobutu stelt zijn terugkeer naar Zaïre uit

  KINSHASA, 10 MEI. President Mobutu heeft gisteren zijn terugkeer naar Zaïre uitgesteld. In de hoofdstad van Gabon, Libreville, zal hij spreken met de Zuidafrikaanse vice-president Mbeki, die bemiddelt in de Zaïrese burgeroorlog.

  Mobutu bereid macht af te staan aan leider parlement
  KINSHASA, 9 MEI. President Mobutu van Zaïre is bereid de macht over te dragen aan een nog te benoemen voorzitter van het overgangsparlement.

  Mobutu is vertrokken naar Gabon
  KINSHASA, 7 MEI. President Mobutu van Zaïre is vandaag vertrokken naar het buurland Gabon. Diplomatieke pogingen om hem te laten aftreden, hebben zich verplaatst naar Parijs.

  Draaiboek voor evacuatie uit Kinshasa ligt klaar
  KINSHASA, 7 MEI. Een half uur na het uitgaan van de bevelen zullen Westerse troepen in Kinshasa arriveren en aan de evacuatie van buitenlanders beginnen.

  'Mobutu vertrekt uit Kinshasa, macht aan Kabila'
  KINSHASA, 6 MEI. De Zaïrese president Mobutu vertrekt vandaag van Kinshasa naar Libreville in Gabon voor overleg met zijn Gabonese en Togolese ambtgenoten.

  'Zachte landing' Kabila in Kinshasa nog mogelijk
  KINSHASA, 6 MEI. Kan een explosie van gewelddadigheden in Kinshasa nog worden voorkomen? De Amerikaanse bemiddelaar Bill Richardson sprak gisteren in Lubumbashi over de wenselijkheid van 'een zachte landing' (vreedzame intocht) van rebellenleider Kabila in de Zaïrese hoofdstad.

  Kabila wil Mobutu 'verjagen'
  POINTE NOIRE/KINSHASA, 5 MEI. De Zaïrese rebellen zullen president Mobutu Sese Seko uit de hoofdstad Kinshasa ,,verjagen'' als de president voor hun aankomst in de stad de macht niet aan hen heeft overgedragen.

  Rwandezen sterven bij vervoer Zaïre
  KISANGANI, 5 MEI. Bij een transport van Rwandese Hutu-vluchtelingen per trein van het kamp Biaro naar de Oost-Zaïrese stad Kisangani zijn gisteren 91 mensen om het leven gekomen.

  'Kabila moet snel naar Kinshasa komen'
  KINSHASA, 5 MEI. In de Zaïrese hoofdstad, Kinshasa, loopt de spanning steeds verder op. Soldaten van het regeringsleger gaan zich te buiten aan plunderingen en kammen de stad uit op zoek naar infiltranten van de rebellen.

  Mobutu treft Kabila nog niet
  KINSHASA, 3 MEI. De besprekingen tussen de Zaïrese president Mobutu en de Zaïrese rebellenleider Laurent Kabila, die gisteren zouden beginnen op een Zuidafrikaans oorlogsschip voor de kust van Congo, zijn niet doorgegaan.

  VS en Frankrijk wisselen verwijten uit rond Zaïre
  ROTTERDAM, 2 MEI. Terwijl president Mobutu en zijn rebelse tegenstrever Kabila zich opmaken voor hun eerste - en waarschijnlijk laatste - tête-à-tête, en het rebellenleger onstuitbaar opmarcheert naar de hoofdstad Kinshasa, spelen de Verenigde Staten en Frankrijk een pittig zwartepietenspel rond Zaïre.

  Kinshasa nu een roversparadijs
  KINSHASA, 1 MEI. Sinds enkele dagen veranderen na zeven uur in de avond het centrum en andere delen van de Zaïrese hoofdstad Kinshasa in een roversparadijs, waar soldaten ongehinderd chauffeurs hun auto's afnemen.

  Mobutu en Kabila spreken elkaar zaterdag
  KINSHASA/KISANGANI, 1 MEI. De Zaïrese president Mobutu en rebellenleider Laurent Kabila zullen elkaar zaterdag ontmoeten aan boord van het Zuidafrikaanse oorlogsschip Outeniqua, in internationale wateren voor de kust van Zaïre en Angola.  << nieuwsoverzicht

NRC Webpagina's
27 mei 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1997