U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 DOSSIER ZAÏRE

 INTRODUCTIE

 ACTUEEL

 NIEUWSOVERZICHT

 MOBUTU

 TIJDBALK

 GESCHIEDENIS & ACHTERGRONDEN

 KAARTEN

 FOTO'S

 LINKS

Actueel


Mobutu treft Kabila nog niet
Door onze correspondent KOERT LINDIJER
KINSHASA, 3 MEI. De besprekingen tussen de Zaïrese president Mobutu en de Zaïrese rebellenleider Laurent Kabila, die gisteren zouden beginnen op een Zuidafrikaans oorlogsschip voor de kust van Congo, zijn niet doorgegaan. Kabila liet het op het laatste moment afweten. De kans is groot dat het overleg vandaag plaatsvindt.

Kabila weigerde vanuit Angola naar de Congolese havenstad Pointe Noire te gaan, waar de besprekingen in aanwezigheid van de Zuidafrikaanse presisent Nelson Mandela hadden moeten worden gehouden. De Zuidafrikaanse vice-president Thabo Mbeki, die Kabila in de Angolese hoofdstad Luanda zou ophalen, vloog gisteren onverrichterzake naar Pointe Noire. Later gisteren zei Kabila te laat officieel op de hoogte te zijn gesteld van het feit dat hij gisteren al in Pointe Noire werd verwacht. Bovendien zou zijn veiligheid niet zijn gegarandeerd. Vandaag komt Mbeki opnieuw naar Luanda. Kabila liet de mogelijkheid open vandaag alsnog naar Pointe Noire te gaan.

De zieke president Mobutu werd gisteren wel - met enkele uren vertraging - in Pointe Noire in Congo aan boord gebracht van het Zuidafrikaanse schip Outeniqua. Nelson Mandela wachtte hem daar op. De aan prostaatkanker lijdende Mobutu kon het steile trappetje aan de kade niet af, noch wilde hij per helikopter worden overgebracht naar de boot. Overwogen werd hem per hijskraan op de Outeniqua neer te laten, maar om de president niet te vernederen werd hiervan afgezien. Uiteindelijk werd een oprit geproduceerd voor Mobutu's kogelvrije auto, waarover hij de boot inreed.

De besprekingen - als ze überhaupt nog plaatsvinden - worden overschaduwd door de snelle opmars van Kabila's rebellen. De Zaïrese hoofdstad Kinshasa wordt steeds onveiliger als gevolg van berovingen door ongedisciplineerde regeringssoldaten. Voedsel komt Kinshasa niet meer binnen. Uit het oosten arriveren steeds meer regeringssoldaten die hun defensieve posities hebben verlaten. De rebellen van Laurent Kabila kunnen kennelijk ongehinderd oprukken. Vanuit het zuidelijker gelegen Lubumbashi vliegen de rebellen versterkingen naar Kikwit, op vierhonderd kilometer afstand van Kinshasa. Volgens ooggetuigen beschikt het rebellenleger over zwaar militair materieel.

(NRC Handelsblad / Voorpagina, 3 mei 1997)

NRC Webpagina's
mei 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1997