U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 DOSSIER ZAÏRE

 INTRODUCTIE

 ACTUEEL

 NIEUWSOVERZICHT

 MOBUTU

 TIJDBALK

 GESCHIEDENIS & ACHTERGRONDEN

 KAARTEN

 FOTO'S

 LINKS

Actueel


'Mobutu vertrekt uit Kinshasa, macht aan Kabila'
Door onze correspondent KOERT LINDIJER
KINSHASA, 6 MEI. De Zaïrese president Mobutu vertrekt vandaag van Kinshasa naar Libreville in Gabon voor overleg met zijn Gabonese en Togolese ambtgenoten. Dat meldden Westerse diplomaten vanmiddag in de Zaïrese hoofdstad. Het presidentiële paleis wilde geen commentaar geven op de berichten. Mobutu zou vrijdag terugkeren maar volgens de diplomaten maakt zijn vertrek in werkelijkheid deel uit van afspraken over de overdracht van de macht aan de rebellenleider Laurent-Désiré Kabila.

Volgens een commandant van het regeringsleger werd er vanmiddag zwaar gevochten tussen Zaïrese militairen en rebellen bij Kenge, tweehonderd kilometer ten oosten van de Zaïrese hoofdstad. Het bericht kon niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd. De radiozender van de rebellen deed vanmorgen een oproep aan de regeringssoldaten in Kinshasa om zich over te geven. Volgens de zender, die haar programma's verzorgt vanuit het hoofdkwartier van de rebellen in Lubumbashi, zijn er inmiddels demobilisatiecentra ingericht. In hun oproep onderstreepten de rebellen dat soldaten die zich overgeven, geen haar zal worden gekrenkt.

Een regionale militaire commandant meldde vanmorgen dat vluchtende Zaïrese regeringssoldaten aan het plunderen zijn geslagen in Mobutu's geboortestreek bij de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek. De rebellen van Kabila zijn vastbesloten om die streek te veroveren om te voorkomen dat aanhangers van Mobutu zich daar na de val van Kinshasa terugtrekken om een guerrilla-oorlog te beginnen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Bill Richardson, heeft gisteren overleg gevoerd met Kabila om een vreedzame intocht van de rebellen in de Zaïrese hoofdstad, Kinshasa, voor te bereiden. Volgens bronnen in Washington gaat de Amerikaanse regering er van uit dat Kabila's troepen binnen twee dagen de buitenwijken van Kinshasa bereiken. Gisteren circuleerden pamfletten in Kinshasa waarin de bevolking werd opgeroepen witte hoofddoeken om te doen om zo de rebellen te verwelkomen.

(NRC Handelsblad / Voorpagina, 6 mei 1997)

NRC Webpagina's
mei 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1997