U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 DOSSIER ZAÏRE

 INTRODUCTIE

 ACTUEEL

 NIEUWSOVERZICHT

 MOBUTU

 TIJDBALK

 GESCHIEDENIS & ACHTERGRONDEN

 KAARTEN

 FOTO'S

 LINKS

Geschiedenis & achtergronden

Dit overzicht met het achtergrondartikelen over Zaïre wordt regelmatig aangevuld.


    De wedergeboorte van Afrika:
    De paniek van de dinosauriërs
    24 MEI. 'A wind of change' waait over Afrika. De oude, autocratische kaste van stamhoofden wordt verjaagd door een nieuwe generatie machthebbers. Bovendien raken de Europese oud-koloniale machten hun invloed op het continent kwijt. Washington lijkt daarentegen op weg naar een 'leidende rol zonder precedent'. En de hamvraag is: blijft de rebellie beperkt tot Zaïre?

    Parijs verliest zijn greep op midden-Afrika
    24 MEI. Het was al mei. De troepen van Laurent-Désiré Kabila naderden de hoofdstad van Zaire en de Amerikaanse onderhandelaar, Bill Richardson, poogde de zieke Mobutu ervan te overtuigen dat de dagen van zijn presidentschap waren geteld. Een Franse diplomaat in Kinshasa uitte tegenover buitenlandse journalisten zijn misprijzen over wat hij beschouwde als Amerikaanse pressiepolitiek.

    Kabila zal het niet makkelijk krijgen
    20 MEI. Zal de Alliantie van rebellenleider Kabila bij elkaar blijven, nu ze de macht in het vroegere Zaïre veroverd heeft, vraagt Filip Reyntjens zich af. Er komt steeds meer verzet tegen de Tutsi-dominantie.

    'Hij mag niet sterven met z'n gestolen geld'
    17 MEI. Als een dief in de nacht verliet Mobutu Sese Seko gisteren de Zaïrese hoofdstad Kinshasa. De bewoners weten niet hoe ze moesten reageren op het goede nieuws. ,,Ik durf het niet te geloven'', zegt de straatverkoper van biscuitjes Jerome zenuwachtig.

    Mandela steekt in Zaïre zijn nek uit voor Afrika
    16 MEI. Zaïre is de echte testcase voor de ontluikende Zuidafrikaanse diplomatie in Afrika. Wenst de rest van het continent te luisteren naar de stem uit het zuiden?

    Mobutu's zeven miljard
    14 MEI. De zelfverrijking van Zaïre's president Mobutu is legendarisch. De Financial Times ging na om hoeveel geld het ongeveer gaat, waar het aan is besteed, en waar het vandaan komt. Het gaat om miljarden. De buitenlandse schuld van het land is inmiddels gigantisch, en het bruto nationaal produkt is nu 65 procent lager dan in 1958.

    De held van Kinshasa
    18 APRIL. Het wereldtitelgevecht boksen tussen Muhammad Ali en George Foreman vond in 1974 plaats in Zaïre. Filmer Leon Gast volgde Ali, orerend in de straten van Kinshasa en maakte de documentaire 'When We Were Kings' waarvoor hij dit jaar een Oscar kreeg.

    Medeplichtig voor het goede doel
    17 JAN. Er lijkt een kentering aan de gang in het denken over de zin van hulp, zowel ontwikkelingshulp als humanitaire hulp, vooral in Afrika. De gebeurtenissen in Somalië, Rwanda en Oost-Zaïre hebben dat denken in een stroomversnelling gebracht.

    Hulpverleners raken in het Afrikaanse conflict verstrikt
    7 JAN. 1996 Hulpverleners dikken de ellende in Afrika aan om geld in te zamelen ter bestrijding van diezelfde ellende. Evenmin als de politiek en de media wisten zij hoe te reageren op de nasleep van een massamoord begaan door een massa. Voedsel uitdelen en pleisters plakken, voor moordenaars en vluchtelingen gelijk: de valkuil van de hulpvaardigheid.

    Gekkenwerk voorkomen
    19 NOV. 1996 Gekkenwerk - dat was de kop die ik al bedacht had voor het artikel dat ik [J.L. Heldring - Red.], zoals gebruikelijk, enige dagen vóór het schrijven aan het concipiëren was. Het moest gaan over de pogingen een internationale strijdmacht op de been te brengen, die ervoor moest zorgen dat de honderdduizenden vluchtelingen uit Rwanda die in Oost-Zaïre zaten, niet als ratten zouden sterven - van honger of ziekten.

    'Vrede handhaven' is een moderne illusie
    16 NOV. 1996. Nu de Verenigde Staten eindelijk troepen en materieel hebben toegezegd, kan de militaire operatie in Zaïre weldra serieus beginnen. De aard van het ingrijpen, waarover langdurig en verwoed is onderhandeld, is slechts het eerste dilemma waarvoor het Westen zich in Afrika geplaatst ziet. De aanpak van de crisis in Zaïre is een klassieke illustratie van wat het Westen heeft geleerd - en in laatste instantie niet heeft geleerd - van eerdere interventies.

    Reflexen van verlamming
    De wereldgemeenschap als campingbaas van Afrika

    2 NOV. 1996 Een volledige oorlog tussen Rwanda en Zaïre lijkt nog slechts een kwestie van dagen. President Mobutu Sese Seko was lange tijd het boegbeeld van de natievorming in Zaïre, maar heeft uiteindelijk veel bijgedragen aan de crisis waarin het land nu verkeert. De wereldleiders weten zich geen raad meer met het zoveelste regionale conflict. Het lot van Afrika: steeds weer ontwikkelings- project, nooit een machtsbasis met politieke prioriteit.

    Een spoor van vuur
    Verscheurd Zaïre: de erfenis van 'Messias' Mobutu

    2 NOV. 1996. De moedige held die bij zijn overwinningen een spoor van vuur achter zich laat'. Dat was de naam die de president van Zaïre, Mobutu Sese Seko, zichzelf aan het begin van de jaren zeventig gaf. Mobutu bevond zich toen op het toppunt van zijn macht. Door de export van vooral koper en diamant ontwikkelde de voormalige Belgische kolonie zich snel. Mobutu, die een einde had gemaakt aan de etnische verdeeldheid in het land na de onafhankelijkheid in 1960, was voor velen het boegbeeld van het Zaïrese 'wonder'.

    Verkeerd geholpen
    2 NOV. 1996. In het ondoordringbare oosten van Zaïre is een burgeroorlog uitgebroken. Wat daar precies gebeurt is onduidelijk want in het tijdperk van onbeperkte communicatie is het ongeregeld krijgsbedrijf nog steeds ontoegankelijk voor de verslaggeving. Journalisten posteren zich met verrekijkers op het dak van het enige hoge gebouw in de wijde omtrek en vertellen elkaar wat zij in die wijde omtrek zien. De berichtgeving is dan ook opvallend eensluidend.

    Hart van Afrika staat in brand
    22 OKT. 1996 De diepe wond die de genocide van 1994 in Rwanda achterliet is gaan etteren en verspreidt zich in de wijde omgeving. Aangewakkerd door politici en militairen proberen Hutu's en Tutsi's, samen met aan hen gelieerde tribale groepen, elkaar uit te moorden in Burundi en Oost-Zaïre. De nationale strijdkrachten en milities van Zaïre, Rwanda en Burundi leveren hun bijdrage aan de gevechten.



    << nieuwsoverzicht

NRC Webpagina's
26 mei 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1997