U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 DOSSIER ZAÏRE

 INTRODUCTIE

 ACTUEEL

 NIEUWSOVERZICHT

 MOBUTU

 TIJDBALK

 GESCHIEDENIS & ACHTERGRONDEN

 KAARTEN

 FOTO'S

 LINKS

Actueel


Mobutu en Kabila spreken elkaar zaterdag
KINSHASA/KISANGANI, 1 MEI. De Zaïrese president Mobutu en rebellenleider Laurent Kabila zullen elkaar zaterdag ontmoeten aan boord van het Zuidafrikaanse oorlogsschip Outeniqua, in internationale wateren voor de kust van Zaïre en Angola.

De Amerikaanse onderhandelaar in Zaïre, Bill Richardson, prees gisteren Mobutu om zijn ,,intelligente gebaar'' dienaangaande. President Mobutu's zoon Nzanga zei twee dagen geleden nog dat besprekingen op zo'n schip voor zijn vader onaanvaardbaar zouden zijn. Met een ontmoeting als zodanig gingen Mobutu en Kabila al enkele weken geleden akkoord.

Kabila herhaalde gisteren alleen te zullen spreken over het vertrek van Mobutu als machthebber. ,,De besprekingen zullen alleen gaan over Mobutu en wat wij met hem doen. Onze compromisloze eis is dat hij de macht opgeeft en dat wij voor hem zorgen.'' Mobutu op zijn beurt, aldus zegslieden, ,,is niet van plan in vernedering te vertrekken.''

De rebellen zijn intussen begonnen grote aantallen vluchtelingen per trein naar Kisangani over te brengen, vanwaar de Verenigde Naties hen per vliegtuig naar Rwanda willen terugbrengen. De VN, die werden verrast door de komst van de eerste 1.500 Hutu-vluchtelingen, werden gedwongen in alle haast opvang te organiseren.

De rebellen verzetten zich in eerste instantie tegen de repatriëring van de in totaal meer dan 85.000 Rwandese vluchtelingen in het gebied, die vorige week na botsingen met lokale inwoners en rebelleneenheden de bush invluchtten. Na zware internationale druk, waarbij de rebellen werden beschuldigd van volkerenmoord, sloegen de rebellen om en eisten zij dat de VN alle vluchtelingen binnen 60 dagen zouden repatriëren. Volgens zegslieden plaatsen de rebellen de VN nu voor een geduchte uitdaging: of de vluchtelingen meteen repatriëren of publiekelijk erkennen dat zij daartoe niet in staat zijn. (Reuter, AFP)

(NRC Handelsblad / Buitenland, 1 mei 1997)

NRC Webpagina's
mei 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1997