U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 DOSSIER ZAÏRE

 INTRODUCTIE

 ACTUEEL

 NIEUWSOVERZICHT

 MOBUTU

 TIJDBALK

 GESCHIEDENIS & ACHTERGRONDEN

 KAARTEN

 FOTO'S

 LINKS

Mobutu


  Mobutu, de maarschalk die de Koude Oorlog overleefde
  Lef en listen van een luipaard
  President Mobutu Sese Seko van Zaïre ontvluchtte gisteren de hoofdstad Kinshasa met bestemming Gbadolite, het dorp van zijn vader. Hij droeg de ,,volledige regeringsmacht'' over aan generaal Likulia Bolongo, zijn laatste premier. In de bijna 37 jaar nadat de jonge kolonel zijn eerste staatsgreep pleegde, zwaaide 'de luipaard uit de Evenaarsprovincie' de scepter over Kongo-Zaïre, het grootste en rijkste land van Midden-Afrika.
  Wie is deze bebrilde, rijzige man met zijn luipaardmuts? Onder welk gesternte werd deze sergeant buiten dienst van het Belgische koloniale leger het langst regerende staatshoofd van Afrika bezuiden de Sahara?
  Mobutu werd geboren op 14 oktober 1930 in Lisala, een stadje aan de Zaïre in de noordwestelijke Evenaarsprovincie. Zijn vader, Albéric Gbemani, een Ngbandi uit het grensgebied met de Centraal-Afrikaanse Republiek, was er kok bij de substituut-officier van justitie, een zekere Delcourt. Albéric was de derde echtgenoot van Mobutu's moeder, Marie-Madeleine Yemo. Ze noemden hun zoon Joseph-Désiré ('Jef') Mobutu, naar zijn oom, de krijger-toverdokter Mobutu Seko Kuku. Delcourt werd meermalen overgeplaatst, eerst naar Coquilhatstad (nu Mbandaka), vervolgens naar Leopoldstad (het huidige Kinshasa), en het gezin van de kok verhuisde mee. Mobutu's biografen hebben zijn nederige afkomst stevig in de verf gezet, als om hem in te peperen dat de eretitels die hij later zou gaan voeren - Opperste Gids, Opperhoofd - niet waren ontleend aan het gezag der vaderen.

  Verscheurd Zaïre: de erfenis van 'Messias' Mobutu
  2 NOV. 1996 President Mobutu Sese Seko was lange tijd het boegbeeld van de natievorming in Zaïre, maar heeft uiteindelijk veel bijgedragen aan de crisis waarin het land nu verkeert.

  Mobutu's zeven miljard
  14 MEI 1997 De zelfverrijking van Zaïre's president Mobutu is legendarisch. De Financial Times ging na om hoeveel geld het ongeveer gaat, waar het aan is besteed, en waar het vandaan komt. Het gaat om miljarden.

  President van Zaïre viert luxe 'vakantie'
  24 OKT. 1996 De bezorgdheid over de gezondheid van de Zaïrese president, Mobutu Sese Seko, neemt toe, nu de strijd in het oosten van Zaïre zich uitbreidt. De 66-jarige, zieke president, die bekend staat als een van de rijkste mannen ter wereld, wordt omringd met geheimhouding en stille bewaking, twee Zwitserse specialiteiten.  << nieuwsoverzicht

NRC Webpagina's
17 mei 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1997