U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 DOSSIER ZAÏRE

 INTRODUCTIE

 ACTUEEL

 NIEUWSOVERZICHT

 MOBUTU

 TIJDBALK

 GESCHIEDENIS & ACHTERGRONDEN

 KAARTEN

 FOTO'S

 LINKS

Actueel


Kabila wil over twee jaar verkiezingen
KINSHASA, 26 MEI. Laurent Kabila, de nieuwe president van Congo, heeft gisteren gezegd twee jaar nodig te hebben om algemene verkiezingen uit te schrijven.

Troepen van Kabila's Democratische alliantie voor de bevrijding van Congo (AFDL) hadden het dit weekeind druk met de beveiliging van Kinshasa. Minister Kongolo van binnenlandse zaken waarschuwde inwoners het plunderen van bezittingen van Mobutu-loyalisten te staken en AFDL-troepen niet van valse informatie te voorzien om hun eigen oude rekeningen te vereffenen. Hij dreigde met lijfstraffen.

Een betoging van naar schatting duizend studenten tegen Kabila is zaterdag uiteengejaagd door soldaten, die salvo's in de lucht afvuurden. De studenten protesteerden tegen de aanwezigheid van Tutsi-soldaten uit Rwanda in Kinshasa. Etienne Tshisekedi, de oppositieleider die buiten het kabinet van Kabila is gehouden, maakte vrijdag ook al stemming tegen buitenlandse hulptroepen. Vijftig betogers werden aangehouden en in vrachtwagens afgevoerd, volgens een legerwoordvoerder naar hun campus. Journalisten die de arrestanten fotografeerden, moesten echter hun filmrolletjes inleveren. Een kleine 150 aanhangers van Kabila hielden een tegendemonstratie.

Ooggetuigen uit de westelijke havenstad Mbandaka melden dat Kabila's troepen daar op 13 mei zeker tweehonderd Hutu-vluchtelingen hebben vermoord. De vluchtelingen kwamen uit het dorp Wendji, waar eerder 140 man zouden zijn afgeslacht, en hoopten via de rivier te kunnen vluchten. Getuigen zagen dat mannen, vrouwen en kinderen op straat moesten liggen, waarna ze werden doogeschoten, met geweerkolven doodgeknuppeld of met bajonetten doorboord. De lijken zouden in de rivier zijn geworpen. Medewerkers van het Rode Kruis hebben journalisten in Wendji een vers massagraf getoond met 116 lijken. De AFDL is al eerder beticht van massamoorden onder vluchtelingen.

Ex-president Mobutu, die vrijdag in Marokko aankwam, zal volgens een Marokkaanse regeringswoordvoerder komende maand vertrekken naar Frankrijk. Premier Juppé van Frankrijk zei gisteren nog geen asielverzoek te hebben ontvangen. (AFP, Reuter)

(NRC Handelsblad / Buitenland, 26 mei 1997)

NRC Webpagina's
mei 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1997