U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Hoe wilt ú begraven worden?

HANS DULFER
Het is maar te hopen dat de programmamakers van Endemol donderdag niet naar NCRV's Praat Radio hebben geluisterd want dan zouden ze ongetwijfeld een fikse portie voer hebben gekregen voor een jaar lang tv-programma's van het ergste soort.

En het begon nog wel zo onschuldig in dat vaak toch wel oeverloze praatprogramma. Een achteloos interviewtje met een standhouder op de Uitvaart Beurs in Utrecht, daar kan toch geen bloed uit vloeien, zou je zo denken. Maar toch, al snel bleek dat ook die branche aan de vooravond staat van grote veranderingen.

De keuzemogelijkheid mag dan nog steeds beperkt zijn tot onder de zoden of in de fik, maar de uitvoering biedt steeds meer variatie, althans volgens de welbespraakte geïnterviewde uitvaartverzorger die in zijn enthousiasme af en toe zijn fantasie zelfs de vrije loop liet. Wat dachten we van een goed geoutilleerde pyramide om in begraven te worden. En wisten we wel van de nieuwe manier van as verstrooien? Op zee of in een beperkt graslandje? Kom op zeg, met die schamele restanten valt heel wat meer te doen. Urnen in alle soorten en kleuren zijn er tegenwoordig te koop. Voor in de boekenkast komt er een met een glazen kaft. De waterbestendige uitvoering voor in het aquarium om de overledene z'n laatste rust te gunnen tussen z'n favoriete guppy's is momenteel een echte topper. En wist meneer NCRV al van de nieuwste trend om iedere overledene een eigen website te geven met het al of niet interessante levensverhaal voor wereldwijde geïnteresseerden?

Het is toch spijtig dat NCRV's boegbeeld Sjors Fröhlich niet kan ingrijpen omdat hij met Paul de Leeuw wat bijschnabbelt in Australië, want Sjors pikt niet altijd alle onzin. Maar de dienstdoende Fröhlich-vervanger meent dat het tijd is om het Nederlandse volk eens te vragen hoe ze de eigen uitvaart verzorgd zouden zien.

En dan wordt het al snel duidelijk dat de dood behoorlijk leeft onder de Nederlandse radioluisteraars en dat de uitvaart zich best zou lenen voor een Big Brother-achtige serie. Binnen luttele seconden staat de NCRV telefoon roodgloeiend van de bellers die zich verdringen om hun favoriete eigen uitvaart zo plastisch mogelijk te vertellen. De bluffers onder hen hebben het over een groot spectaculair feest waarbij opmerkelijk vaak de term 'houseparty' valt en er is er ook een bij die een graf zonder een bijdrage van Meat Loaf maar niets vindt. Een andere beller wil z'n as gedeponeerd zien op de middenstip van de plaatselijke voetbalclub en zelfs wil een van de adspirantlijken zich na overlijden onmiddellijk laten balsemen om dan, nadat zijn organen ten behoeve van de wetenschap in het Dijkzicht ziekenhuis zijn achtergebleven, zijn restanten in de Rijnmond afvalcentrale te laten verwerken tot kompost en te gebruiken in een derdewereldland.

Het uur NCRV Praat Radio blijkt veel te kort om de plotselinge opstekende openhartigheid over zo'n toch precair onderwerp recht te doen en je hoort de presentator blij worden als de Radio Nieuwsdienst in zicht komt. Nog even probeer ik zelf de NCRV te bellen, maar er is geen doorkomen aan. Niet dat ik plannen heb, maar tijdens de uitzending werd ik plotseling herinnerd aan de laatste wens van de vroeg overleden blinde multi-instrumentalist Roland Kirk die vooral bekendheid kreeg door het bespelen van drie saxofoons en een neusfluit tegelijk.

Kirk had vlak voor zijn dood bedongen dat hij gecremeerd moest worden en dat men een gedeelte van zijn as zou vermengen met een flinke portie hoogwaardige marihuana die dan door de aanwezigen opgerookt zou worden zodat ze nog een keer flink stoned van hem werden. Voor de niet- rokers moest van de overgebleven as een smakelijke hashtaart gebakken worden waarover Kirk te kennen had gegeven dat het hem na zijn dood erg zou behagen om nog enige dagen in de ingewanden van zijn nabestaanden te verblijven om dan vervolgens via de endeldarm het lichaam te kunnen verlaten. Had er volgens mij best tussen gepast dit verhaal!

NRC Webpagina's
2 OKTOBER 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Ik lach om niet te huilen
(25 september 2000)
VPRO breekt belofte
(18 september 2000)
Alles wat riekt naar klank
(11 september 2000)
Allemaal naar de NROD!
(4 september 2000)
BNN beroert de radio
(28 augustus 2000)
Ûûûûûûh...
(21 augustus 2000)
Radio 1 wordt er niet beter op
(14 augustus 2000)
Niet te koop
(7 augustus 2000)
Boeddha is boos
(31 juli 2000)
Met een kristalletje de wereld rond
(24 juli 2000)
Wij willen Wielaert
(17 juli 2000)
De etterbak van het peloton
(10 juli 2000)
Nachtelijke reis
(3 juli 2000)
Voetbal op de radio
(26 juni 2000)
Oren wassen
(5 juni 2000)
'Jazz is een plicht'
(29 mei 2000)
Hemelse modder
(22 mei 2000)
De toekomst van de radio
(8 mei 2000)
Ochtendmensen
(1 mei 2000)
Red Beatrix!
(17 april 2000)
Spervuur
(10 april 2000)
Opwindende radiotijden
(3 april 2000)
De lof der vrijzinnigheid
(27 maart 2000)
Tijdsbeeld in geluid
(13 maart 2000)
Een voorbeeld voor Radio 1
(6 maart 2000)
Radio op cd
(28 februari 2000)
Pete Felleman (1921-2000)
(21 februari 2000)
Internet op de radio
(14 februari 2000)
Bedroevend nieuws
(7 februari 2000)
Nieuws moet niet leuker
(31 januari 2000)
De macht van het getal
(24 januari 2000)
Muzikaal verhaal
(17 januari 2000)
Ons nationaal product
(10 januari 2000)
De eerste Millennium-placenta
(3 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad