U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Muzikaal verhaal

MARKUS MEULMEESTER
Wie heeft nooit eens het verlangen om lui en onderuitgezakt met een glas kruidenthee of iets sterkers, een paar uur lang een 'bombardement' van harmonieuze muziek te ondergaan? Dat kan eigenlijk al twintig jaar met het programma Easy Listening van de AVRO dat in de nacht van zaterdag op zondag op Radio 1 & 2, tussen twaalf en twee wordt uitgezonden. Het is het best beluisterde nachtprogramma bij de publieke omroep.

Presentatrice Audrey van der Jagt zorgt met haar 'warme' stem voor een scala van zoetgevooisde klanken van onder anderen Charles Aznavour, Billie Holiday, Dionne Warwick, Tony Bennett, Gilbert Bécaud, Astrud en Joao Gilberto, Leonard Cohen, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Doris Day, Peggy Lee, Janis Ian en Mel Tormé.

Het programma trekt circa 76.000 mensen, wat veel is in vergelijking met de luisterdichtheid op de overige dagen van de week op dat tijdstip: slechts 35.000. "Een nachtprogramma is heel anders dan programma overdag", licht programmamaker Imme Schade van Westrum toe, "maar het programma, dat overigens live wordt uitgezonden, heeft wel een marktaandeel van 13 procent en dat is weer erg hoog."

Schade van Westrum stelt ook de muziek voor het zondagochtendprogramma Mezzo op Radio 2 samen dat sinds vorig jaar gepresenteerd wordt door Robert Long. "Daar luisteren nu zo'n 355.000 mensen naar. En daarmee zijn we terug op het aantal luisteraars uit de tijd dat Willem Duys het programma presenteerde en dat toen Muziekmozaïek heette."

's Nachts wordt er, volgens Schade van Westrum, anders en beter geluisterd. Het tempo ligt lager dan op de dag en de luisteraars willen ook dat er samenhang in de muziek zit. "Geen house en hits maar informatieve muziek. Ik draai soms een instrumentaal nummer van acht minuten. Dat mag overdag niet eens." In de uitzending moet volgens hem zo weinig mogelijk worden gesproken en hij denkt dat de luisteraars "vooral studenten en muziekfreaks" kiezen voor kwaliteit. "De muziek moet een doorlopend verhaal hebben of het nu bossanova, film- of wereldmuziek is. Elke plaat moet een reden zijn voor de volgende. Het moet muzikaal goed in elkaar zitten. Dat is ook de enige manier waarop ik kan werken. De luisteraar mag het verhaal zelf ontdekken, zonder dat het wordt verteld."

De programmamaker, die al vanaf het prille begin aan het programma verbonden is, selecteert ook de lichte en klassieke muziek in de KLM- vliegtuigen. De korte toelichtingen worden altijd door internationale musici gegeven. "Door mijn werk voor KLM zijn de artiesten eerder genegen met mij te praten."

De formule van het programma is nauwelijks gewijzigd en zal ook niet veranderen. In 1994 verving voormalig nieuwslezeres Audrey van der Jagt, Tosca Hoogduin die met pensioen ging. Daarmee verdween wel de door haar bedachte introductie die nog steeds geldt: "Voor wie wil gaan slapen, maar nog niet kan. Voor wie kan gaan slapen maar nog niet wil."

Ook de herkenningstune van de uitzending staat nog als een huis; het is het uit 1980 daterende nummer Tsumagoi van de Japanse saxofonist Sadao Watanabe. Schade van Westrum: "Ook de eindtune Boanoite - goedenacht - is van hem. Luisteraars vragen wel eens of ze die nummers ergens kunnen bestellen maar helaas is de plaat nergens meer te krijgen."

Spil en plechtanker bij het begin van het tweede uur is steevast een nummer van 'the Voice' Frank Sinatra. "Toen hij overleden was wilden we daarmee stoppen maar er zijn een hoop Sinatra-fans die naar het programma luisteren. Er zijn er zelfs die als ze een uitzending hebben gemist per se willen weten welk nummer we hebben gedraaid."

Het zijn niet alleen 'bekende crooners' te horen. Ook popidolen zoals Sting, Bruce Springsteen, Elton John en George Michael krijgen een plaats in de uitzending, Bijvoorbeeld Sting die Sinatra vertolkt of Springsteen die een akoestisch nummer brengt. "Geen Stones", zegt Schade van Westrum, "want daar kan ik echt niks mee." Muziek, zo blijkt maar weer, is toch pure emotie.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Ons nationaal product
(10 januari 2000)
De eerste Millennium-placenta
(3 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)