U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Voetbal op de radio

HANS DULFER
Kenners zeggen vaak dat je voetbal op de televisie beter kan volgen met het tv-geluid af en het commentaar op de radio aan. Dat viel me eerlijk gezegd niet mee bij Nederland-Joegoslavie van afgelopen zondag. Rappatongo Jack van Gelder is weliswaar een stuk enthousiaster dan z'n tv-collega Theo Reitsma, maar irriteert ook bijzonder met het ongenuanceerd in het rood brullen van de microfoon bij een doelpunt en dat was helaas nogal eens het geval bij deze wedstrijd. Voeg daarbij de ongevraagde en toch voor niemand op het veld verstaanbare voetbaltechnische adviezen die van Gelder te pas en te onpas het Nederlands elftal meent te moeten geven, en het zal duidelijk zijn dat het radio-verslag ook geen garantie is voor optimaal genieten van een voetbalwedstrijd op de tv. Nu heb ik al vaker ontdekt dat het combineren van grootheden die ogenschijnlijk niets met elkaar uit te staan hebben, tot verrassende en vooral spannende resultaten kan leiden, en daarom besloot ik dit keer de tv-beelden niet te voorzien van het Radio 1 commentaar van Van Gelder en consorten, maar met de geluiden van de overige ter beschikking staande radiozenders. Het resultaat mocht er zijn.

In de openingsfase van de wedstrijd, toen de monsteroverwinning zich zeker nog niet aftekende en Van der Sar tot twee keer toe zeer reddend moest optreden, had ik afgestemd op Radio 2 waar op dat moment het VARA-programma De bovenste Plank van start gaat met een opname van Ramses Shaffy en Liesbeth List die om het hardst Het Gras zal altijd groener zijn staan te zingen met een passie en dramatiek die het kort daarvoor fiks uit de maat gezongen Wilhelmus in de Kuip ver te boven gaat. Nog fraaier is even later de toevallige combinatie van een theatraal vallende Kluivert met de live-opname van Liesbeth List en de leadzanger van de populaire Friese groep de Kast in de afschuwelijke tearjerker de Pastorale. En dat is toch bijzonder want zowel de Pastorale als de irritante verongelijkte bekkentrekkerij van Kluivert na een geïncasseerd duwtje zijn op zichzelf eigenlijk niet te pruimen, maar in combinatie overtreft het elk commentaar van ons verslaggevers-gilde. Het eerste doelpunt valt al snel tijdens Met de Gordijnen dicht van Conny van den Bos en als Davids dan ook nog eens z'n directe tegenstander onder het gras schoffelt midden in een bombastisch stuk van de groep Cadans besluit ik snel over te schakelen naar Business Nieuws Radio waar verrassend op dat moment een cd van mijn eigen dochter opstaat die de dan net ontstane feestvreugde over Kluiverts tweede doelpunt beter weergeeft dan de ongecontroleerde krop-keel-kreten van Van Gelder.

Het commentaar van Cruijff in de pauze meng ik voor het gemak half om half met zanger Stef Bos die op dat moment op Radio 2 te horen is, en dat verduidelijkt een boel van zowel Cruijffs mimiek als zijn theorieën. Als de tweede helft begint probeer ik Radio 3 even, maar dat werkt niet want het gebral op die zender toont opvallend veel gelijkenissen met het tv of radiocommentaar op de wedstrijd . Radio 4 biedt wel wat soelaas met AVRO's Jacco's keus maar het toch op papier zo voetbal-interessante IKON-programma De andere Wereld van Zondagmiddag met "cultuur, godsdienst en muziek" op Radio 5 dat ik had uitgekozen om de rest van de tweede helft te begeleiden blijkt, voor mij tenminste, onvindbaar op de middengolf. Het is dan uiteindelijk de Concertzender die met het draaien van een opname van een ellenlange solo van trompettist Miles Davis, en al even lange solo's van z'n begeleiders, garant staat voor een schitterende begeleiding van het verdere scoreverloop en als dan het enige tegendoelpunt van de Joego's in een drumsolo valt, heb ik de leukste voetbalavond sinds jaren gezien en gehoord.

NRC Webpagina's
26 JUNI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Oren wassen
(5 juni 2000)
'Jazz is een plicht'
(29 mei 2000)
Hemelse modder
(22 mei 2000)
De toekomst van de radio
(8 mei 2000)
Ochtendmensen
(1 mei 2000)
Red Beatrix!
(17 april 2000)
Spervuur
(10 april 2000)
Opwindende radiotijden
(3 april 2000)
De lof der vrijzinnigheid
(27 maart 2000)
Tijdsbeeld in geluid
(13 maart 2000)
Een voorbeeld voor Radio 1
(6 maart 2000)
Radio op cd
(28 februari 2000)
Pete Felleman (1921-2000)
(21 februari 2000)
Internet op de radio
(14 februari 2000)
Bedroevend nieuws
(7 februari 2000)
Nieuws moet niet leuker
(31 januari 2000)
De macht van het getal
(24 januari 2000)
Muzikaal verhaal
(17 januari 2000)
Ons nationaal product
(10 januari 2000)
De eerste Millennium-placenta
(3 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad