U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Nachtelijke reis

MARKUS MEULMEESTER
Het NCRV-radioprogramma Nachtlicht moet hét podium voor verhalenvertellers worden, vinden de 42-jarige presentator Jelle Koolstra en zijn collega Joga Brouwers. Nachtlicht wordt in de nacht van zondag op maandag van één tot zes uur uitgezonden.

Beginnende schrijvers, tekstschrijvers, muzikanten en luisteraars moeten in het al ruim twee jaar bestaande, maar lang niet bij iedereen bekende programma hun verhaal kwijt kunnen. In allerlei vormen: dagboekfragmenten, bizar, sterk, onwaarschijnlijk, sciencefiction, dromen, passie, verzet, rituelen, reisimpressies, fantasie en gedichten. Zo was er de afgelopen maand een wedstrijd voor schrijvers van spannende korte verhalen. Dick van der Plas uit het Friese Kollum ontving de te winnen Nachtlichttrofee.Ook de scherts ontbreekt niet. Om half twee draagt de 7-jarige Simon een opgenomen kritisch/moralistische beschouwing voor die tot nadenken moet stemmen en rond half zes de slaapverwekkende belevenissen van tante Til en oom Bob.

Brouwers legt uit dat achter het 'statement' van Simon de volgende gedachte zit. "We hebben bewust voor een kind gekozen omdat 's avonds ouders hun kinderen voor het slapen gaan verhaaltjes voorlezen. In onze uitzending hebben wij het omgedraaid en laten een kind een verhaaltje voor volwassenen vertellen."

Dat het programma een lichtvoetig en amuserend karakter zou hebben, ontkent Koolstra die de formule bedacht. "Wij zijn eerder te zwaar. 's Nachts is er ruimte voor een inhoudelijk gesprek. Ook praat men over de liefde tot God, want juist bij de NCRV moet daar een plek voor zijn. In elke uitzending zit om half vier een bijbelverhaal en dominee Nico ter Linden met zijn 'Het verhaal gaat' hebben we ook in de uitzending gehad. Dat is niet lichtvoetig."

In de vijf uur durende uitzending passeren zo'n twintig verschillende verhalen de revue. Daar kunnen dan ook gesprekken en boekfragmenten van bekende schrijvers zoals Harry Mulisch, Maarten Biesheuvel, René Appel, Maarten 't Hart, Thomas Rosenboom, Helga Ruebsamen, Manon Uphoff en K. Michel bijzitten.

De zevenkoppige redactie werkt intensief met internet. De site is echter nog volop in ontwikkeling. Koolstra: "Het gebruik van internet zien wij als een toegevoegde waarde. In de uitzending gaan we vaak niet langer dan zeven minuten op een onderwerp in. Maar op onze site laten we Helga Ruebsamen in een audiofragment vijftien minuten uit haar boek voorlezen. Voor ons is internet complementair."

Behalve verhalenverteller Daan de Wit en een rubriek met nieuwe boeken zitten er in elke uitzending ook reportages van verslaggeefster Ireen Oostveen. Recent nog over heksenrituelen en zonnewendes, het bruisende nachtleven van bejaarden en krentenbollen in San Francisco. Verder vertellen Radio 1-correspondenten aan de andere kant van de wereld over het leven en gebeurtenissen daar. Koolstra: "Wij bellen dan live met zo'n man of vrouw over allerlei onderwerpen. En zij vinden het leuk om te doen. Ze hebben meer tijd dan de toegestane 1 2 minuten in de nieuwsjournaals."

Uiteraard is er verhalende muziek en muzieksamensteller Harjo Thijs zoekt voor de circa veertig nummers per nacht meestal de relatie met het thema. Dus veel zangers met gezongen verhalen zoals Bob Dylan, Neil Young, Stef Bos en Thé Lau.

In augustus wordt een maand lang aandacht besteed aan het 'onuitputtelijke' thema liefde. In al haar facetten, zo is de bedoeling. Van seks tot overspel, erotiek, verleiding, betaalde liefde, vrije liefde, platonische liefde en vergeving. En in september staat de nacht van de vertelkunst op het programma. "Wij willen", zo onderstreept Koolstra, "het programma een avontuurlijk en reislustig karakter geven. Net zo reislustig als Joga want die was voor ze hier werkte stuurman."

Een stuurman op de radio? Brouwers knikt. Maar dat is echt een ander verhaal.

Nachtlicht, zondagnacht, Radio 1 & 2, 1.00-6.00u. www.ncrv.nl/nachtlicht

NRC Webpagina's
3 JULI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Voetbal op de radio
(26 juni 2000)
Oren wassen
(5 juni 2000)
'Jazz is een plicht'
(29 mei 2000)
Hemelse modder
(22 mei 2000)
De toekomst van de radio
(8 mei 2000)
Ochtendmensen
(1 mei 2000)
Red Beatrix!
(17 april 2000)
Spervuur
(10 april 2000)
Opwindende radiotijden
(3 april 2000)
De lof der vrijzinnigheid
(27 maart 2000)
Tijdsbeeld in geluid
(13 maart 2000)
Een voorbeeld voor Radio 1
(6 maart 2000)
Radio op cd
(28 februari 2000)
Pete Felleman (1921-2000)
(21 februari 2000)
Internet op de radio
(14 februari 2000)
Bedroevend nieuws
(7 februari 2000)
Nieuws moet niet leuker
(31 januari 2000)
De macht van het getal
(24 januari 2000)
Muzikaal verhaal
(17 januari 2000)
Ons nationaal product
(10 januari 2000)
De eerste Millennium-placenta
(3 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad