U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Bedroevend nieuws

HANS DULFER
Je zou haast denken dat het komkommertijd is op de Nederlandse radio, want hoe is het anders mogelijk dat de Radio Nieuwsdienst een hele dag om het uur aandacht heeft besteed aan het uiteenvallen van de Urban Dance Squad na 13 jaar van constante interne onenigheid met diverse herstarts en even vele jaren van mateloos moeilijk doen tegen alles in de muziekbizz dat maar even in hun directe omgeving kwam.

Maar jawel hoor, met een grafstem waarop je tevergeefs wacht bij een legionella-uitbraak in West-Friesland werd door de nieuwsvoorlezer op meer dan plechtige wijze bekendgemaakt dat rapper annex zanger Rudeboy de Urban Dance Squad had opgeheven i.v.m. het vertrek van gitarist René van Barneveld, die het geestelijk en lichamelijk niet meer kon opbrengen om z'n instrument te bespelen en ook nog eens met de Nederlandse Pop-pers te communiceren over de net uitgekomen nieuwe cd. Nu is dat laatste ook echt geen sinecure, dat is zeker waar, maar iedereen in de pop- en aanverwante muziek kent toch wel het spreekwoord over de kop die boven het maaiveld uitsteekt en genadeloos afgemaaid wordt en dan vooral als een van die koppen zich af en toe manifesteert met een commandobaret en een speelgoedgeweertje en bovendien in z'n vrije tijd meedoet aan de Prodigy Playback Show met een heel ander bandje.

De vraag is dan ook wie bij de Radio Nieuwsdienst de keus maakt om dit haast lachwekkende 'nieuws' aan het volk toe te vertrouwen. Is het soms een sluwe undercovermedewerker van het monopolistische boekingsbureau Mojo dat de Urban Dance Squad jarenlang onder contract had en zeker niet schroomde om de toch heus wel aanwezige potentie van de groep voor het gemak te vertienvoudigen met euforische perscommuniqués over succesvolle USA-tournees die achteraf voorprogramma's bleken te zijn en mega cd-verkopen in Japan die, vergeleken met de Nederlandse cd-markt, net in de buurt kwamen van het gemiddelde in eigen beheer uitgebrachte werkje. Misschien, maar het kan daar op die redactie van de Nieuwsdienst natuurlijk ook een bedroefde ex-fan zijn geweest, die zich met tranen in de ogen nog als de dag van gisteren weet te herinneren hoe hij tijdens het optreden van de Squad op Pink Pop ladderzat van het warme bier kotsend over de hoofden van z'n al even dronken medestudenten richting podium ge-crowd-surfed werd om daar liefdevol opgevangen te worden door de kaalkoppen van de Pink Pop-ordedienst die de UDS moest beschermen tegen baldadigheid die ze zelf maar al te gretig opriepen. Of zit er op de redactieburelen iemand die werkelijk gelooft dat de ook met gitaarriffs, rap en funk invloeden opererende Amerikaanse bands als Rage Against The Machine het procédé van de UDS hebben gestolen. Het lijkt haast niet mogelijk dat daar nog iemand met muzikaal verstand intrapt.

Nee hoor de werkelijke reden van zo'n 'man-bijt-hond'-radionieuwsitem over de UDS, die vermoedelijk over drie weken eensgezind hun reünie-tour 2000 starten, komt voort uit de bijna lachwekkende drang van de Radio Nieuwsdienst om wat alternatief nieuws toe te voegen aan de strenge kost die normaliter wordt uitgezonden. Dat is al een tijdje openlijk merkbaar en een ongepaste trend aan het worden. Items over volkerenmoorden of vliegtuigrampen worden de laatste tijd niet zelden gelardeerd met even plechtig gebrachte nieuwsfeiten over de uitreiking van de Klap Flap aanmoedigingsprijs aan de schrijver Joop Knol voor zijn boek Jolie het konijn of de uitslag van een bevolkingsonderzoek in Almere naar het gebruik van studentenhaver onder 55-plussers.

Kortom en helaas languit, het bericht van het teloorgaan van de Urban Dance Squad kan dus veilig ook in die categorie 'gezelligheidsnieuws zonder waarde' opgeborgen worden, hoe jammer het ook eigenlijk is dat zo'n bandje door stomme ruzietjes niet meer bestaat.

NRC Webpagina's
7 FEBRUARI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Nieuws moet niet leuker
(31 januari 2000)
De macht van het getal
(24 januari 2000)
Muzikaal verhaal
(17 januari 2000)
Ons nationaal product
(10 januari 2000)
De eerste Millennium-placenta
(3 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)