U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Wij willen Wielaert

GUUS VAN HOLLAND
Wat is er mijn gehoororgaan aan de hand? Is het niet toegerust voor zoveel lawaai, zoveel getetter en zoveel geschreeuw? Zijn mijn oren niet meer op hun taak berekend? Kan ik niet meer tegen radio, niet meer tegen de opgewonden stemmen van dj's en sportverslaggevers? Wat is er mis met mijn overspannen zintuigen?

Als ik er zin in heb, of als ik niet in staat ben om naar de tv- reportages te kijken, luister ik naar Radio Tour, op Radio 1. Want, als diepgewortelde wielerliefhebber en oud-Tourverslaggever (15 maal) wil ik volgen wat zich afspeelt in de Tour de France, sinds mijn jeugd een onmisbaar evenement in de maand juli. Jan Cottaar heb ik gehoord, Theo Koomen, Harry Jansen, Jacques Chapel en al die verslaggevers die ons deelgenoot maakten van de prestaties die de Nederlandse en de buitenlandse wielrenners leverden. Altijd was het spannend, spannender dan ik zelf van nabij (als aanwezige verslaggever) meemaakte - zet het geluid van de televisie uit, luister naar het radioverslag en huiver.

Ik hoor trompetgeschal van Herb Alpert, alsof ik naar het verslag van de paardenkoersen luister. Maar het is slechts een aankondiging van het etappeverslag van de Tour de France. Wat gaat er gebeuren? Welk feest staat ons nu weer te wachten? Na het hysterische geschreeuw van onze radioverslaggevers ten tijde van het EK voetbal ben ik op mijn hoede. Ze gaan toch niet weer doen alsof 'Oranje' de wereld beheerst?

Het moet gezegd: Andy Houtkamp en Sjors Fröhlich (de alerte maar ondeskundige verslaggevers) blijven on-Hollands koel. Ze doen hun werk, vertellen wat er gaande is en vergeten niet duidelijk te maken dat de Hollandse renners veel tekort komen. En in de studio doet Tom van 't Hek zijn best om te tonen dat hij iets van topsport (dus ook wielrennen) begrijpt, blijkt Clairy Polak een nieuwsgierige, kritische journaliste die het wezen van de wielersport probeert te doorgronden en blijkt Jan Douwe Kroeske zowaar ervaringsdeskundige zodra het gaat over grensverleggende avonturen. Een verademing zijn de relevante gesprekken die Jeroen Wielaert als deskundige met deskundigen voert. Waarom niet veel meer Wielaert, een liefhebber die kennis niet laat ontaarden in amusement?

Gedurende een hele lange middag worden Tour-ervaringen herbeleefd met oud-renners en deskundigen. Soms is het interessant. Maar meer dan een halfuur over de darmstoorniseen van Jans Koerts, mijn God. Wat ik beweren wil: een middag Tour op de radio neigt naar ethervervuiling. Amusement? Nee! Zoals mijn vrouw, naast me in de auto gezeten, zei: "Een hele middag schreeuwen over wielrennen, voetballen, roeien en zwemmen. Wie wil dat allemaal horen?"

Toch wil het oor ook wat, nietwaar. Maar waarom menen radioverslaggevers zich zo te moeten opwinden om hun verhaal geloofwaardig te maken? Wie schreeuwt dat het mooi is, wie schreeuwt dat het zo fantastisch is, wie de overtreffende trap in zijn stemgeluid aanbrengt, wordt ongeloofwaardig. Die neemt zijn toevlucht tot de televisiereportage. Mart Smeets en Erik Breukink zijn soms aangename boodschappers op de NOS-televisie. Wie Eurosport (met de immer kritische ex-renner Roger de Vlaeminck) en de Vlaamse televisie (met de deskundige Mark Wuijts en de lucide Mark Uijtterhoeven) heeft gehoord, haast zich indien mogelijk de televisie aan te zetten. Opdat hij zich niet overgeleverd voelt aan de verslaggeving van Radio Tour. Er is meer nodig om de volgers van de wielersport aan zich te binden dan vlotte muziek, 'leuke' quizjes en gebrul over renners van de Rabobankploeg die zowaar over de bergen heenkomen. Wanneer de finish volgens Radio Tour in zicht komt, word ik gek. Niet van de spanning, maar van de trompetmuziek die mij ervan wil overtuigen dat de hemel opengaat.

Iedere dag trompetgeschal maakt mij sceptisch en bovenal cynisch.

NRC Webpagina's
17 JULI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

De etterbak van het peloton
(10 juli 2000)
Nachtelijke reis
(3 juli 2000)
Voetbal op de radio
(26 juni 2000)
Oren wassen
(5 juni 2000)
'Jazz is een plicht'
(29 mei 2000)
Hemelse modder
(22 mei 2000)
De toekomst van de radio
(8 mei 2000)
Ochtendmensen
(1 mei 2000)
Red Beatrix!
(17 april 2000)
Spervuur
(10 april 2000)
Opwindende radiotijden
(3 april 2000)
De lof der vrijzinnigheid
(27 maart 2000)
Tijdsbeeld in geluid
(13 maart 2000)
Een voorbeeld voor Radio 1
(6 maart 2000)
Radio op cd
(28 februari 2000)
Pete Felleman (1921-2000)
(21 februari 2000)
Internet op de radio
(14 februari 2000)
Bedroevend nieuws
(7 februari 2000)
Nieuws moet niet leuker
(31 januari 2000)
De macht van het getal
(24 januari 2000)
Muzikaal verhaal
(17 januari 2000)
Ons nationaal product
(10 januari 2000)
De eerste Millennium-placenta
(3 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad