U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Rechtszaak Bouterse

Nieuws

Proces

Aanloop tot het proces

Links

Aanloop tot het proces

Bouterse krijgt zestien jaar cel
(17 juli 1999)
De Haagse rechtbank heeft de voormalige Surinaamse legerleider Desi Bouterse gisteren veroordeeld tot de zwaarste straf die ooit in een drugszaak in Nederland is opgelegd: 16 jaar cel en 4,6 miljoen gulden boete.

Magistraat viert triomf
(17 juli 1999)
Bouterse is volgens de rechtbank de onbetwiste leider van het Suri-drugskartel. Officier van justitie E. Harderwijk beleeft zijn finest hour.

Uit het vonnis
(17 juli 1999)
"Als militair bevelhebber van Suriname beschikte verdachte (Bouterse, red.) in de periode 1989 tot 1992 aldaar over veel macht, ook buiten strikt militaire aangelegenheden. Zo konden personen die uitvoer van cocaïne, in het bijzonder naar Nederland, overwogen, in feite niet buiten verdachte om. Daarbij stimuleerde hij die export, liet hij tevens partijen voor zijn eigen rekening verzenden en gaf hij leiding aan de vervaardiging van cocaïne in laboratoria in het binnenland van Suriname".

'Ontmantelen Surikartel onhaalbaar'
(17 juli 1999)
De zaak-Bouterse moest een low-profile proces worden. Dat zegt officier van justitie E. Harderwijk in het enige interview dat hij geeft over de strafzaak tegen het Suri- drugskartel.

Dikke eis in dikke drugszaak tegen Bouterse
(1 juli 1999)
"Een dikke zaak", noemde officier van justitie E.Harderwijk het proces tegen de vermeende drugsbaron D. Bouterse. Hij eiste een maximale straf van zestien jaar cel en vijf miljoen gulden boete.

Eis tegen Bouterse van zestien jaar
(30 juni 1999)
Wegens grootschalige cocaïnehandel heeft het OM vanmiddag een gevangenisstraf van zestien jaar en een geldboete van vijf miljoen gulden geëist tegen de voormalige legerleider van Suriname Desi Bouterse.

Kroongetuige zwijgt wegens 'bedreiging'
(15 juni 1999)
De kroongetuige van het Haagse openbaar ministerie in de drugszaak tegen de voormalige Surinaamse legerleider D. Bouterse heeft vanochtend wegens verscheidene bedreigingen geweigerd een verklaring af te leggen.

Zwijgende, bange getuige nieuwe tegenslag justitie
(15 juni 1999)
Een nieuwe tegenslag voor het openbaar ministerie. Kroongetuige Patrick in de zaak tegen Bouterse durft niet meer te praten.

Bouterse jr. uit Brazilië teruggeroepen
(26 april 1999)
Dino Bouterse, de zoon van de voormalige legerleider, wordt volgens diplomatieke bronnen door de Surinaamse regering teruggetrokken uit Brazilië. Hij werkt daar als derde secretaris op de ambassade.

Bouterse ziet af van vrijgeleide
(24 april 1999)
De van grootschalige drugshandel verdachte ex- legerleider van Suriname, D. Bouterse, zal geen gebruik maken van het aanbod van de Haagse rechtbank om als vrij man een getuigenverklaring in Nederland af te leggen.

Bouterse is spil in cocaïnehandel
(19 april 1999)
De Braziliaanse tv-zender TV-Globo beschuldigt voormalig legerleider Desi Bouterse ervan een grote rol te spelen in de cocaïnehandel richting Brazilië. Als een van zijn belangrijkste zakenpartners wordt Rupert Christopher genoemd, de huidige Surinaamse ambassadeur in Brasilia.

Belastende verklaring tegen Desi Bouterse
(16 april 1999)
In het strafproces tegen de Surinaamse ex-Adviseur van Staat Desi Bouterse beschikt justitie in Den Haag sinds vorige maand over een uiterst belastende verklaring van kroongetuige Patrick van L.

Gekruisigde Bouterse herrijst
(12 april 1999)
Desi Bouterse riep zaterdag zijn aanhang bijeen om zijn visie te geven op zijn ontslag als Adviseur van Staat. Zijn toon was onverwacht mild.

Vrijgeleide voor getuige Bouterse
(9 april 1999)
Het Haagse openbaar ministerie moet de voormalige Surinaamse legerleider en drugsverdachte D. Bouterse een vrijgeleide geven, zodat hij in Nederland een getuigenverklaring kan afleggen.

Vrijgeleide voor getuige Bouterse een meesterzet
(9 april 1999)
Een vrijgeleide voor een getuige die zelf nog als verdachte moet voorkomen, is geen alledaagse zet in een strafzaak. Maar het overkomt nu Desi Bouterse.

'Bouterse heeft alles verziekt in dit land'
(7 april 1999)
Nederland terecht voor cocaïnehandel. Maar ook in Suriname zelf wordt de doorvoer van drugs bestreden.

Suriname levert Bouterse nooit uit
(7 april 1999)
Op het proces tegen Bouterse heeft de politieke val van de ex- legerleider waarschijnlijk geen invloed.

Bouterse weg als Adviseur van Staat
(6 april 1999)
President Jules Wijdenbosch van Suriname heeft zaterdag de voormalige legerleider Desi Bouterse ontslagen als Adviseur van Staat.

Bouterse predikt al langer vanaf de zijlijn
(6 april 1999)
De kogel is door de kerk: president Wijdenbosch breekt met zijn voormalige mentor Bouterse. Suriname houdt zijn hart vast.

Exit Desi?
(6 april 1999)
In Suriname heeft zich een opmerkelijke ontwikkeling in de lokale strijd om de macht voorgedaan. President Jules Wijdenbosch heeft zijn kompaan en politieke peetvader Desi Bouterse aan de kant gezet als adviseur van staat. Weliswaar behoudt Bouterse als voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) nog de mogelijkheid om enige invloed uit te oefenen, zijn rol als de informele politieke machthebber in Suriname lijkt te zijn uitgespeeld.

Rechtbank: bevoegd in zaak-Bouterse
(24 maart 1999)
De Haagse rechtbank acht zich bevoegd de strafzaken te behandelen tegen twee van drugshandel verdachte zakenlieden die volgens justitie samen met Bouterse deel uitmaken van een criminele organisatie.

Kroongetuige in proces-Bouterse troef van justitie
(24 maart 1999)
In het strafproces tegen Desi Bouterse is een kroongetuige ten tonele verschenen, Patrick van L.

Moszkowicz negeert ultimatum van rechtbank
De advocaat van de van drugshandel verdachte Surinaamse adviseur van staat, A. Moszkowicz, heeft het ultimatum van de Haagse rechtbank genegeerd om vanochtend om tien uur te verschijnen voor het voeren van verweer in de strafzaak.

Kroongetuige in proces-Bouterse troef van justitie
(24 maart 1999)
In het strafproces tegen Desi Bouterse is een kroongetuige ten tonele verschenen, Patrick van L.

'Juridisch getreiter' in zaak-Bouterse
(23 maart 1999)
Zeven jaar na het begin van het onderzoek is gisteren het proces- Bouterse begonnen. De rechtbank duldt niet langer uitstel. Advocaat A. Moszkowicz moet ophouden met het juridisch getreiter, was de magistratelijke boodschap.

CoPa en De Bevel
(24 maart 1999)
EEN ,,KRANKZINNIG AVONTUUR''. Zo werd de strafzaak tegen de voormalige Surinaamse legerleider Desi Bouterse genoemd in de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie Opsporingsmethoden. Deze boog zich onder meer over het zogeheten CoPa-onderzoek (Colombia-Paramaribo) naar omvangrijke drugssmokkel.

Proces-Bouterse wordt doorgezet
(23 maart 1999)
De Haagse rechtbank heeft vanochtend besloten dat men begint met behandeling van de strafzaak tegen de van grootschalige drugshandel verdachte Surinaamse Adviseur van Staat Desi Bouterse.

Advocaat in proces en public relations
(22 maart 1999)
Het drugsproces tegen Desi Bouterse is vandaag begonnen. Zonder zijn raadsman Abraham Moszkowicz. Hij blijft vertrouwen op zijn juridische vondst en wacht op schorsing. Hoogmoed? Portret van een roemrucht 'bijtertje'.

Bouterse wacht een klap, maar wel in Suriname
(22 maart 1999)
Het vandaag in Den Haag begonnen proces tegen Desi Bouterse trekt in Suriname ogenschijnlijk weinig belangstelling. 'Maar de hele zaak zit ons ergens niet lekker.

Bouterse kan straks victorie kraaien
(22 maart 1999)
Het proces tegen Desi Bouterse dat vandaag is begonnen is een wonderlijk brouwsel van Prinzipienreiterei en strafrechtelijk onbenul vindt Hendrik Kaptein.

Maandag begin proces Bouterse
(20 maart 1999)
De Haagse rechtbank begint maandag toch gewoon aan het drugsproces tegen Desi Bouterse en twee medeverdachten.

Onzekerheid blijft in zaak-Bouterse
(19 maart 1999)
Het Haagse gerechtshof heeft het verzoek van advocaat A. Moszkowicz afgewezen om het drugsproces tegen de Surinaamse Adviseur van Staat te verplaatsen van Den Haag naar de Rotterdamse rechtbank.

Chaos in rechtspraak Suriname compleet
(17 maart 1999)
Suriname beschikt sinds gisteren over twee Hoven van Justitie. Geheel in strijd met de Surinaamse wet installeerde mr. Alfred Veldema, de kandidaat van de regering-Wijdenbosch, zichzelf gisteren tot opperrechter.

Geen vervolging van Surinaamse bankpresident
(15 maart 1999)
Het Haagse openbaar ministerie heeft een week voor de rechtszaak alsnog besloten de president van de Centrale bank van Suriname, H. Goedschalk, niet voor de rechter te dagen wegens lidmaatschap van het Surinaamse drugskartel.

Advocaat zaait verwarring in zaak-Bouterse
(12 maart 1999)
Het benutten van een stoffig wetsartikel door advocaat Moszkowicz heeft een juridische chaos veroorzaakt. Twee rechtscolleges zullen nu op dezelfde dag beginnen met de drugszaak-Bouterse.

Uitstel van proces tegen Desi Bouterse
(11 maart 1999)
De drugszaak tegen de Surinaamse adviseur van staat D. Bouterse zal niet langer kunnen beginnen op de geplande datum van 22 maart.

`Bouterse bespoedigt zijn eigen strafproces'
(1 maart 1999)
De van grootschalige cocainehandel verdachte Surinaamse Adviseur van Staat Desi Bouterse heeft door eigen toedoen de belangrijkste formele hobbel voor zijn strafproces weggenomen.

Proces tegen Bouterse geen mediaspektakel
(10 februari 1999)
Een ingetogen, normaal proces en zeker geen Hakkelaar-achtige toestanden. Dat voornemen hebben de Haagse rechters die het proces tegen drugsverdachte Desi Bouterse en drie medeverdachten gaan behandelen. Bijna vijf jaar na het openen van het gerechtelijk vooronderzoek is gisteren de dagvaarding de deur uitgegaan naar de Surinaamse Adviseur van Staat Bouterse.

Justitie ontdekt cocainelijn van Suriname naar Friesland
(6 februari 1999)
De Haagse justitie denkt in haar onderzoek naar het drugskartel van Suriname te zijn gestuit op een recentelijk veelvuldig gebruikte cocainelijn tussen Paramaribo en Friesland.

Zeeuw voor drugshandel aangehouden; Getuige in zaak-Bouterse
(3 februari 1999)
De Surinaamse kolonel-luitenant M. Zeeuw is gistermiddag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij handel in verdovende middelen.

Jacht van de Haagse politie op de 'Surinaamse roversbende'
(21 januari 1999)
De Haagse rechtbank begint in principe op 22 maart aan het strafproces inzake drugshandel tegen Desi Bouterse en vier andere hoofdverdachten. Redacteur MARCEL HAENEN portretteert de 'Raad van Bestuur' van het Surinaamse drugskartel, schetst de geschiedenis van het meest ambitieuze Nederlandse drugsonderzoek en onthult details uit de dagvaarding.

Bouterse ook voor smeergeld vervolgd
(21 januari 1999)
Het Haagse openbaar ministerie zal de Surinaamse Adviseur van Staat D. Bouterse niet alleen dagvaarden wegens drugshandel. Bouterse wordt samen met de president van de Centrale Bank van Suriname, H. Goedschalk, ook vervolgd wegens het aannemen van smeergeld van Nederlandse bedrijven.

Desi Bouterse en Wijdenbosch moeten getuigen
(6 januari 1999)
De Haagse rechtbank heeft de Surinaamse president J. Wijdenbosch en Adviseur van Staat D. Bouterse gedagvaard om nog deze maand verplicht als getuige te verschijnen voor verhoor door de rechter-commissaris.

NRC Webpagina's
7 december 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad