U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Rechtszaak Bouterse

Nieuws

Proces

Aanloop tot het proces

Links

Bouterse ook voor smeergeld vervolgd

Door onze redacteur MARCEL HAENEN
DEN HAAG, 21 JAN. Het Haagse openbaar ministerie zal de Surinaamse Adviseur van Staat D. Bouterse niet alleen dagvaarden wegens drugshandel. Bouterse wordt samen met de president van de Centrale Bank van Suriname, H. Goedschalk, ook vervolgd wegens het aannemen van smeergeld van Nederlandse bedrijven.

Dit staat in een vertrouwelijk proces-verbaal uit het dossier-Bouterse dat rechercheur F.J. de Boer van de belastingdienst (FIOD) heeft opgemaakt op 30 oktober vorig jaar. Goedschalk heeft volgens de berekeningen van de politie ongeveer een miljoen gulden aan smeergeld ontvangen. Bouterse kreeg in totaal 115.000 gulden aan steekpenningen, aldus de justitiële stukken. Justitie heeft met de Haagse rechtbank afgesproken dat met de openbare behandeling van de strafzaak tegen Bouterse en vier medeverdachten in principe op maandag 22 maart zal worden begonnen. Op de dagvaarding, die nog aan Bouterse moet worden betekend, zullen zeven strafbare feiten staan. Bouterse wordt in de eerste plaats het leiderschap van een criminele organisatie verweten. Hij heeft zich volgens justitie bovendien schuldig gemaakt aan de organisatie van vijf afzonderlijke drugstransporten. Het zijn transporten die zijn uitgevoerd tussen december 1989 en mei 1991. De totale inbeslag genomen hoeveelheid bedraagt 1.344,5 kilo cocaïne.

Het zevende, nog niet eerder bekend geworden, strafbare feit betreft het aannemen van smeergeld. Het geld is volgens de politie betaald door de Nederlandse bedrijven Insulaire Trading Company in Amsterdam en de firma Wagenaar-Begro in Noord Scharwoude. Om orders voor het leveren van levensmiddelen aan Suriname in de wacht te kunnen slepen, moesten zij smeergelden betalen.

De 'commissiegelden' werden overgemaakt aan een speciaal hiertoe opgericht bedrijf: Surinam Commercial Services in Amsterdam (SCS). De politie heeft vastgesteld dat SCS op 19 april 1991 25.000 gulden overboekte op de rekening van M. Waldring in Amsterdam. Zij is de zus van Ingrid Bouterse Waldring, de echtgenote van Desi Bouterse. SCS heeft bovendien 90.000 gulden betaald aan een Surinaamse zakenpartner van Bouterse in Den Bosch. Hij koopt voor dit geld goederen ,,in opdracht van Des'', zoals blijkt uit in beslag genomen notities. Goedschalk liet zich deels contant uitbetalen en kreeg geld overgemaakt op rekeningen van vrienden in Nederland. Zij hebben tegenover de politie bevestigd dat ze geld voor Goedschalk in ontvangst namen. Op grond van de tenlastelegging kan justitie tegen Bouterse een maximale straf eisen van zestien jaar.

NRC Webpagina's
21 JANUARI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad