U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Rechtszaak Bouterse

Nieuws

Proces

Aanloop tot het proces

Links

Vrijgeleide voor getuige Bouterse

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 9 APRIL. Het Haagse openbaar ministerie moet de voormalige Surinaamse legerleider en drugsverdachte D. Bouterse een vrijgeleide geven, zodat hij in Nederland een getuigenverklaring kan afleggen. Dit heeft de Haagse rechtbank gisteren besloten. Bouterse is gevraagd te getuigen in de zaken van twee verdachten die volgens justitie samen met hem deel uitmaken van een criminele drugsorganisatie. Behalve Bouterse moet ook de in Suriname verblijvende verdachte Richard L. een vrijgeleide krijgen. De andere verdachte, Moenipersad M., woont in Nederland en is al bij de zittingen aanwezig.

De rechtbank motiveert haar beslissing door er op te wijzen dat de Surinaamse regering tot nu toe steeds heeft geweigerd Bouterse en andere verdachten in Suriname te laten horen. Europese rechtspraak vereist dat belangrijke getuigen kunnen worden ondervraagd.

Het openbaar ministerie hoeft van de rechtbank geen vrijgeleide te verlenen als ,,veiligheidsrisico's'' dit niet toestaan. Justitie zegt zich te beraden over het verlenen van een vrijgeleide. Men wil zich er eerst van vergewissen dat Bouterse en L. ook daadwerkelijk bereid zijn een inhoudelijke getuigenis af te leggen en zich niet zullen beroepen op hun recht om niet te hoeven getuigen in een zaak waarin ze ook zelf verdachte zijn.

Bouterse liet gisteren weten zich te beraden over zijn komst naar Nederland. Het vrijgeleide duurt drie dagen en houdt in dat hij niet zal worden vervolgd of aangehouden voor vroegere strafbare feiten waar ook gepleegd. De rechtbank wil in totaal nog circa twintig getuigen horen. Ook H. Goedschalk, de directeur van de centrale bank van Suriname, wordt opgeroepen als getuige. Hij was tot voor kort zelf verdachte maar heeft een schikking getroffen.

Het Tweede-Kamerlid M. Verhagen (CDA) zal minister Korthals (Justitie) dinsdag om opheldering vragen. Hij vindt het ongepast dat Bouterse een vrijgeleide krijgt, terwijl Nederland wereldwijd om zijn aanhouding vraagt. De PvdA stemt in met de beslissing van de rechtbank. Dittrich (D66) vindt een vrijgeleide de beste oplossing.

NRC Webpagina's
9 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad