U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Rechtszaak Bouterse

Nieuws

Proces

Aanloop tot het proces

Links

Kroongetuige in proces-Bouterse troef van justitie

Door onze redacteuren STEVEN DERIX en MARCEL HAENEN
In het strafproces tegen Desi Bouterse is een kroongetuige ten tonele verschenen, Patrick van L.

Hij heet Patrick van L., is 31 jaar oud en komt uit Belgie. Dit jaar werd hij door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens de smokkel van 476 kilo cocaine aan boord van zijn plezierjacht El Primero, in september 1997. Binnenkort moet hij voorkomen voor de rechtbank in Arnhem wegens het voorbereiden van een aantal andere drugstransporten. Het vonnis van het hof is nog niet definitief. Zijn advocaat, G. Spong, ging in cassatie.

Ook in de de Arnhemse zaak ziet Spong nog kansen. Maar drie weken geleden besloot Van L. dat hij hier niet langer op kon wachten en nam hij contact op met het Haagse OM. Afgelopen maandag maakte officier van justitie E. Harderwijk bekend dat het transport aan boord met de Primero wordt toegevoegd aan het strafdossier tegen Desi Bouterse.

Het onderzoek naar het transport met de Primero werd gedaan door het Prisma-team van de politie Haaglanden, waarvan het befaamde Copa-opsporingsonderzoek naar Bouterse en het Suri-kartel deel uitmaakt. Al tijdens de behandeling voor de rechtbank van Rotterdam kreeg Spong het vermoeden dat justitie meer wist dan tijdens de zitting naar voren werd gebracht. Zo was het wel heel toevallig dat de douane op 9 september 1997 in de haven van Stellendam nu juist de boot van Van L. doorzocht. Patrick van L. maakte deel uit van een groter geheel en het Copa-team was hiervan op de hoogte, dat was Spong wel duidelijk, vertelt hij nu. ,,Het Copa-team wist dat mijn client meer wist.''

De verklaring die Van L. tegenover justitie over Bouterse aflegde is van ,,zeer recente datum'', zegt Spong. De Haagse advocaat zegt dat hij pas achteraf door zijn client op de hoogte is gebracht van de overeenkomst met het Haagse OM. ,,Het was een volslagen verrassing voor mij.'' Wat Van L. over Bouterse heeft verklaard, wil hij niet zeggen. Evenmin doet hij uitlatingen over de voorwaarden van de `deal' die zijn client met het OM gesloten heeft. ,,De overeenkomst is overeenkomstig de richtlijnen.'' Volgens dat justitieel voorschrift kan de straf van een criminele getuige met ten hoogste eenderde worden verminderd.

Hoewel Spong naar eigen zeggen ,,wel enigszins in een gewetensconflict'' werd gebracht door de deal, heeft hij besloten geen afstand te doen van zijn client. Dat is opmerkelijk, want de Haagse advocaat heeft zich altijd scherp afgezet tegen het gebruik van `kroongetuigen'.

Het is niet de eerste keer dat Spong een rol speelt in het onderzoek-Bouterse. Hij was ook advocaat van een verdachte Nederlandse zakenman die steekpenningen had betaald aan vooraanstaande Surinamers. Deze verdachte heeft de politie pas opheldering verschaft over de ontvangers van dit geld na aandringen van Spong.

In 1997 werd ook bekend dat Spong de Haagse officier van justitie E. Harderwijk telefonisch adviezen had verstrekt over de te volgen justitiele strategie tegen Bouterse. Spong is een verklaard tegenstander van Bouterse. De advocaat houdt hem verantwoordelijk voor de moord op vrienden en collega's in december 1982.

NRC Webpagina's
24 MAART 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad