U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Rechtszaak Bouterse

Nieuws

Proces

Aanloop tot het proces

Links

Desi Bouterse en Wijdenbosch moeten getuigen

Door onze redacteur MARCEL HAENEN
De Haagse rechtbank heeft de Surinaamse president J. Wijdenbosch en Adviseur van Staat D. Bouterse gedagvaard om nog deze maand verplicht als getuige te verschijnen voor verhoor door de rechter-commissaris.

De twee behoren tot een groep van in totaal zeventien Surinamers die als getuige zijn gedagvaard om een verklaring af te leggen in de zaak tegen de van grootschalige drugshandel verdachte D. Bouterse. De Haagse rechtbank wil door de dagvaarding de Surinamers nog een laatste kans geven hun mening over de verdenkingen te uiten.

De rechter-commissaris heeft vandaag een verzoek van advocaat A. Moszkowicz, raadsman van Bouterse, tot heropening van het gerechtelijk vooronderzoek afgewezen. Tegen dat besluit kan hij in beroep. Als dat wordt afgewezen, kan dit voorjaar het proces beginnen.

Advocaat A. Moszkowicz zegt dat er ,,goede vooruitzichten' zijn dat een aantal Surinamers inderdaad als getuige zal verschijnen. ,,Ik ben druk doende mensen hierheen te krijgen', aldus Moszkowicz.

Alle Surinamers is via de Surinaamse minister van Justitie een dagvaarding verstuurd waarin staat dat ,,getuigen verplicht zijn te verschijnen'. Op wederrechtelijk, dat wil zeggen zonder geldige reden, wegblijven staat het risico van vervolging.

Bouterse krijgt geen vrijgeleide van de rechtbank en zal daarom volgens Moszkowicz niet verschijnen.

De Surinaamse juridisch adviseur van Bouterse, R. de Freitas, heeft eerder laten weten dat president Wijdenbosch zich niet als getuige in een Nederlands drugsproces wil ,,laten vernederen'. Moszkowicz spreekt dit tegen. Wijdenbosch, die gedagvaard is op 26 januari te verschijnen, heeft eerder laten weten graag een ontlastende verklaring af te leggen.

Tot de als getuige gedagvaarde Surinamers behoort ook de chef defensiestaf van Suriname, E. Boerenveen. Hij wordt door de Haagse politie, in een proces-verbaal van 30 oktober 1998, aangemerkt als een van de ,,belangrijkste leiders' van het Surinaamse drugskartel. Boerenveen is volgens zijn advocaat A. Verbrugge op dit moment in Nederland. Hij reist op een diplomatiek paspoort.

Ook De Freitas en de Surinaamse hoofdcommissaris van politie C. Hunsel zijn met een diplomatiek paspoort naar Nederland gereisd. Om te voorkomen dat de Surinamers onkundig blijven van de dagvaarding - de Surinaamse regering beantwoordt namelijk al maandenlang geen rechtshulpverzoeken meer - zijn de getuigen ook rechtstreeks aangeschreven.

NRC Webpagina's
6 JANUARI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad