U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Rechtszaak Bouterse

Nieuws

Proces

Aanloop tot het proces

Links

'Spilfunctie drugshandel'

Bouterse jr. uit Brazilië teruggeroepen

Door onze correspondent
PARAMARIBO, 26 APRIL. Dino Bouterse, de zoon van de voormalige legerleider, wordt volgens diplomatieke bronnen door de Surinaamse regering teruggetrokken uit Brazilië. Hij werkt daar als derde secretaris op de ambassade.

Bouterse jr. zou vanaf komende vrijdag als ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Paramaribo moeten gaan werken. Het is nog niet duidelijk in hoeverre de Braziliaanse autoriteiten Suriname onder druk hebben gezet hem terug te roepen.

Dino Bouterse (28), zoon van Desi en diens eerste vrouw Ingrid, raakte op 16 april - niet voor het eerst - in opspraak. De Braziliaanse zender TV-Globo beschuldigde de Surinaamse ambassade in Brasilia er toen van een spilfunctie te hebben in de drugshandel. Er zouden vijf Colombiaanse drugshandelaren zijn aangehouden die het telefoonnummer van Dino Bouterse op zak hadden. De vijf zouden ook hebben gezegd in Suriname in de hoogste kringen bescherming te genieten. Volgens TV-Globo hebben Colombiaanse kartels, in reactie op acties van de Braziliaanse politie bij de Colombiaan-Peruaanse grens, een groot deel van hun cocaïne- laboratoria de afgelopen vijf jaar naar het Surinaamse binnenland verplaatst. De Surinaamse ambassadeur R. Christopher en Dino Bouterse zouden voor de kartels hun nieuwe onderkomens regelen.

De berichtgeving van TV-Globo heeft in Suriname een grote schok teweeggebracht. President J. Wijdenbosch heeft ambassadeur Christopher naar Paramaribo ontboden voor overleg. Christopher wordt door het Nederlandse CoPa-team beschouwd als een lid van Desi Bouterse's 'Suri-kartel'. Naar aanleiding van een beschuldiging in NRC Handelsblad over zijn betrokkenheid bij cocaïnehandel, trad hij in 1991 af als minister van Defensie.

Dino Bouterse stond al op school bekend als een snelle jongen die in sportwagens reed en in dubieuze zaakjes zat. In 1994 was hij met de onlangs in Nederland voor drugshandel aangehouden Marcel Zeeuw betrokken bij een afrekening in Paramaribo, waar twee bendes het met elkaar aan de stok kregen. De politie hield hem niet aan, maar Dino meldde zich later bij de politie op bevel van zijn vader, die ook een topadvocaat voor hem regelde. Na maanden voorarrest kreeg hij een lichte straf.

Eerder kwam Dino Bouterse in opspraak toen bij het conflict tussen de regering en zijn vader over de vervanging van de legertop het tv-station Stvs in vlammen opging. De terreinwagen van Dino werd voor de aanslag bij het gebouw gezien, maar zijn betrokkenheid kon niet worden bewezen. Hij werd door Wijdenbosch benoemd op de ambassade in Brazilië.

NRC Webpagina's
26 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad