U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Rechtszaak Bouterse

Nieuws

Proces

Aanloop tot het proces

Links

Proces-Bouterse wordt doorgezet

Door onze redacteur MARCEL HAENEN
DEN HAAG, 22 MAART. De Haagse rechtbank heeft vanochtend besloten dat men begint met behandeling van de strafzaak tegen de van grootschalige drugshandel verdachte Surinaamse Adviseur van Staat Desi Bouterse.

De president van de rechtbank, B. Punt, begon de strafzaak vanochtend onder grote belangstelling van de media met een ,,korte openingsspeech''. Hij zei dat de rechtbank de procedure die de advocaat van Bouterse, A. Moszkowicz, voert om het proces naar Rotterdam te verplaatsen, negeert. Officier van justitie E. Harderwijk maakte bovendien bekend dat Bouterse nog een drugstransport ten laste zal worden gelegd. Naast de vijf transporten die al bekend waren, zou Bouterse zich ook schuldig hebben gemaakt aan een transport van 474 kilo dat in 1997 in Zeeland is onderschept. Voor het bewijs heeft justitie een deal gesloten met een verdachte.

De rechtbank formuleerde harde bezwaren tegen het handelen van Moszkowicz. De procedure die de advocaat bij het hof en later de Hoge Raad aanspant om een andere rechtbank te zoeken, is het ,,oneigenlijk aanwenden van een rechtsmiddel''. De rechtbank verwijt Moszkowicz ,,misbruik van strafprocesrecht''.

Moszkowicz woonde de opening van het proces niet bij. Hij heeft de rechtbank geschreven dat hij niet komt omdat hij het oordeel van de Hoge Raad wil afwachten over het door hem gestelde geschil in bevoegdheden. Zo'n procedure heeft volgens de wet schorsende werking, maar de rechtbank kent die schorsende werking niet toe omdat Moszkowicz alleen maar uit zou zijn op vertraging.

De rechtbank wees er op dat Moszkowicz al twee jaar weet dat Bouterse onder andere van Rotterdamse drugstransporten wordt beticht. Desalniettemin heeft hij pas twaalf dagen voor aanvang van de zitting dit juridisch beletsel opgeworpen. De raadsman heeft bovendien op geen enkele wijze aannemelijk gemaakt dat er in Rotterdam ooit een onderzoek tegen Bouterse heeft gelopen.

NRC Webpagina's
22 MAART 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad