NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Rechtszaak Bouterse

Nieuws

Proces

Aanloop tot het proces

Links

Uit het vonnis


"Als militair bevelhebber van Suriname beschikte verdachte (Bouterse, red.) in de periode 1989 tot 1992 aldaar over veel macht, ook buiten strikt militaire aangelegenheden. Zo konden personen die uitvoer van cocaïne, in het bijzonder naar Nederland, overwogen, in feite niet buiten verdachte om. Daarbij stimuleerde hij die export, liet hij tevens partijen voor zijn eigen rekening verzenden en gaf hij leiding aan de vervaardiging van cocaïne in laboratoria in het binnenland van Suriname".

"Met het oog op het illegaal importeren van de cocaïne, met name in Nederland, werd deze verborgen in ladingen andere goederen die per schip of vliegtuig werden verzonden dan wel werd er gebruik gemaakt van koeriers die per vliegtuig reisden. Verdachte oriënteerde zich met grote exporteurs omtrent produkten, zoals vis of boomstammen, die als dekmantel voor de cocaïne konden dienen. Verdachte was doorlopend met cocaïne bezig".

"Er werd door verdachte via het militaire apparaat voor gezorgd dat de betreffende lading of bagage niet door de Surinaamse douane of politie werd onderschept".

"De organisatie kan worden gezien als een groep personen waarvan verdachte de onbetwiste leider was, die uit winstbejag in Suriname een exclusieve marktordening in stand hield voor de groothandel in cocaïne, meer in het bijzonder de export daarvan. In die organisatie participeerden met name ook exporteurs van cocaïne. Afgezien van zijn leiderschap van de organisatie participeerde verdachte daarin zelf tevens als aanbieder van - dan wel als deelgerechtigde in - te exporteren cocaïne".

"Cocaïne heeft een uiterst schadelijke invloed op de volksgezondheid en leidt door zijn verslavend karakter tot extra criminaliteit".

NRC Webpagina's
17 JULI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad