U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Rechtszaak Bouterse

Nieuws

Proces

Aanloop tot het proces

Links

TV Brazilië: Bouterse is spil in cocaïnehandel

Door onze correspondent
PARAMARIBO, 19 APRIL. De Braziliaanse tv-zender TV-Globo beschuldigt voormalig legerleider Desi Bouterse ervan een grote rol te spelen in de cocaïnehandel richting Brazilië. Als een van zijn belangrijkste zakenpartners wordt Rupert Christopher genoemd, de huidige Surinaamse ambassadeur in Brasilia.

De ambassade heeft gisteren fel geprotesteerd tegen de ,,valse en ongefundeerde beschuldigingen'' van TV-Globo en schrijft dat ,,deze negatieve en zeer onvriendelijke daad niet zal worden geaccepteerd''. Christopher, een oude medewerker van Bouterse, was niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens TV-Globo, dat zich baseert op bronnen binnen de federale politie, wordt een groot deel van de cocaïne die naar en door Brazilië wordt gesmokkeld, bewerkt in laboratoria in het Surinaamse achterland. De afgelopen vijf jaar zouden veel laboratoria waar coca-pasta wordt bewerkt, zich van Colombia naar Suriname hebben verplaatst. De drugsbazen zouden zich na bemiddeling van Christopher en Bouterse in Suriname kunnen vestigen. Via de ambassade in Brasilia zouden ook drugsvluchten worden gecoördineerd.

De verplaatsing van drugslaboratoria naar Suriname zou een gevolg zijn van de verhoogde activiteit van de Braziliaanse politie in het grensgebied met Peru en Colombia. De Braziliaanse politie heeft daar naar eigen opgave de afgelopen vijf jaar vijf ton cocaïne in beslag genomen, dertig illegale vliegveldjes vernietigd, twintigduizend boten onderzocht en vierhonderd mensen opgepakt in verband met cocaïnehandel.

NRC Webpagina's
19 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad